Päättäjät hyväksyivät paljon puhutun osayleiskaavan – myös tontteja tuli tarjolle

Metsäkylän kehitys uuteen aikaan – katso karttalinkki

Ylöjärvi varautuu Metsäkylän kasvuun uudella osayleiskaavalla. Pitkään puitu asia sai sinetin kaupunginvaltuustossa maanantaina.
Osayleiskaavan tarkoituksena on toimia suuntaviivana sille, miten alue jatkossa rakentuu. Metsäkylän tapauksessa lähtökohtana on, että alueen väkiluku kasvaa tuhansilla ihmisillä.
Maanantainen Ylöjärven kaupunginvaltuuston kokous oli harvinaisen lyhyt. Yksimielisellä tuulella olleet päättäjät saivat plärättyä asialistan läpi runsaassa 20 minuutissa.

Maanantainen Ylöjärven kaupunginvaltuuston kokous oli harvinaisen lyhyt. Yksimielisellä tuulella olleet päättäjät saivat plärättyä asialistan läpi runsaassa 20 minuutissa.

Tulevaisuuden Metsäkylästä visioidaan noin 5 400 asukkaan jättiläistä, jossa asutaan lähinnä pientaloissa. Alueella kulkee sujuvasti toimiva joukkoliikenne, ja sen koillisosan halkaisee uusi kolmostie.
Kaiken kaikkiaan Metsäkylästä tulee entistä leimallisemmin alue, johon Ylöjärven jatkuvaa väestönkasvua ohjataan. Muita kaupungille strategisesti tärkeitä kasvualueita ovat Siltatie ja keskusta.
Valmistelunsa aikana Metsäkylän osayleiskaavasta tehtiin parisenkymmentä muistutusta, joilla oli jonkin verran vaikutusta lopulliseen kaavaan. Yksi huomattavista muutoksista oli Pinsiön risteyksen lähellä sijaitsevien luonnontilaisten hiekkamonttujen kohtalo.
Alun perin asuinrakentamisen käyttöön suunnitellut montut päätettiin kaavoittaa lähivirkistysalueiksi. Näin ollen niillä voi jatkossakin käydä ulkoilemassa ja laskemassa mäkeä.
Osayleiskaavan muutosta oli ennen maanantaita valmisteltu eri päätöksentekoelimissä yli kuusi vuotta. Kun asia viimein päätyi valtuuston pöydälle, useimmat olivat valmiit hyväksymään sen sellaisenaan.
Kritiikkiä kuultiin lähinnä liikenneyhteyksistä.
– Uuden kolmostien ramppien sijoittelua ei ole otettu suunnitelmassa huomioon, mikä on minusta huolestuttavaa. Ylöjärvelle käy tätä menoa kuin Sulo Vilénin huoltamolle – se jää liikenteeltä sivuun, Markku Mäki-Ventelä (kesk.) sanoi.
– Ja onko tarpeeksi pitkänäköistä, että Takamaan suuntaan ei pääsisi kulkemaan kuin kävellen tai juosten? puoluetoveri Minna Sarvijärvi komppasi.
Soraäänistä huolimatta Metsäkylän uusi osayleiskaava hyväksyttiin ilman äänestyksiä. Kaavaa tarkemmin kuvaavan kartan löydät tästä linkistä ja kartan merkkien selitykset tästä.

Työlänojan tontteja myyntiin

Tarja Vuorela (vas.), Suvi Mäkelä, Mari-Anne Järvinen ja Sanna Kankarisalo-Kaasalainen toivat valtuustolle aloitteen turvallisen koulutien puolesta. Varapuheenjohtaja Tuomo Kaminen lupasi viedä viljakkalalaisille tärkeä asian oitis eteenpäin.

Tarja Vuorela (vas.), Suvi Mäkelä, Mari-Anne Järvinen ja Sanna Kankarisalo-Kaasalainen toivat valtuustolle aloitteen turvallisen koulutien puolesta. Varapuheenjohtaja Tuomo Kaminen lupasi viedä viljakkalalaisille tärkeä asian oitis eteenpäin.

