Some-työnhakijan tarina päättyi onnellisesti

Taku sai töitä

Vajaa vuosi sitten Taku Nieminen oli epätoivon partaalla. Työtön it-asiantuntija oli lähettänyt tuolloin yli sata työhakemusta, tuloksetta.
Julkisuutta ja sosiaalista mediaa apunaan käyttänyt ylöjärveläinen oli jo vähällä heittää pyyhkeen kehään, kunnes yllättäen tärppäsi.
– Nyt olen elämäni ensimmäisessä vakityössä. Minulla kävi uskomaton tuuri, Nieminen hihkuu.
Facebookissa osaamistaan markkinoinut Taku Nieminen on päässyt unelmatöihinsä. Vuosien ajan pätkähommissa puurtanut nainen sai vakituisen järjestelmäasiantuntijan pestin tamperelaisesta ohjelmistoyrityksestä. – Työnhaun aikana huomasin, että CV kannattaa muokata visuaalisesti näyttäväksi. Silloin saa enemmän huomiota hakemustulvan keskellä, hän vinkkaa.

Facebookissa osaamistaan markkinoinut Taku Nieminen on päässyt unelmatöihinsä. Vuosien ajan pätkähommissa puurtanut nainen sai vakituisen järjestelmäasiantuntijan pestin tamperelaisesta ohjelmistoyrityksestä. – Työnhaun aikana huomasin, että CV kannattaa muokata visuaalisesti näyttäväksi. Silloin saa enemmän huomiota hakemustulvan keskellä, hän vinkkaa.

38-vuotias Nieminen työskentelee nyt tamperelaisessa ohjelmistoyrityksessä. Naisen virallisena tittelinä on järjestelmäasiantuntija.
Pesti sai alkunsa Pirkanmaan TE-toimiston rekrykoulutuksesta viime vuoden joulukuussa.
– Yritys otti yhteyttä TE-toimistoon, koska sillä oli tarvetta työntekijälle. Yhdessä ne kävivät läpi, minkälainen henkilö sopisi tehtävään parhaiten, Nieminen muistelee.
Työhaastatteluun kutsuttiin kymmenkunta työtöntä työnhakijaa. Avoimia paikkoja oli tarjolla vain yksi.
– Haastattelu oli yksi tiukimmista, missä olen koskaan ollut. Onnistuin kuitenkin ilmeisesti erottumaan joukosta edukseni ja sain paikan, Nieminen sanoo maireasti hymyillen.
Niemisen toimenkuvaan kuuluu muun muassa it-laitteiden asennusta, niiden tilaamista ja it-tukihenkilön tehtäviä. Työ vastaa ylöjärveläisen koulutusta täydellisesti.
Vaikeasta työnhaustaan Ylöjärven Uutisille vuosi sitten avautunut Nieminen on pestinsä myötä kuin uusi ihminen. Hänen silmiinsä on palannut ilo, jonka hän kerran tunsi jo menettäneensä.
– On ihanaa, kun voi suunnitella asioita pidemmälle kuin ensi viikkoon. Työttömän arki on henkisesti niin raskasta, että tavallinen työssä käyvä ei sitä voi varmaan edes käsittää.

Nepotismi ei ole eilispäivää

Vuosi sitten Taku Nieminen käytti lähes kaiken aikansa töiden hakemiseen. Naisen perustama omalaatuinen Facebook-kampanjasivu keräsi huomiota aina Ylöjärven Uutisia myöten.

Vuosi sitten Taku Nieminen käytti lähes kaiken aikansa töiden hakemiseen. Naisen perustama omalaatuinen Facebook-kampanjasivu keräsi huomiota aina Ylöjärven Uutisia myöten.

