Kulttisuosittu siipiravintola kiinni – ”syynä Ylöjärven kaupunki”

Pyykön mitta tuli täyteen

Etenkin suosituista kanansiivistään tuttu Kultahaveri-ravintola on sulkenut ovensa. Yrittäjä Markku Pyykkö kertoo lopettaneensa myös muut liiketoimintansa Haverin kaivosalueella.
– Asiakkaita riitti, mutten enää jaksanut taistella tuulimyllyjä vastaan, Pyykkö sanoo.
– Ylöjärven kaupunki ei halua satsata Haveriin. Tämä tosiasia on nyt nähty, hän kritisoi.
– Olen toisaalta surullinen, mutta toisaalta helpottunut. Asiakkaita tulee kova ikävä, yrittäjä Markku Pyykkö tunnelmoi. Viljakkalalaisen lähes 15 vuoden ura Kultahaverin Vapaa-ajan yrittäjänä tuli tiensä päähän toissa viikolla.

– Olen toisaalta surullinen, mutta toisaalta helpottunut. Asiakkaita tulee kova ikävä, yrittäjä Markku Pyykkö tunnelmoi. Viljakkalalaisen lähes 15 vuoden ura Kultahaverin Vapaa-ajan yrittäjänä tuli tiensä päähän toissa viikolla.

Nokialta kotoisin oleva Pyykkö kertoo aikoinaan aloittaneensa ravintolabisneksen intoa täynnä. Haverin historiallinen kultakaivosalue oli entisen rauhanturvaajan silmissä timantti, joka vain odotti hiomistaan.
Väsähtäminen alkoi, kun Viljakkala liittyi Ylöjärveen vuonna 2007.
– Siihen asti kaikki meni yrittäjän näkökulmasta oikein sujuvasti. Kuntaliitoksesta alkoi alamäki, Pyykkö kuvailee.
Aluksi kaikki vaikutti Pyykön mukaan erittäin hyvältä. Ylöjärven silmäätekevät kävivät piipahtamassa Haverissa henkilökohtaisesti, ja visioita alueen elävöittämisestä heitettiin avoimesti ilmoille.
Ajatukset olivat kauniita, mutta teot jäivät puuttumaan.
– Ylöjärven edellinen kaupunginjohtaja lupasi kolme kertaa laittaa Haverin sellaiseen kuntoon, että siitä tulisi ainutlaatuinen matkailukohde. Lupaukset jäivät kuitenkin tyhjiksi, Pyykkö kertaa.
– Kiveäkään ei käännetty. Vuosien mittaan minulle jäi sellainen olo, että Haverista ei kerta kaikkiaan välitetä, hän jatkaa.
Itsenäisen Viljakkalan kunnan aikaan Pyykkö saattoi kertomansa mukaan kävellä kunnanjohtajan huoneeseen ja esitellä hänelle uuden liikeideansa. Ylöjärven suuressa kaupungissa yksittäisen matkailuyrittäjän painoarvo on miehen mielestä pieni.
Ainakin, jos sattuu yrittämään muualla kuin kantakaupungissa.
– Tuntuu, että Ylöjärven kartta loppuu Elovainiolle, Pyykkö huokaa.

Thairuuasta kuuluisiin wingseihin

Ylöjärven kaupunkia julkisesti kritisoiva Pyykkö ei halua pelkästään valittaa. Hän myöntää, että viime vuosina Haveriin on saatu myös paljon hyvää, kuten Haverin Konepäivät.

Ylöjärven kaupunkia julkisesti kritisoiva Pyykkö ei halua pelkästään valittaa. Hän myöntää, että viime vuosina Haveriin on saatu myös paljon hyvää, kuten Haverin Konepäivät.

