Kuntapäättäjät kuuntelivat ja keskustelivat – jatkoa luvassa

Viime torstaina alkaneessa Tapaa kuntapäättäjiä -tapahtumien sarjassa päättäjät höristävät korvaa kuntalaisille.
Nokkanaiset Katja Luojus (vas.) ja Leena Joensivu (oik.) toivovat spontaania keskustelua mutta myös suunvuoron antamista eteenpäin. He nimittäin pitivät torstain kävijämäärää juuri ja juuri hallittavana, koska pikku joukollakin syntyi runsaasti puhetta.

Nokkanaiset Katja Luojus (vas.) ja Leena Joensivu (oik.) toivovat spontaania keskustelua mutta myös suunvuoron antamista eteenpäin. He nimittäin pitivät torstain kävijämäärää juuri ja juuri hallittavana, koska pikku joukollakin syntyi runsaasti puhetta.

Kello lähestyy kymmentä torstaiaamuna. Kymmentä lähestyy myös pikku huoneeseen pakkautuvien ylöjärveläisasukkaiden määrä kauppakeskus Elossa.
Keskustelu vierähtää oitis käyntiin. Kysellään katuvaloista, tiemontuista ja vesiosuuskunnista. Omaishoito ja päiväkoditkin askarruttavat.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) kuuntelevat nyökytellen ja naputtelevat muistiinpanoja. Vastailevat, perustelevat ja pohtivat.
Uutukainen Tapaa kuntapäättäjiä -tilaisuuksien sarja on saatu alkuun.

Ehdotuksia ilmoille

Tarkoituksena on avata kuntalaisille suora kasvokkaiskanava kaupungin johtoon.
– Ei tarvitse lähettää sähköpostia eikä soittaa, vaan voi tulla face to face sanomaan, Luojus sanoo.
– Välitön kohtaaminenhan on ollut aika vähäistä, Joensivu toteaa.
Tilaisuudet rullaavat vapaan sanan periaatteella. Kävijät saavat heittää kysymyksiä ja ehdotuksia. Hallitus- ja valtuustoluotsit vastailevat kertomalla, mitä on jo tehty, ja suhteuttamalla asioita koko kaupungin mittakaavaan. Myös valtuustoryhmien johtajia osallistuu keskusteluun.
Johtonaiset kuitenkin huomauttavat, etteivät voi olla mikään ratkaisuautomaatti.
– Tästä täytyy syntyä dialogi, Luojus korostaa tilaisuuden keskustelullista ja asioita esiin nostavaa luonnetta.
Pelkkään jutteluun ei kuitenkaan ole tarkoitus jäädä, vaan johtokaksikko lupaa viedä asiat valtuustoryhmien puheenjohtajien kokoukseen. Tarpeen tullen viestiä menee myös ruohonjuurityöhön kaupungin eri vastuualueille. Tarve tähän huomataan jo tässä ensi tilaisuudessa, kun erään ihmisen kohtalo vaatii selvittelyä.

Kuntalaisilta kuva tosi arjesta

Kasvokkaisuus. Juuri tuo tapahtuman ydinominaisuus on muutaman haastatellun kävijän mielestä syy, jonka vuoksi tällainen tilaisuus on hyvä tapa tuoda esiin kuntalaisnäkökulmaa.
– Harvoin menee tuonne kaupunginhallitukseen puhumaan, kävijä Tapio Vuorinen selittää ja toteaa, että tuskin olisi tilaisuudessa esiin nostamiaan asioita muutoin välittänyt eteenpäin.
Haastatelluista kuntalaisten kuunteleminen on tärkeää, koska se avaa asukkaiden arjen päättäjille. Tosi elämä tulee ilmi.
Juurikin todellisuuden esiin tuomista penäävä Siiri Kopperoinen on torstaiseen tilaisuuteen tyytyväinen. Kari Blomqvist sen sijaan ei pidä kävijämäärää ja päivän keskustelua riittävän kattavina.
– Pari kolme henkilöä puhuu omista asioistaan…, mies tuumii.
Haastateltujen käsitys siitä, miten kaupunki on tähän mennessä ottanut kuntalaisnäkökulmaa varteen, on arvaileva ja vaihteleva. Vuoriosta byrokraattinen päättäminen ei tunne tarpeeksi ruohonjuuritasoa, kun Blomqvist taas arvelee tosi elämän kantautuneen päättäjille esimerkiksi median välityksellä.

Tehoavatko tilaisuudet?

Haastatelluilla kävijöillä riittää toivoa ja uskoakin, että tilaisuudet voivat aidosti kantaa päätöksentekoon asti ja vaikuttaa siihen.
– Ovathan nuo päättäviä ihmisiä tuossa pöydän päässä, Kopperoinen tuumii viestin kulusta oikeaan osoitteeseen.
Luojus ja Joensivukin uskovat tilaisuuden vaikutusmahdollisuuksiin mutta myös toppuuttelevat.
– On joitain isoja asioita, joille ei pystytä tekemään mitään, Joensivu sanoo.
– Ei pidä luoda kuvaa, että kun ihminen ehdottaa jotain, ratkaisisimme sen niin kuin hän on ajatellut, Luojus lisää.

Tulevat Tapaa kuntapäättäjiä -tilaisuudet

• to 15.10. klo 11.00–12.00, Kurun kirjasto
• to 15.10. klo 14.00–15.00 Viljakkalan kirjasto
• ke 4.11. klo 16.30–17.30 Kauppakeskus Elon Perhekioski

Lähde: ylojarvi.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?