Taku Nieminen ehti olla yhtäjaksoisesti työttömänä noin puoli vuotta. Paljon pidempään hän ei olisi jokaisen euron laskemista enää jaksanutkaan.
Henkisesti kovimman kolauksen Nieminen koki omien sanojensa mukaan viime vuoden marras-joulukuussa. Tuolloin hän sai kutsun työttömyysjaksonsa ensimmäiseen työhaastatteluun.
– Kyseessä oli hyvämaineinen tamperelainen yritys. Haastatteluni meni tosi hyvin, ja haastattelija kertoi suosittelevansa minua esimiehelleen. Valinta oli lähellä, Nieminen kertaa.
– Vähän ajan päästä sain kuitenkin kuulla, että paikka olikin annettu eräälle johtajan sukulaistytölle, hän jatkaa.
Työttömyytensä aikana Nieminen haki töitä miltei täyspäiväisesti. Hän käytti ansioluettelonsa hiomiseen, avoimien työpaikkojen etsimiseen ja itsensä markkinoimiseen tuntikaupalla aikaa joka ikinen päivä.
Nepotismiin törmääminen veti osaavan naisen mielen matalaksi.
– Osasin arvella, että tällaista tapahtuu työmarkkinoilla, mutta omalle kohdalleni moista ei ollut aiemmin sattunut. Mitään laitontahan tässä ei ole, koska työpaikka ei ollut julkisella sektorilla, hän huokaa.
– Mutta en minä valita. Toinen työhaastatteluni oli jo paikkaan, joka teki valinnan rehdisti hakijoiden osaamisen perusteella, Nieminen korostaa.

”Somesta ei ainakaan haittaa”

Työttömyysjaksonsa aikana Taku Nieminen lähetti omien laskelmiensa mukaan yhteensä 128 työhakemusta. Yksikään niistä ei tuottanut toivottua tulosta.
– Tämä saamani työpaikka oli sellainen, josta ei ilmoitettu missään. Yhtiö halusi välttää hakijatulvan ja otti itse yhteyttä TE-toimistoon, Nieminen selvittää.
Viime vuoden syyskuussa Nieminen aloitti näyttävän Facebook-kampanjan, jolla hän pyrki erottautumaan työttömien työnhakijoiden valtavasta massasta. Hän ei osaa sanoa, oliko tempauksesta lopulta käytännön hyötyä.
– Ei se ainakaan haitaksi ollut, hän järkeilee.
Suomen lain mukaan työnantaja ei saa käyttää internetistä löytyviä tietoja apunaan työntekijän palkkauksessa. Käytännössä asian valvominen on kuitenkin vaikeaa, koska nopea Google-haku on äärimmäisen helppo ja huomaamaton tehdä.
– Työnantajani ei ole missään vaiheessa sanonut kuulleensa sosiaalisen median aktiivisuudestani. Eihän niin edes saisi sanoa, Nieminen toteaa.
– Sivuni ehti kuitenkin kerätä viitisensataa tykkäystä ennen kuin suljin sen vuoden lopulla. Ehkä nimeni jäi sen ansiosta ratkaiseville ihmisille hieman tavallista paremmin mieleen, hän pohtii.
Oli miten oli: Taku Nieminen on nyt töissä. Töiden sävyttämä arki tuntuu naisesta suorastaan helpottavan hyvältä.
Työttömyyden kanssa tuskaileville ylöjärveläisille hänellä on selvä viesti:
– Vaikka pään hakkaaminen seinään tuntuu raskaalta, täytyy vain jaksaa. Töitä kyllä saa ennen pitkää, vaikka välillä usko olisi koetuksella.

+++++
Katso myös: Tuoko Facebook Takulle töitä?

Mistä olikaan kyse?

• It-asiantuntija Taku Nieminen jäi työttömäksi vuoden 2014 toukokuussa. Nainen haki uutterasti uutta työpaikkaa mutta sai pakit kerta toisensa jälkeen.
• Syyskuussa 2014 Niemisen mitta tuli täyteen. Hän päätti tehdä työnhaustaan tempauksen, jota voisi seurata koko maailma. Tavoitteena oli erottua satojen työttömien it-asiantuntijoiden massasta.
• Nieminen loi julkisen Facebook-sivun, jolla hän markkinoi itseään ja osaamistaan. Sivustolle kertyi nopeasti noin 500 tykkääjää.
• Tammikuussa 2015 Nieminen työllistyi koulutustaan vastaavaan työhön. Hän laski lähettäneensä työnhakuprosessinsa aikana yhteensä 128 työhakemusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?