Markku Pyykkö perusti Kultahaverin Vapaa-aika -matkailuyrityksen vuonna 2001. Aluksi firman tuottavuus oli nihkeää, mutta vuosikymmenen puolivälissä toiminta lähti yllättäen lentoon.
– Päätin silloin aloittaa täällä thaimaalaisen ravintolan. Se oli jotakin niin erikoista, että sana Kultahaverista kiiri kauas, mies muistelee.
Itämaisia makuja ei maisteltu Haverissa lopulta kauaa. Pienenä kokeiluna alkanut kanansiipien kauppaaminen nousi lopulta koko yrityksen kivijalaksi.
Haverin wingseistä tuli kulttisuosikki, joista puhuttiin ympäri Pirkanmaata.
– Kanta-asiakkaita alkoi tulla Ikaalisista, Häijäästä, Ylöjärveltä ja jopa Tampereelta. Parhaana vuonna siipiannoksia myytiin 52 000 kappaletta, Pyykkö kertoo hymyillen.
– Kun ystäväni joskus ehdotti wingsien ottamista ruokalistalle, epäilin ajatusta aika paljon. Mutta näköjään kaveri oli oikeassa, yrittäjä naurahtaa.
Ruoka- ja juomapalveluiden ohella Kultahaveri tarjosi myös mökkivuokrausta, mutta sen osuus kokonaisliikevaihdosta pieneni loppua kohden selvästi. Vanhojen kaivoskuilujen sukellukset sen sijaan toivat mukavasti eloa ravintolaan vuodesta toiseen.
Pyykön mukaan Kultahaverin Vapaa-aika oli viimeisinä vuosinaan paremmassa vedossa kuin koskaan.
– Päättyneenä kesänä ruokailevia asiakkaita oli yli 4 000. Se on tämän kokoiselle, keskellä korpea olevalle ravintolalle aivan valtavan suuri määrä, hän kehuu.

Myyntitarjous yhä voimassa

Viime vuosina Markku Pyykkö on yrittänyt kaupata menestyvää yritystään eteenpäin. Vaikka mieheltä itseltään ovat voimat lopussa, hän uskoo, että joku toinen voisi jaksaa tarttua Haverin haasteeseen.
– Tämähän on aivan upeaa aluetta, jossa olisi mahdollisuuksia vaikka mihin. Minullakin oli paljon kehitysideoita, jotka olisivat voineet tuoda tänne paljon turisteja, hän miettii.
Niin, ne ideat. Pyykön yrittäjäsaavutuksista puhuttaessa ei voi sivuuttaa kaikkia niitä rohkeita ajatuksia, joita hänellä oli Haverin kehittämiseen.
Jäädytetty kiipeilyseinä ja kuntoluistelurata ovat vain pari esimerkkiä visioista, jotka jäivät toteutumatta. Jälkimmäisen idean kohtalo kuvastaa Haverin asemaa Ylöjärven kaupungissa Pyykön mielestä hyvin.
– Kaupunginhallitus oli jo hyväksynyt ajatuksen, mutta asia jumiutui jonnekin byrokratian rattaisiin. Ilmeisesti pieni osa luistinradan maa-alasta olikin kaavoitettu viheralueeksi, ja sitä ei kuulemma viitsitty alkaa siitä muuttamaan, mies huokaa.
Pyykkö uskoo, että nuori ja energinen pariskunta voisi saada Kultahaverista itselleen hyvän leipäpuun. Kiinnostuneet ostajat voivat olla mieheen yhteydessä vielä ensi vuoden alussakin.
– Jos yritykselle ei löydy jatkajaa, myyn rakennuksen ja irtaimiston huutokaupassa.

+++++
Mitä Markku Pyykkö ajatteli Haverin tulevaisuudesta vuonna 2013? Lue arkistojuttu alta!

Markku Pyykkö harmitteli Haverin kultakaivosalueen unohdettua tilaa Ylöjärven Uutisille jo vuonna 2013.

Markku Pyykkö harmitteli Haverin kultakaivosalueen unohdettua tilaa Ylöjärven Uutisille jo vuonna 2013.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?