Osayleiskaavan muuttamisen ohella kaupunginvaltuusto päätti myös asioista, jotka vaikuttavat Ylöjärven rakentumiseen lyhyellä tähtäimellä. Uusia omakoti-, rivitalo- ja paritalotontteja asetettiin myyntiin ympäri kantakaupunkia.
Metsäkylässä kasvua ohjataan nyt Työlänojan alueelle. Sieltä valtuusto asetti myyntiin 20 noin tuhatneliöistä omakotitonttia. Rakennusoikeutta kullakin tontilla on 250 neliömetriä.
Muut myyntiin tulleet tontit sijaitsevat Asuntilassa ja Siivikkalassa. Näillä alueilla tarjontaa ei ole likimainkaan yhtä paljon kuin Metsäkylässä, jossa kasvamisen varaa on moneen ilmansuuntaan.
Työlänojan osalta tonttien luovutus edellyttää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy tarvittavat määrärahat alueen kunnallistekniikan rakentamiseen. Mikäli määrärahat hyväksytään, tonteille pääsee rakentamaan ensi heinäkuussa.
Asuntilassa ja Siivikkalassa kunnallistekniikka on rakennettu jo valmiiksi.

PS: kotimaan kodittomille asuntoja

Ylöjärveläisiä paljon puhuttanut pakolaiskriisi ei noussut valtuuston kokouksessa virallisiin puheisiin. Ainoa aihetta sivunnut hetki koettiin, kun perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti aloitteen, jonka pontimena oli turvapaikanhakijoiden saama kohtelu.
– Mielestämme kaupungin tulisi tutkia, mikä on ylöjärveläisten kodittomien tilanne. Voitaisiinko heille tarjota majoitusta? Tomi Saaristo (ps.) tiivisti.
– Viime aikoina Suomessa on etsitty innokkaasti hätämajoituspaikkoja, mutta ei kotimaan hädänalaisille, hän huomautti.
Se, kuinka nopeasti valtuustoaloitteisiin saadaan vastauksia, vaihtelee Ylöjärvellä suuresti. Esimerkiksi vihreiden valtuustoryhmän vuonna 2009 jättämä aloite kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Veittolan tilan tulevaisuudesta sai kommenttinsa vasta nyt.
Ylöjärven kaupungin tulkinnan mukaan Veittolassa voisi toimia jokin aatteellinen järjestö, yhdistys tai vastaava taho. Lisäksi alueen käyttöä rajaavat sen luontoarvot.
Veittolan tilan omistaa Suomen kulttuurirahasto. Viime aikoina tila on ollut julkisuudessa muun muassa siihen kohdistuneen rajun ilkivallan takia.

+++++

Metsäkylän uuden osayleiskaavan karttaa voit tarkastella tästä linkistä. Kartan merkkien selitykset löytyvät täältä.

Viljakkalan koulutiestä kunnallisaloite

Viljakkalalaiset eivät ole luopuneet toivosta saada kylälle turvallisempi koulutie. Aihetta käsittelevä kuntalaisaloite luovutettiin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Tuomo Kamiselle (ps.) maanantaina.
Noin 600 henkilön allekirjoittamassa aloitteessa vaaditaan uutta kevyen liikenteen väylää Viljakkalan koulun ja Litukan välille. Tieosuudella on mittaa noin 4,3 kilometriä.
– Tie on mutkikas ja kapea, eikä sillä ole yhtään piennarta. Koululaiset joutuvat käytännössä kävelemään autotiellä, aloitetta luovuttamassa ollut Sanna Kankarisalo-Kaasalainen kertoo.
– Tässä asiassa on kyse lasten tasavertaisesta kohtelusta, turvallisuudesta ja innostamisesta omaehtoiseen liikuntaan, hän jatkoi.
Kuntalain mukaan Ylöjärven valtuuston on otettava viljakkalalaisten aloite käsittelyyn, koska sen on allekirjoittanut yli kaksi prosenttia kaupungin äänioikeutetuista asukkaista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?