Uusi Perhepuoti pyrkii ennalta ehkäisemään neuvolaikäisten lasten perheiden ongelmien kasvua

Perheille apua jo varhaisessa vaiheessa

Ylöjärvellä on käynnistetty uusi lapsiperheitä auttava palvelu, jonka tavoitteena on etsiä arkipäiväisiin ongelmiin ratkaisuja hyvissä ajoin. Tarkoitus on keskustella erilaisista haasteista ennen kuin ne ehtivät laajeta vaikeasti ratkaistaviksi ongelmiksi.
Lapsiperheiden arkeen saattaa ilmaantua ongelmia, jotka aiheuttavat harmitusta jokaisessa perheenjäsenessä. Onneksi apu on Ylöjärvellä lähellä, kun uusi Perhepuoti aloitti toimintansa.

Lapsiperheiden arkeen saattaa ilmaantua ongelmia, jotka aiheuttavat harmitusta jokaisessa perheenjäsenessä. Onneksi apu on Ylöjärvellä lähellä, kun uusi Perhepuoti aloitti toimintansa.

Uusi Perhepuoti ei ole kuitenkaan mikään konkreettinen paikka vaan enemmänkin työskentelytapa.
– Perhepuodin avulla pyritään ennalta ehkäisemään ongelmien kasvamista isoiksi ja hankaliksi. Tarkoituksena on tukea perheen jaksamista ja pärjäämistä siten, että perheen omia ja perheen läheisten voimavaroja hyödynnetään mahdollisimman paljon, lastentautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Merja Hietanen Ylöjärven kaupungista selvittää.
Aiemmin Ylöjärvellä kehitettiin hyvinvointineuvolatoimintaa osana kaupungin lähipalvelujen strategiaa. Vastaava hyvinvointineuvolapalvelu on ollut käytössä useassa kaupungissa ympäri Suomen.
Hyvinvointineuvolan tavoitteena oli tuoda auttamispalvelut lähelle perheitä. Hyvinvointineuvolatoiminta alkoi Asuntilassa, minkä jälkeen palvelua laajennettiin Ylöjärven keskustaan ja Keijärvelle.
– Hyvinvointineuvolatoiminta todettiin kuitenkin kankeaksi. Se ei koskaan tavoittanut kaikkia ylöjärveläisiä lapsiperheitä. Tämän vuoksi perheet olivat eriarvoisessa asemassa toisiinsa nähden, Hietanen kertoo.
Tilanteen kohentamiseksi Ylöjärvellä alettiin suunnitella ja muotoilla Perhepuotia, joka on neuvolassa, perhetyössä ja päivähoidossa toteutettava palvelu. Parhaillaan Ylöjärven kaupungin työntekijöitä koulutetaan käyttämään Perhepuotia.
– Perhepuoti on tarkoitettu kaikille perheille, joilla on alle kouluikäisiä lapsia. Tulevat vanhemmat voivat päästä palvelun piiriin, vaikka lapsi ei ole vielä edes syntynyt, Hietanen muistuttaa.

Apua moneen ongelmaan

Taakse jätetty hyvinvointineuvola oli pelkästään neuvolapalvelu. Perhepuotiin on puolestaan muodostettu laajennettu yhteistyöpohja.
Perhe saa yhteyden Perhepuotiin siellä, missä se eniten liikkuu. Kätevin tapa lienee pyytää Perhepuodin apua päiväkodissa hoitajalta. Myös neuvolasta tai esimerkiksi perhetyöstä voi kysyä neuvoa.
Miltei jokaiselle perheelle tulee eteen ongelmatilanteita, joihin voi kaivata ulkopuolista apua. Perhepuodin tavoitteena on olla mahdollisimman helposti lähestyttävä. Perhepuoti on siis todellakin tarkoitettu aivan jokapäiväisiin arkisiin ongelmiin.
– Perhepuodista voi kysyä apua, jos vanhempi esimerkiksi kokee riittämättömyyttä tai neuvottomuutta. Apua saa myös esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsen käytös on haasteellista, äidin tai isän pinna palaa herkästi, vanhemmat ovat väsyneitä tai itkuisia tai vanhemmilla on huoli lapsen kehityksestä.
Vaikka Perhepuodin palvelut on tietenkin suunnattu koko perheen auttamiseksi, apua tarjotaan ensi vaiheessa perheen vanhemmille.
– Vanhempi on se, joka hakee apua. Sen jälkeen ratkaisuja haetaan yhteistyössä koko perheen kanssa, Merja Hietanen sanoo.
Perhepuodissa perheen tilanne kartoitetaan yhdessä Perhepuodin työntekijän kanssa. Yhteistyöhön voidaan ottaa mukaan myös perheen lähiverkosto.

Lähipiiri mukaan etsimään ratkaisuja

Kun perhe sitten tarvitsee apua, pidetään verkostopalaveri. Tähän palaveriin otetaan mukaan ihmisiä, joita perhe haluaa omassa tukiverkostossaan olevan.
– Palaverissa voi olla esimerkiksi päivähoidon edustaja tai neuvolatyöntekijä. Siellä voi olla myös ystäviä, sukulaisia tai tuttavia. Kun verkosto on saatu kasaan, istutaan alas ja mietitään yhdessä, millä tavalla perhe saa apua ja pääsee eteenpäin, Hietanen kuvailee.
Vaikka tällaiselle perheitä lähellä olevalle palvelulle on ollut tarvetta aina, Merja Hietanen näkee, että tarve kasvaa koko ajan.
– Tänä päivänä lasten isovanhemmat voivat olla vielä työelämässä tai voivat asua kaukana. Nykyään perheet liikkuvat paljon, joten perheen asuinpaikkakunnalla ei välttämättä ole kovin laajaa tukiverkostoa käytettävissä.

Ylöjärvi on perheiden asialla

Perhepuodin kylkeen on rakennettu myös Asiantuntijapuoti. Kyseessä on erilaisista ammattilaisista koostuva työryhmä.
– Perhe voidaan ohjata Asiantuntijapuodin pakeille, jos Perhepuodissa ei löydetä ongelmaan ratkaisua tai jos ongelma on kasvanut jo kovin isoksi.
Asiantuntijapuotiin kuuluvat terveydenhoitaja, lastenlääkäri, neuvolapsykologi, sosiaalityöntekijä, perhetyön ohjaaja sekä varhaiskasvatuksen erityisopettaja.
– Asiantuntijapuodin tarkoituksena on auttaa perhettä tilanteessa, jossa tarvitaan tavallista enemmän ammatillista apua, Merja Hietanen kertoo.
Perhepuodin palvelun äärelle on siis helppo päästä, ja apua on varmasti luvassa.
– Ylöjärvellä on haluttu satsata lapsiperheisiin. Perhepuoti ja jo aiemmin avattu Perhekioski ovat osa laajaa strategista linjausta. Tavoite on, että perheille saadaan kosketuspintoja kaikkiin tarjolla oleviin palveluihin, Merja Hietanen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?