Naisten ykkössarjaan lähtee nyt selvästi viimevuotista ryhmää kokeneempi joukkue

Ryhti sai aimo annoksen savolaisuutta

Mikäli vanha sanonta pätee edelleen, vastuu Ryhdin naisten lentopallojoukkueen peliesityksistä on tavallista enemmän katsojalla.
Juuli Rusanen (takana vas.), Jenni Tolppanen (edessä vas), Liina Kainulainen (15) ja Laura Malmivuori ovat sopeutuneet uusina pelaajina nopeasti Ryhdin naisten ykkössarjajoukkueeseen.

Juuli Rusanen (takana vas.), Jenni Tolppanen (edessä vas), Liina Kainulainen (15) ja Laura Malmivuori ovat sopeutuneet uusina pelaajina nopeasti Ryhdin naisten ykkössarjajoukkueeseen.

Ryhdin ykkössarjajoukkueen neljästä uudesta pelaajasta peräti kolmella on juuret Pohjois-Savossa, ja neljäskin tulee samalta murrealueelta, Kainuusta.
Liina Kainulaisen suku on lähtöisin Iisalmesta, ja tarkkaavainen lukija kysyykin heti, onko Ryhdissä valmentajana pitkään vaikuttanut Olli Kainulainen samoja Kainulaisia.
– Olli on setäni, ja häneltä kuulin niin paljon hyvää Ryhdistä, että päätin tulla tänne, 19-vuotias Liina Kainulainen vastaa.
Hän tuo Ryhtiin kaivattua hyökkäysvoimaa ja vasenkätisenä myös arvaamattomuutta hakkurin vaativalle paikalle.
– Meillä ei ollut viime kaudella kakkospuolelle ihan riittävästi hyökkääjävaihtoehtoja, mutta nyt saamme variaatioita sinnekin, Ryhdin päävalmentaja Heikki Kosonen ilahtuu.
Viime kaudella Kainulainen pelasi Helsinki Volleyn A-tytöistä koostuneessa joukkueessa, joka jäi ykkössarjalohkonsa hännille. Kainulainen uskoo, että muutto Tampereen seudulle auttaa myös hänen selvän tavoitteensa saavuttamisessa:
– Haluan kehittyä liigapelaajaksi ja kuulin, että Heikki Kosonen on todella hyvä valmentaja. Se käsitys on vain vahvistunut täällä harjoitellessani, ja koko joukkue vaikuttaa hyvin motivoituneelta.
Samaa sanoo Kaavilta lähtöisin oleva, mutta viime kaudella Kuortaneella opiskellut ja pelannut 17-vuotias libero Jenni Tolppanen.
– Heikki vaatii pelaajilta paljon, mutta sehän on kehittymisen edellytys.
– Kuortane ei ollut minulle oikea paikka; siellä homma ei toiminut yhtään, mutta Ryhti tuntuu sopivalta joukkueelta ja Sammon lukio hyvältä koululta, Tolppanen kiittelee.

Mahdollisuus kehittyä kiinnostaa

Laura Malmivuori tuli Kuopiosta Ryhtiin pelaamaan ja Tampereen teknilliseen yliopistoon opiskelemaan tietojohtamista. Hänen ja Ryhdin intressit kohtasivat helposti.
– Heti, kun sain tiedon opiskelupaikastani, otin yhteyttä Ryhtiin, koska halusin sellaiseen ykkössarjajoukkueeseen, jolla on kova halu kehittyä.
– Viime vuonna olin Puijo Wolleyssa joukkueeni nuorin, mutta Ryhdissä olen vanhimmasta päästä! 19-vuotias yleispelaaja Malmivuori naurahtaa.
Kainuulaisuutta porukkaan tuli 20-vuotiaan yleispelaajan Juuli Rusasen mukana.
– Kuulin Ryhdistä kavereiltani, ja he suosittelivat ottamaan yhteyttä. Niinpä sitten soitin Heikille ja kysyin, voisinko tulla reeneihin, ja tässä sitä nyt ollaan! Rusanen hymyilee.
Hän on Sotkamon Jymyn kasvatti ja pelasi viime talvena kakkossarjaa. Astetta entistä kovempien pelien ohella myös opiskelumahdollisuudet houkuttelivat Pirkanmaalle.
– Opiskelen jo nyt Varalassa, ja tavoitteenani on päästä lukemaan liikunnanohjaajaksi siellä.
Koko kvartetti asuu Tampereella Kalevan kaupunginosassa, josta ajelee parissakymmenessä minuutissa treeneihin Ylöjärvelle. Sopeutuminen joukkueeseen on sujunut vaikeuksitta.
– Meillä on koossa todella tasainen joukkue, joka harjoittelee hyvin, Liina Kainulainen luonnehtii.
Tavallaan uudeksi pelaajaksi voidaan laskea myös kovakätinen yleispelaaja Sonja Laitinen, jonka peliaika parina viime kautena jäi liigassa kovin vähäiseksi.
Naisten maajoukkueen portteja kolkutellut Laitinen on kuitenkin pesunkestävä Ryhdin kasvatti, joka pelasi viime kaudellakin muutaman ottelun Ylöjärvellä.
Hänellä on alkusyksyn toipilaana ja pääsee tositoimiin näillä näkymin marraskuun puolella.

