Uplakersin Khelil Gort toivoo uutta maajoukkuekutsua

”Tunisian kiekkoilu ei ole vitsi”

Ylöjärven Uplakersin miesten edustusjoukkueessa luistelee tälläkin kaudella maajoukkuekiekkoilija.
Tunisian maajoukkuepaidassa esiintynyt Khelil Gort uskoo, että hänen toisessa kotimaassaan syntyy vielä kiekkobuumi.
– Alustavasti on puhuttu jo uusista maaotteluistakin, hän paljastaa.
Khelil Gort on pukenut Tunisian maajoukkuepaidan ylleen toistaiseksi vain kerran. Uusista peleistä on kuitenkin ollut jo puhetta. – Jos liitto saa taloudelliset asiat järjestettyä, saattaa ensi vuonna olla edessä jopa turnaus, hyökkääjä tietää.

Khelil Gort on pukenut Tunisian maajoukkuepaidan ylleen toistaiseksi vain kerran. Uusista peleistä on kuitenkin ollut jo puhetta. – Jos liitto saa taloudelliset asiat järjestettyä, saattaa ensi vuonna olla edessä jopa turnaus, hyökkääjä tietää.

Runsas vuosi sitten Khelil Gort oli koko jääkiekkomaailman katseiden alla. Tuolloin hän – yhdessä 18 muun pelaajan kanssa – puki päälleen Tunisian maajoukkuepaidan.
Ottelu ranskalaista divarijoukkuetta Coqs de Courbevoiea vastaan päättyi kirvelevään 6–5-tappioon, mutta se ei tunisialaisia haitannut. Kyseessä oli nimittäin maan lätkähistorian ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu.
– Se oli tähänastisen kiekkourani hienoimpia kokemuksia, Gort muistelee hymyillen.
– Halli oli täynnä, ja paikalla oli merkkihenkilöitä Tunisian suurlähetystön edustajista lähtien. Kentällä peli sujui huuman voimalla, hän jatkaa.
Tieto ottelusta levisi nopeasti ympäri maailman. Mediat niin Kanadassa, Ruotsissa kuin Suomessakin uutisoivat lätkäperheen uusimmasta tulokkaasta ihmettelevään ja kehuvaan sävyyn.
Kansainvälisen kiinnostuksen määrä yllätti tunisialaiset täysin.
– Matsin järjestänyt Ihab Ayed rohkaistui mediahuomiosta niin paljon, että hän otti päivätöistään lopputilin. Nyt hän johtaa Tunisian jääkiekkoliittoa päätoimisesti, Gort kertoo.

Ensi vuonna turnaukseen?

Tunisia on edelleen maailman nuorin jääkiekkovaltio. Se ei kuulu kansainväliseen jääkiekkoliittoon, eikä maassa ole ainuttakaan jäähallia tai -kaukaloa.
Khelil Gortin mukaan eteenpäin on kuitenkin menty.
– Jo ensimmäinen pelimme osoitti, että Tunisian kiekkoilu ei ole mikään vitsi. Tämä vuosi on ollut pr-työn ja markkinoinnin aikaa, mutta ensi vuonna maajoukkueen olisi tarkoitus taas pelata, Gort kertoo.
– Toiveissa on ollut järjestää  Maghreb-maiden eli Marokon, Algerian ja Tunisian välinen turnaus. Mitään varmuutta tämän toteutumisesta ei kuitenkaan ole, hän tarkentaa.
Tunisialaiset juuret isältään perinyt Gort uskoo, että hänen toinen kotimaansa pärjäisi hyvin MM-kisojen aladivisioonissa. Vaikka täysin tunisialaisia jääkiekkoilijoita ei vielä liiemmin ole, löytyy ulkotunisialaisten joukosta kovia pelimiehiä.
Vuoden takaiseen näytöspeliin haalittiin kahden passin pelaajia muun muassa Belgiasta, Ranskasta ja Saksasta. Khelil Gort oli joukkueen ainoa suomalainen, vaikka muitakin pyydettiin.
– Jokereiden Semir Ben-Amorille tarjottiin kapteenin roolia. Seura ei ikävä kyllä päästänyt miestä pelaamaan, vaikka halua hänellä olisi käsittääkseni ollut, Gort harmittelee.
Tällä kaudella Porin Ässissä pelaava Ben-Amor on Tunisian tämän hetken ylivoimaisesti kovin jääkiekkoilija. Suurin osa maan kansallisuuden omaavista pelaajista on harrastelijoita tai puoliammattilaisia – aivan kuten Khelil Gortkin.

