Muutamat ylöjärveläiset kaupunginvaltuutetut käyttävät rohkeaa kieltä Facebookissa

Suoraa puhetta somessa

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime aikoina kiivasta keskustelua kuumimmista aiheista. Myös ylöjärveläisvaltuutetut ovat ottaneet osaa keskusteluun.

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime aikoina kiivasta keskustelua kuumimmista aiheista. Myös ylöjärveläisvaltuutetut ovat ottaneet osaa keskusteluun.

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime viikkoina kuumaa keskustelua erityisesti kahdesta päivänpolttavasta aiheesta. Hallituksen säästösuunnitelma ja sitä seurannut palkansaajajärjestöjen mielenosoitus sekä Suomeakin koskettava pakolaistulva ovat saaneet sanan säilän heilumaan.
Ajatuksiaan somessa ovat avanneet myös muutamat Ylöjärven kaupunginvaltuutetuista, ja osa heistä varsin värikkäin sanankääntein.

Ensin on todettava, että suurin osa valtuutetuista on varsin hiljaisia sosiaalisessa mediassa. Lähes jokaisella heistä on toki esimerkiksi Facebook-profiili, mutta moni päivittää profiiliaan harvoin ja harkitusti. Muutamalla valtuutetulla on myös Twitter-tili, mutta sitä päivittää erittäin harva.
Ylöjärven Uutiset tutkaili valtuutettujen sosiaalisen median käyttöä kahden edellä mainitun aiheen kohdalla. Etenkin pakolaiskeskustelu sekä palkansa

Valtuutetut ääripäissä

Vasemmistoliiton valtuutettu Rauno Kesseli kommentoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitämää televisiopuhetta varsin mielenkiintoisesti:ajien mielenosoitus saivat valtuutetut ilmaisemaan mielipiteitään Facebookissa.

– Rakas kunnioitettu pääministerimme Kim Il Sipilä pitää tänään Yleisradion TV 1 kanavalla klo 21 kansakunnan tilaa käsittelevän puheen. Tätä puhetta kehotetaan kuuntelemaan hartaudella ja päätä nyökkäillen. Sillä hän, joka ei näin tee, katsotaan kansan viholliseksi. Häntä tullaan rankaisemaan hallituksen toimesta kovemmin, kuin ketään koskaan.

Myöhemmin Kesseli ilmaisi tyytyväisyyttään mielenilmauspäivänä:

– Katselin Ylen juttua mielenilmaukseen matkalla olevasta bussista. Hieno nähdä, että bussi oli täynnä nuoria ihmisiä. Ay-liike on saamassa uutta nostetta näistä ihmisistä.

Jos Rauno Kesseli oli mielissään mielenilmauksesta, samaa ei voi sanoa kokoomuksen valtuutetusta Juho Ojareksesta. Ojares kommentoi Facebookissa näin:

– Menkää te kommarit lakkoon, ni mä meen töihi #kunmikääneiriitä #suominousuun #vitunkommarit.

Myös ammattiyhdistysliike sai kyytiä Ojarekselta:

– En vain voi käsittää, millä perusteella Ay-liike kuvittelee, että sillä on oikeus kiristää hallitusta, eikä toisin päin. Mahtavaa jos vihdoin edes jotain saadaan aikaan.

Ojares teki myös selväksi, että hänen mielestään hallituksen leikkauslistalla olleesta sunnuntaityön lisäkorvauksesta voidaan helposti leikata:

– Sadan prosentin sunnuntailisä on täys jäänne menneisyydestä, kun tehtiin kuusipäiväistä viikkoo ja sunnuntaina käytiin kirkossa, samaten arkipyhät. Nykyään ketään ei kiinnosta, kohta kukaan ei kuulu edes kirkkoon, sanotaan, että kirkko pitäis erottaa täysin valtiosta, mutta silti siihen liittyvät etuudet luonnollisesti kelpaa.

Moni valmis auttamaan

Vielä edellä luettuja kommentteja värikkäämpiä Facebook-päivityksiä saatiin lukea pakolaiskeskustelusta. Tähän keskusteluun Facebookissa osallistui usea ylöjärveläisvaltuutettu.
Kokoomuksen valtuutettu Minna Mustakallio-Sorvari on auttamisen kannalla:

– Näihin talkoisiin tarvitaan myös yrityselämä, järjestöt, yksityishenkilöt – ihan kaikki ihmiset auttamaan.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) sanoi puolestaan Facebookissa kannattavansa Yliselle mahdollisesti perustettavaa vastaanottokeskusta:

–  Ylinen olisi vallan erinomainen paikka isollekin määrälle turvattomia ihmisiä. Ihmisiä on autettava ja toivon ylöjärveläisiltä aktiivisuutta joka tasolla.

