Takamaan turma herätti huolen ja huolenpidon

Tutkinnanjohtaja summaa vakavana, että turma sattui hyvissä ajo-olosuhteissa. Henkiseen puoleen herättiin ripeästi järjestämällä tukea ammattilaisvoimin.
Vanhankouluntien ja Viljakkalantien onnettomuusristeykseen kertyi viime viikolla paljon kynttilöitä ja muita muistamisia. Taustalla näkyvä suojatie on merkitty hyvin keskikorokkeella ja liikennemerkeillä. Poliisi pitääkin turman huolettavana piirteenä sitä, että onnettomuus sattui, vaikka ajo-olosuhteet olivat hyvät.

Vanhankouluntien ja Viljakkalantien onnettomuusristeykseen kertyi viime viikolla paljon kynttilöitä ja muita muistamisia. Taustalla näkyvä suojatie on merkitty hyvin keskikorokkeella ja liikennemerkeillä. Poliisi pitääkin turman huolettavana piirteenä sitä, että onnettomuus sattui, vaikka ajo-olosuhteet olivat hyvät.

Viime keskiviikko kantoi Takamaalta vakavan liikenneonnettomuusuutisen. Tutkinnanjohtaja, komisario Erkki Walinen kommentoi tapausta huolettavaksi.
– Huolestuttavaa tässä on se, että keliolosuhteet olivat hyvät, näkyvyys oli erinomainen ja suojatie on hyvin merkitty.
Kuolonkolari sattui puoli viiden aikaan iltapäivällä Viljakkalantien ja Vanhankouluntien risteyksessä.
Vanhankouluntieltä tuli pyöräillen yhdeksänvuotias tyttö aikeissa ylittää Viljakkalantien. Suojatien eteen oli pysähtynyt Ylöjärvelle päin suunnannut linja-auto. Sen kuski yritti viittilöidä tyttöä pysähtymään, sillä näki, että suojatietä lähestyi vastakkaisesta suunnasta pakettiauto.
Tyttö kuitenkin lähti ylittämään tietä, ja 22-vuotiaan ulkopaikkakuntalaismiehen kuljettama pakettiauto törmäsi häneen. Tytöllä oli kypärä, mutta hän lensi useita metrejä ja menehtyi lähes välittömästi saamiinsa vammoihin.
Päihteillä ei ollut osuutta asiaan, mutta pakettiautokuski on alustavasti myöntänyt ajaneensa jonkin verran ylinopeutta. Alueella on 50 kilometrin tuntivauhdin rajoitus. Mies määrättiin ajokieltoon.
– Teon moitittavuutta lisää se, että tieliikennelaissa on asetettu erityisen varovaisuuden velvollisuus kohdattaessa esimerkiksi lapsia, Walinen ynnää.

Takamaan onnettomuus kartta nettiin

Kohtaamisen ammattilaiset apuun

Ylöjärven koulutoimi ryhtyi ripeästi keskiviikkoiltana asiasta kuultuaan järjestämään tukea suru-uutisen äärellä oleville.
– Valitettavasti meillä on sattunut aiemminkin kriisejä, niin kyllähän meillä on hyvin vahvat toimintamallit, opetuspäällikkö Leena Pöntynen kertoo.
Pöntynen kuvaa rehtorin roolin erittäin merkittäväksi, sillä paikalliskoulun pää on lähimpänä läsnä oppilaille, opettajille ja perheille. Takamaan koululaisille järjestettiinkin heti torstaiaamuna tilaisuus salissa, ja asiaa käsiteltiin myös luokissa.
Tukeen osallistuivat oitis myös kuraattori- ja psykologiväki sekä seurakunta. Näitä ammattilaisia oli torstaina koululla valmiuksissa kuuntelemaan, ja päivystävä pappi on arkisin kuulolla. Pöntysen mukaan myös työterveys ja kriisityön johto eli neuvola- ja terveysväki viritettiin valmiuteen, jos joku kaipaa apua asian käsittelyyn.
Lisäksi seurakunta järjesti torstai-iltana hiljentymistilaisuuden kyläläisille koululla. Pöntynen arvelee, että myöhemmin järjestettäneen myös tilaisuus kouluhenkilökunnalle asian purkamiseksi. Kunnioituksesta menehtyneen perhettä kohtaan tältä kysytään ensin lupa, ennen kuin aletaan suunnitella muistotilaisuutta.
Tietysti asia on akuutein ja kovin perheelle, ja tälle kaupungin kriisiryhmä onkin tarjonnut apua.
Koulu ja seurakunta ovat tällaisissa tapauksissa kriisiin reagoijia, koska ne ovat yhteisön kokoajia sekä omalta osaltaan asiantuntijatahoja.
–  Vaikka opettajat eivät ole kriisiammattilaisia, he ovat lasten kohtaamisen ammattilaisia. Lapsi usein käsittelee kriisejä vertaistensa kanssa. Toki vanhempienkin tulee puhua asiasta lasten kanssa, Pöntynen selittää.
– Tällaisissa tapauksissa herää usein kuolemaan, hätään ja kärsimykseen liittyviä kysymyksiä. Seurakuntatyöntekijät ovat niihin koulutettuja ammattilaisia, jotka osaavat kuunnella ja olla läsnä, seurakunnan tiedottaja Sakari Vanhanen toteaa.

Tutkinta jatkuu, tukikin jos tarvetta

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa kuuntelemalla osallisia ja todistajia. Se selvittää myös tytön osuutta tapahtumiin. Mahdollisia havaintoja voi ilmoittaa Ylöjärven poliisille puhelimitse numeroon 029 541 5009.
Walinen arvioi, että tapaus siirtyy loppuvuodesta syyteharkintaan ja siitä käräjäoikeuteen. Tällä hetkellä pakettiautokuskia epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.
Tähän mennessä kriisiapua on järjestetty sen  verran kuin tilanteesta on arvioitu kumpuavan sille tarvetta. Niin toimitaan jatkossakin.
– Varmaankin tästä tulee Takamaan koulussa pitkä asia, Pöntynen arvelee.
– On hyvä, että paikkakunnalla on ammattilaisia, jotka arvioivat tarpeen, kuinka pitkään toimenpiteitä jatketaan, Vanhanen toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?