”Tunne tulee niskanikamasta”

50 vuotta estradilla ja viisi kirkkoa. Näin laulaja Pasi Kaunisto tiivistää syksyn juhlakonserttien sarjan. Minikiertue alkaa mukavasti kotikaupungista: tänä iltana Kaunisto esiintyy Ylöjärven kirkossa.
Pasi Kaunistolle syntyy kirkoissa intohimo esiintymiseen. Tänään keskiviikkona laulaja pääseekin taas kerran tällaiselle mieluisalle areenalle, Ylöjärvellä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pasi Kaunistolle syntyy kirkoissa intohimo esiintymiseen. Tänään keskiviikkona laulaja pääseekin taas kerran tällaiselle mieluisalle areenalle, Ylöjärvellä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Juhlakonserteissaan Kaunisto aikoo tulkita tuttuja ja kaikkein toivotuimpia lauluja. Konsertissa kuullaan muun muassa Oskar Merikannon Soi vienosti murheeni soitto ja Oi muistatko vielä sen virren sekä Raul Reimanin Puhtaat purjeet.
Pasi Kaunisto esiintyy säännöllisesti. Hän pitää esityskunnossa noin kymmentä erilaista keikkaohjelmaa. Ylöjärvellä kuultavassa setissä ovat Kauniston mukaan kaikkein rakastetuimmat laulut. Ylöjärven jälkeen minikiertue jatkuu muun muassa Pälkäneelle, Pirkkalaan ja Keuruulle.
− Kun menee kirkkoon missä päin tahansa Suomea, syttyy intohimo tähän hommaan. Muistan, miksi alun perin halusin esiintyä. Olo on kuin ravihevosella lähtöviivalla. Se tunne tulee jostakin niskanikamasta, laulaja fiilistelee.

Ääni on tehty käytettäväksi

Äänestään Kaunisto pitää huolta käyttämällä sitä aktiivisesti ja tekemällä äänenmuodostusharjoituksia.
− Laulan säännöllisesti joka jumalan päivä. Juuri nyt en käy laulutunneilla, mutta joskus taas otan kuukauden tai parin rupeaman lauluopetusta. Paras laulunopettajani on ollut urkuri Matti Hannula, joka lähti taivaalliseen orkesteriin pari vuotta sitten. Teimme paljon töitä yhdessä, Kaunisto muistelee.
− Vuonna 1983 lauloin ensimmäisen kirkkokonserttini. Se oli Ylöjärven kirkossa, joten nyt ympyrä sulkeutuu. Tällä kertaa tyttäreni Milja Kaunisto säestää minua pianolla Ylöjärven-konsertissa. Hätätilassa hän voi soittaa urkujakin, Pasi Kaunisto hymyilee.
Nyt vietetään Toivo Kärjen juhlavuotta. Säveltäjän syntymästä on sata vuotta. Pasi Kaunistolle Toivo Kärki oli tärkeä oppi-isä, jonka elämäntyötä hän kunnioittaa. Laulaja vihjaa, että konsertissa saatetaan kuulla yksi ylimääräinen Kärjen kappale.

Pasi Kaunisto esiintyy Ylöjärven kirkossa tänään keskiviikkona 21. lokakuuta kello 18.30. Hyväntekeväisyyskonsertin koko tuotto ohjataan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?