”Ranskasta tarjottiin pelipaikkaa”

Ylöjärven Uplakersissa Gortin maajoukkue-edustus on otettu vastaan positiivisesti. – Kovasti on tsempattu ja kehuttu – monen mielestä on siistiä, että Tunisiassa pelataan lätkää. Vähän olen kyllä saanut kuulla asiasta naljailuakin, Gort naurahtaa.

Ylöjärven Uplakersissa Gortin maajoukkue-edustus on otettu vastaan positiivisesti. – Kovasti on tsempattu ja kehuttu – monen mielestä on siistiä, että Tunisiassa pelataan lätkää. Vähän olen kyllä saanut kuulla asiasta naljailuakin, Gort naurahtaa.

– Päädyin jääkiekon pariin ihan niin kuin kaikki muutkin tamperelaiset nuoret, Khelil Gort kertoo.
– Lätkä vain tuntui lapsena kaikkein omimmalta jutulta. Tapparan junnujen kautta päädyin Lempäälän Kisaan ja sieltä Uplakersiin, fyysistä peliä suosiva hyökkääjä jatkaa.
Parhaillaan Gort valmistautuu kolmanteen kauteensa ”Laakereiden” edustusjoukkueessa. Kakkosdivari tuntuu miehestä juuri sopivalta sarjatasolta harrastaa jääkiekkoilua.
– Periaatteessa olisi vielä kivaa pelata korkeammallakin, mutta etenen muun elämän ehdoilla, automaatioinsinööriksi opiskeleva Gort juttelee.
– Maaottelun jälkeen minulle tarjottiin pelipaikkaa Ranskasta, mutta en edes miettinyt siihen tarttumista. Elämäni on Suomessa ja Pirkanmaalla.
Tunisian punavalkoinen maajoukkuepaita kiehtoo Gortia yhä. Jos kutsu käy, nuorukainen on edelleen valmis kansainvälisiin peleihin.
– Totta kai, sehän olisi kunnia-asia. Tunisialaisuus on osa identiteettiäni – ei siitä mihinkään pääse, hän virnistää.

+++++
Miltä näyttää tunisialainen jääkiekkoilu? Katso video alta!

Khelil Gort

Syntynyt: 6. huhtikuuta 1992 Tukholmassa
Kansallisuus: suomalainen/tunisialainen
Pelipaikka: hyökkääjä
Kasvattajaseura: Tampereen Tappara
Ura aikuisiällä: Ylöjärven Uplakers 2012–>
Muuta: pelasi Tunisian jääkiekkohistorian ensimmäisessä maajoukkueessa vuonna 2014

Lähde: eliteprospects.com

Luottavaisena uuteen kauteen

Jääkiekon II-divisioonapelinsä äskettäin aloittanut Ylöjärven Uplakers ei ole asettanut kovia menestystavoitteita tulevalle talvelle. Mutta jos hyökkääjä Khelil Gortilta kysytään, joukkueen tähtäin on korkealla.
– Kyllä meillä pitäisi olla realistiset saumat samaan kuin viime kaudella, Gort täräyttää.
Viime kausi päättyi Uplakersin railakkaisiin pronssijuhliin. Runkosarjassa joukkue pelasi epätasaisesti ja paikoin haparoiden, mutta playoffien koittaessa otteet etenkin puolustuspäässä paranivat selvästi.
Uplakersin päävalmentaja Kari Leivo kertoi kuukausi sitten Ylöjärven Uutisille, että joukkue lähtee kauteen ensisijaisesti säilyttämään sarjapaikkaansa. Kahdeksan joukkueen lohkossa siihen riittää käytännössä jumbosijan välttäminen.
Khelil Gort ennakoi tämän kauden Uplakersin olevan hieman viime kauden joukkuetta tasokkaampi.
– Meillä on tosi nuori ja nälkäinen joukkue, ja pelipaikoista piti ennen kauden alkua käydä kovaa kilpailua. Uskon, että tämä näkyy katsomoon asti.
Uplakersin II-divisioonalohkossa pelaavat ylöjärveläisten lisäksi Ruoveden Seurakunnan Atleetit, Hämeenkyrön Hokkarit, Valkeakosken Kiekko-Ahma, Koillis-Pirkan Kiekko, Riihimäen Kiekko-Nikkarit, Kangasalan Kisa-Eagles ja Hoki Klupi Hyvinkää.
Gort ja kumppanit pelaavat kauden ensimmäisen kotipelinsä tulevana lauantaina KPK:ta vastaan. Ottelu Euromaster Areenalla alkaa kello 15.30.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?