Runko pysyi hyvin koossa

Tiia Maria-Karjalainen (vas.) ja Tiia Virta ovat päävalmentaja Heikki Kososen mukaan erinomaisessa kunnossa ”vanhoista tutuista” Ryhdin pelaajista.

Tiia Maria-Karjalainen (vas.) ja Tiia Virta ovat päävalmentaja Heikki Kososen mukaan erinomaisessa kunnossa ”vanhoista tutuista” Ryhdin pelaajista.

Viimekautisesta Ryhdin joukkueesta mukana on edelleen tyttöjen maajoukkuepassari Emmi Jalonen. Hänen tuuraajansa löytyvät niin ikään maajoukkuerinkiin nousseesta C-ikäisestä kaksikosta Veera Nikkilä – Venla Oksala.
Jatkajiin kuuluvat varmasti myös keskitorjujat Noora Honkanen, Tiia-Maria Karjalainen, Emilia Raappana ja Salli Joutsenvirta, yleispelaajat Tiia Virta ja Kiia Sylvelin sekä libero Ella Kantola.
– Tiia-Maria on erittäin hyvässä kunnossa, ja Tiian kehitys menee eteenpäin kuin juna, Kosonen vinkkaa jo viime talvena isoa vastuuta kantaneisiin nuoriin naisiin.
Kokenut yleispelaaja Katri Markkanen ei ollut tätä kirjoitettaessa vielä tehnyt sopimusta, mutta hän pelasi syyskuun alun turnauksessa ja on harjoitellut hyvin.
Vasta 15-vuotias yleispelaaja Emilia Hänninen pelasi viime kaudella Ryhdin B-tytöissä, mutta saa nyt tulikasteensa naisten joukkueessa.
Osa laajan ringin naisista pelaa välillä kakkossarjaa Ryhdin kakkosporukassa. Esimerkiksi polven eturistisiteen katkeamisesta toipuvaa Raappanaa kuntoutetaan sitä kautta.
– En usko, että tällä joukkueella joudumme tappioputkeen. Se on niin iskukykyinen, että pystyy voittamaan kaikki vastustajansa sarjassa, Kosonen vakuuttaa.

Tiedossa tasokas pohjoislohko

Ykkössarjan ykköslohkon muut joukkueet ovat Oulun Etta, JyväsLentis Jyväskylästä, Kuortaneen urheiluopisto eli tyttöjen maajoukkue, Nurmon Jymy, Joensuun NiceTeam, Oriveden Ponnistus, Puijo Wolley Kuopiosta ja tamperelainen Rantaperkiön Isku.
Tiedossa on siis kaksi pitkää reissua. Itä-Suomen joukkueet Ryhti kohtaa vieraissa samana viikonloppuna juuri ennen joulutaukoa ja matkustaa Ouluun heti joulun jälkeen.
Sarjaohjelma vaikuttaa rytmitykseltään erikoiselta. Kahden ottelun pyhänseutuja tulee peräti viisi, mutta esimerkiksi keskelle marraskuuta osuu kaksi pelitöntä viikonloppua peräkkäin.
– Pelit pelataan silloin, kun ne on kalenteriin merkitty, eikä ohjelma aiheuta sen kummempia toimenpiteitä paitsi pari kertaa, kun A-tyttöjen SM-sarjaturnaus osuu päällekäin, Kosonen kommentoi.
Päävalmentajallekin lohkon voimasuhteet ovat ennakkoon hieman arvoitukselliset, mutta kahden ulkomaalaisen NiceTeam kuuluu Jymyn ja Puijon tavoin Kososen papereissa kärkipäähän.
– Pohjoislohko on tasokas, mikä tarkoittaa, että yleisön kannattaa tulla katsomaan värikkäitä otteluita! Kosonen patistelee.
Ennen sarjaa Ryhti pelaa vielä kolme harjoitusottelua, ja varsinainen urakka alkaa kotiottelulla Ettaa vastaan sunnuntaina 4. lokakuuta. kello 14.30, joka on kotiotteluiden tavallisin alkamisaika.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?