Otsikoihin palannut Eppu Normaali ei ole luopunut elokuva- ja levytyshaaveistaan

”Juhlakeikka on vasta alkua”

Monta vuotta hiljaiseloa viettänyt Eppu Normaali suunnittelee suuria. Suomen kaikkien aikojen menestynein rockbändi tiedotti maanantaina jättimäisestä stadionkeikasta, mutta laulaja Martti Syrjän mukaan muutakin on luvassa.
– Sanoisin, että Ratinan konsertti on vasta alkua. Todennäköisesti se on lähtölaukaus juhlavuodelle, jonka aikana Epuista kuullaan monellakin tapaa.
Juha Torvinen (vas.) ja Martti Syrjä olivat maanantaina kysyttyjä haastateltavia. Eppu Normaalin ilmoitus yhtyeen 40-vuotisjuhlakeikasta keräsi Akun Tehtaalle kiinnostunutta mediaa laidasta laitaan.

Juha Torvinen (vas.) ja Martti Syrjä olivat maanantaina kysyttyjä haastateltavia. Eppu Normaalin ilmoitus yhtyeen 40-vuotisjuhlakeikasta keräsi Akun Tehtaalle kiinnostunutta mediaa laidasta laitaan.

Akun Tehtaalla oli toissapäivänä suuren maailman tuntua. Rockyhtye Eppu Normaalin järjestämää tiedotustilaisuutta ympäröi salaperäisyyden verho, jollaiseen törmää Suomessa harvoin.
Teoriat siitä, mitä veteraanibändi aikoi tiedottaa, poukkoilivat villinä sosiaalisessa mediassa. Muutamat fanit pelkäsivät, että yhtye kertoo uransa päättymisestä.
Mutta kattia kanssa. Pian nettimedioiden otsikoissa kerrottiinkin kaikkien aikojen suurimmasta Eppu-keikasta Ratinan stadionilla.
Rumpali Aku Syrjän mukaan päätös keikan järjestämisestä tehtiin puolisen vuotta sitten.
– Keväällä tajuntaamme iski se tosiasia, että Eppu Normaali täyttää pian 40 vuotta. Ajattelimme, että tällaista merkkipaalua pitäisi juhlistaa jotenkin, hän kertaa.
– Tavallaan ajattelimme myös, että tämä on nyt pakko tehdä. Emme ole koskaan aikaisemmin juhlineet pyöreitä vuosia, eikä mahdollisuuksia siihen tule enää kovin usein, Syrjä järkeilee.
Vaikka Eppu Normaali on kokenut vuosien saatossa lähes kaiken mahdollisen, on ensi vuoden stadionkeikka sille jotain ihan uutta. Yhtyeen kanssa samoille lauteille nousee Tampere Filharmonia, kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja ainakin kaksi takavuosien Eppu-muusikkoa.
Konsertin tuotannon mainostetaan olevan suurinta, mitä Ratinassa on koskaan nähty. Käytössä on koko Akun Tehtaan massiivinen lava- ja tekniikka-arsenaali.
– Uutta musiikkiakin varmasti kuullaan, sen voin luvata. Mutta minkä verran – sitä en tiedä, kitaristi Pantse Syrjä paljastaa.

Albumi ja elokuva tulevat vielä

Martti Syrjä (vas.), Juha Torvinen, Aku Syrjä, Pantse Syrjä ja Sami Ruusukallio saivat tiedotustilaisuudessa kakkua syödäkseen. Ensi kesänä juhlaherkkuja on tarjolla Ratinan stadionilla.

Martti Syrjä (vas.), Juha Torvinen, Aku Syrjä, Pantse Syrjä ja Sami Ruusukallio saivat tiedotustilaisuudessa kakkua syödäkseen. Ensi kesänä juhlaherkkuja on tarjolla Ratinan stadionilla.

Eppu Normaalin viimeisin studioalbumi Syvään päähän julkaistiin kahdeksan vuotta sitten. Tämän jälkeen bändi on viihtynyt tien päällä, mutta uusia kappaleita ei ole kuulunut.
Yhtyeen pääsäveltäjä Pantse Syrjän mukaan vitkastelun syynä ovat olleet perhesuhteet.
– Joskus nuorina miehinä meillä oli aikaa toisillemme. Nyttemmin minä ja Martti olemme perheellisiä, ja se on sitonut meitä, hän kertoo.
– Ja kieltämättä kyse on ollut myös töiden välttelystä, kitaristi jatkaa virnistäen.
Martti Syrjä kertoo pitävänsä todennäköisenä, että Eput julkaisevat lähivuosina kokonaisen musiikkialbumin. Velipoika Pantse on samoilla linjoilla.
Mutta mitä ihmettä tapahtui elokuvaprojektille, jota Eput puuhasivat alkuvuodesta? Yhtyeen suunnitelmissa oli kuvata lyhytfilmi, joka juhlistaisi Kahdeksas ihme -albumin 30-vuotista taivalta.
– Hanke alkoi paisua niin isoksi, ettei se edennyt alkua pidemmälle. Mutta kyllä siitä elokuvasta kuullaan vielä jotain, Martti Syrjä sanoo salaperäisesti.
– Ehkä meidän on nyt viisasta keskittyä jonkin aikaa tähän Ratinan konserttiin, mutta palaamme elokuvan pariin jossain vaiheessa, hän suostuu tarkentamaan.

Käännekohta 1980-luvulla

Ylöjärven Takamaalla alkunsa saaneella Eppu Normaalilla ei ole virallista syntymäpäivää. Bändi koottiin, kun lukion syyslukukausi alkoi vuonna 1976.
– Tuolloin ajatuksena oli, että Eput ovat sitten sellainen bändi jossa kukaan ei osaa soittaa. No, joustimme tästä myöhemin, Aku Syrjä muistelee naureskellen.
Ensimmäisinä vuosinaan yhtye soitti räkäistä ja raivokasta punkia. Pantse Syrjän mukaan matka ”moderniksi Eppu Normaaliksi” kesti vajaat kymmenen vuotta.
– Punkräyhäämistä seurasi kokeellinen vaihe, jonka aikana sähkökitara ei paljon soinut. Tie vie -levy oli tästä hyvä osoitus. Murheellisten laulujen maa nousi kuitenkin sellaiseksi hitiksi, että sillä tavallaan pelastuimme siltä musiikilliselta sekoilulta, hän hymähtää.
Laulaja Martti Syrjä alkoi uskoa Eppu Normaalin pitkään ikään heti, kun debyyttilevy Aknepopin äänitykset alkoivat. 40 vuoden uraa nuori takamaalainen ei kuitenkaan uskaltanut odottaa.
– Juhlakeikan olisi kieltämättä voinut järjestää vaikka Räikän legendaarisessa urheilupyhätössä, mutta ikävä kyllä lavamme ei sinne mahdu, hän heittää.

Eppu Normaali juhlii Ratinassa

• Rockyhtye Eppu Normaali tiedotti esiintyvänsä Ratinan stadionilla Tampereella ensi vuoden elokuussa.
• Konsertti juhlistaa bändin 40-vuotista taivalta.
• Luvassa on massiivinen kolmituntinen show ja runsaasti vierailijoita.
• Yleisöä odotetaan paikan päälle noin 30 000–35 000.
• Tätä ennen Eppu Normaali on esiintynyt Ratinan stadionilla yhden kerran vuonna 2004.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?