Krankkulassa kuhisee lauantaina

Taitokeskus Ylöjärven 30-vuotista taivalta juhlitaan koko viikko. Lauantain Taito-tapahtumassa julkaistaan uusi Ylöjärvi-korusarjan koru.
Lauantaina julkaistava Ylöjärvi-sarjan uusi koru noudattelee sarjan aiempien osien kantikasta linjaa. Tällä kertaa valmistusmateriaalina on käytetty kultaa. (Kuva: Heli Anttila)

Lauantaina julkaistava Ylöjärvi-sarjan uusi koru noudattelee sarjan aiempien osien kantikasta linjaa. Tällä kertaa valmistusmateriaalina on käytetty kultaa. (Kuva: Heli Anttila)

Kaiverruskolmion kultaseppä Mikko Koivulan ja hänen luotsaaman nuoren kisällin työpöydällä on syntynyt uusi koru Ylöjärvi-korusarjaan. Koru poikkeaa aiemmista sarjan koruista, sillä Mikkolan arkeologisten hautalöytöjen inspiroimat korut on valmistettu tähän mennessä pronssista ja hopeasta.
– Tyyli on samanlainen kuin sarjan muiden korujen, vaikka julkaistavat korvakorut ovat kultaiset. Koivula on ollut tekemässä jo sarjan ensimmäisiä koruja ja valmistaa myös uusimman. Koruja voi ostaa Taitokeskuksen myyntipisteestä ja joitakin tuotteita myös Fröökynän Herkusta, kertoo Taito-yhdistyksen vastaava neuvoja Minna Nio.

Kädenjälki juhlatekstiiliin

Korujulkistuksen lisäksi Krankkulan keltaisessa puutalossa voi ihastella erilaisia käsityötuotteita menneiltä vuosikymmeniltä. Paikan päällä voi nostalgisoida hypistelemällä esimerkiksi Laiskan miehen ryijyä tai Dallas-verhoja.
– Näiden kolmenkymmenen vuoden aikana Ylöjärvellä on tehty kaikenlaisia kummallisiakin hittituotteita. Ne, jotka ovat näitä tuotteita tehneet, muistavat varmasti kaikki hullutukset, joita talossa on nyt esillä, Nio kertoo.
Kaikilla Taito-tapahtumaan osallistuvilla on mahdollisuus saada oma kädenjälkensä näkyville, sillä juhlaviikolla kirjotuista merinovillahuopakankaisista tilkuista kootaan juhlatekstiili. Pohjalaisella kengänkorkotekniikalla tehty teos tullaan ripustamaan Krankkulan seinälle.
– Käsityökoululaiset ovat kirjoneet jo muutamia kymmeniä tilkkuja, mutta jotta tekstiilistä saadaan näyttävä, saisi tilkkuja olla satoja. Kankaat ovat valkoisia ja vaalean- ja tummanharmaita, joten kirjontapistot saavat olla väreiltään villejä ja rohkeita. Yhdistys tarjoaa materiaalit, Nio sanoo.

Joulu näköpiirissä

Innokkaat 9–11-vuotiaat Näpsä-käsityökoululaiset ovat valmistelleet lauantaiksi taideluokkiin työpajoja, joissa osallistujat saavat tehdä perinnekäsitöitä. Pajassa voi valmistaa pienen jouluaiheisen tuotteen, jonka saa mukaansa kotiin.
Kutomon puolella on myyjäiset, joissa voi tehdä ostoksia joulupaketteihin. Paikalliset aktiiviset käsityöharrastajat ovat tuoneet tarjolle muun muassa mattoja, sisustustekstiilejä, lapasia ja sukkia.
– Näpsäläisten pajoissa on mahdollisuus tutustua maksutta muutamaan perinnetekniikkaan punonnasta kankaankudontaan. Jouluhan tästä jo kohta siintää.

Taitokeskus Ylöjärven 30-vuotisjuhlaviikkoon kuuluvaan Taito-tapahtumaan voi osallistua Ylöjärven keskustassa Suojastentie 10:ssä sijaitsevassa Krankkulassa lauantaina 26. syyskuuta kello 11–14.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?