Kristillisdemokraattien valtuutettu Veli-Matti Antila toivoi puolestaan Ylöjärvelle kiintiöpakolaisia:

– Jos mahdollista, suosittelisin Ylöjärven ottavan kiintiöpakolaisia suoraan pakolaisleireistä, joissa elävät kaikkein huonoimmassa tilanteessa olevat. Esim. lapset ja naiset, joilla ei ole mahdollisuutta ja varaa lähteä kalliille ja vaaralliselle matkalle läpi Euroopan.

Oman mielipiteensä pakolaiskeskusteluun toi myös Rauno Kesseli, joka otti puheeksi rasismin:

– Mittakaavan vuoksi kannattaa muistaa, että Suomessa oleskelee jo nyt vakituisesti noin seitsemänsataatuhatta ihmistä pahat mielessään. Sen verran Suomessa on rasisteja Suomen Kuvalehden Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan. Se on selvästi enemmän kuin Suomen suurin puolue sai ääniä viime eduskuntavaaleissa. Tämä määrä hirvittää ja hävettää.

Kurusta rajua kritiikkiä

Kenties aktiivisin turvapaikanhakijoita koskevassa debatissa Facebookissa on ollut Vihreiden valtuutettu Minna Sorsa. Hän kertoi, ettei hyväksy Suomen niskurointia suhteessa Euroopan pakolaisvirtaan:

– Erityisesti Perussuomalaiset ja nyt näemmä hallituksen kannanotot ovat sellaisia, etten tiedä olemmeko enää länsimainen ja Euroopan arvoyhteisöön itsemme sijoittava valtio.

Sorsan mukaan Ylöjärven olisi tutkittava kaikki vaihtoehdot turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi:

– Ylisen alueelle on lähivuosina kaupungin toimesta kunnostettu sairaalakoulu, joka kunnostuksen jälkeen siirtyikin Nokialle jättäen juuri korjatun koulurakennuksen tyhjäksi. Tässä tarvitaan PSHP:n kanta myös. Mutta miksipä ei otettaisi kaikkia käyttökelpoisia rakennuksia käyttöön? Kunnan täytyy taas varustautua koko laajaan prosessiin tavalla, jota ei olla tehty aikoihin.

Sorsa vetosi ihmisiin Facebookin keskustelussa myös varsin tunteikkaalla lauseella:

 – Tässä pitäisi ymmärtää, ettei muualta tulevien inhimilliseen hätään vastaaminen ole pois keneltäkään, vaan auttajan syli kasvaa.

Ylöjärvi 2001+ -ryhmää valtuustossa edustava Matti Ylitalo ei ole säästellyt sanojaan Facebookissa. Kurulaisvaltuutettu teki kantansa turvapaikanhakijoihin varsin selväksi. Ylitalo ei ainakaan sensuroinut mielipiteitään:

 – Lopun alkua… Ei siihen auta Timot, eikä muut suomalaisuuttaan hehkuttavat. Kristinusko väistyy Islamin tieltä. Mamut valtaa kadut. Moskeijat nousee Kirkkojen viereen. Tornit huutaa aamulla klo 5.

Ylitalo antoi huutia myös seurakunnalle, joka on Ylitalon mielestä pettänyt hänet:

– Eräillä valtuutetuilla on pakkomielle saada vastaanottokeskus Ylisille. Seurakunnan periaate taitaa olla: Omat lapset ulos ja hyväkuntoiset pakolaismiehet tilalle?

Ylitalo ilmaisi lisäksi pelkäävänsä ihmisten turvallisuuden puolesta:

– Eritoten hätämajoituskohteet tulisi olla aidattuja sekä hyvin vartioituja. Tämä siksi, että pakolaisten mukana tulee aivan varmasti myös pahoistakin rikoksista tuomittuja ihmisiä.

Myös tämä Ylitalon viimeinen lausahdus kertoo paljon:

– Voi helvetin helvetti. Jos noita mamuja tulee mun nurkille, niin myyn huvilan pois heti.

Ylitalo on saanut Facebookissa osakseen myös paljon kritiikkiä mielipiteistään, vaikka puolustajiakin on ollut. Ylitalon valtuutettukollega Jussi-Pekka Ahonen (sd.) puki ajatuksensa sanoiksi lyhyellä toteamuksella:

– Voi Matti…toivottavasti et ole tosissasi.

 

Yksi kommentti

  1. Jusa

    AY liike on moukaroinnut suomen taloutta jo 9 vuotta aiheutaen 300 000 ihmisen työttömyyden. Aika laittaa AY mafia kuriin ja aantaa muutakin kuin työttömyyttä lapsillemme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?