Viime vuonna avattu pelihuone on vakiinnuttanut asemansa Leijassa

Seuraavaksi pelikerho?

Kirjastonhoitaja Jussi Palomäellä oli viime marraskuussa jännät paikat. Hänen työpaikallaan pääkirjasto Leijassa avattiin tuolloin pelihuone.
Huoneen perustamista oli ehdottanut Palomäki itse. Nyt voi sanoa, että idea kannatti.
– Avajaisissa oli muistaakseni noin sata kävijää. Tavallisina arkipäivinä täällä käy jopa kymmenestä viiteentoista pelaajaa, mies myhäilee.
Ylöjärven pääkirjasto Leijan pelihuoneessa vietettiin viime viikolla konsolipeli-iltaa. Pelattavana oli supersuosittu Minecraft. – Siinä rakennellaan kolmiulotteista maailmaa ja yritetään selviytyä sen sisällä, iltaa valvonut Jussi Palomäki kertoo.

Ylöjärven pääkirjasto Leijan pelihuoneessa vietettiin viime viikolla konsolipeli-iltaa. Pelattavana oli supersuosittu Minecraft.
– Siinä rakennellaan kolmiulotteista maailmaa ja yritetään selviytyä sen sisällä, iltaa valvonut Jussi Palomäki kertoo.

Kansallisena pelipäivänä avattu pelihuone on osoittautunut suosituksi etenkin alle kymmenvuotiaiden keskuudessa. Runsaan 20 pelin valikoimasta suurin osa on sallittu pienille alakoululaisille.
Pelikonsoleina ovat Playstation 4 ja Wii U.
– Huoneen paikalla oli ennen musiikinkuuntelupiste. Sanoisin, että muutos kannatti, Palomäki iloitsee.
Kaikkein vilkkaimpina kirjastopäivinä pelihuoneessa saattaa piipahtaa jopa satakunta innokasta pelaajaa. Suurimmat kävijäpiikit nähdään yleensä Palomäen vetämissä peli-illoissa, joita on toistaiseksi järjestetty viitisen kertaa.
Peli-iltojen tarkoituksena on opastaa lapsia ja nuoria turvallisesti pelaamisen saloihin. Palomäen mukaan kiinnostus pelimaailmaa kohtaan kasvaa koko ajan.
– Olen jo miettinyt, että tulevaisuudessa voisi olla paikallaan järjestää vaikkapa pelikerhoja pari kolme kertaa kuukaudessa. Niissä voitaisiin pelata ja keskustella peleistä niin kuin lukupiireissä puhutaan kirjoista, hän heittää.

EU-linjaus näkyy pian hyllyillä

Leijan pelihuone sai viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea yhteensä 4 000 euroa. Tuosta summasta suuri osa meni konsoleiden ja pelien hankintaan.
Pelien ostaminen kirjastokäyttöön on ollut perinteisesti yllättävän hankalaa. Kaikkia suosikkipelejä ei ole erinäisten tekijänoikeuspykälien vuoksi voinut hankkia – tai jos onkin voinut, niitä ei ole saanut lainata eteenpäin.
Mutkikas byrokratia on kuitenkin helpottumassa jo lähiaikoina.
– Euroopan tuomioistuin teki taannoin päätöksen, jonka mukaan pelejä koskevat periaatteessa samat lainaussäännöt kuin kirjojakin, Palomäki tietää.
– Tämä voi olla kirjastojen pelitarjonnalle iso juttu. Uskoakseni myös pelien hinnat kirjastoille nimittäin laskevat, hän jatkaa.
Tällä hetkellä Ylöjärven pääkirjastolla on valikoimissaan 103 konsolipeliä. Viime viikolla selvästi suurin osa niistä oli lainassa.
Ensimmäiset Xbox-, Wii- ja Playstation-pelit ostettiin Leijan hyllyille parisen vuotta sitten. Määrärahojen niukkuus rajoittaa uusien pelien hankintaa jokavuotista hankintaa.

”Nykyään kaikki pelaavat”

2010-luvun lapset ovat Palomäen mukaan erittäin taitavia pelaajia. Leijan pelihuoneessa kävijät tarvitsevat harvoin apua peleissä etenemiseen.
Videopeleistä on jo aikoja sitten tullut osa kulttuurin valtavirtaa.
– Kun itse olin lapsi, pelikoneita oli vain yhdellä tai kahdella henkilöllä per kaveripiiri. Nykyään kaikki harrastavat pelaamista jollakin tavalla, 28-vuotias Palomäki sanoo hymyillen.
Ylöjärvi on tamperelaisen Palomäen mielestä hieman tavallista aktiivisempi videopelikaupunki.
– Suomen toiseksi suurin pelitapahtuma LanTrek on täältä lähtöisin. Aktiiveja siis taitaa olla paljon, hän ounastelee.

Jussi Palomäen pelitärpit

Koko perheelle: Little Big Planet 3 (PS4, PS3)
Aikuisille: The Witcher 3: Wild Hunt (PC, PS4, Xbox One)
Urheilun ystäville: NBA 2K15 (PC, Xbox One, Xbox 360, iOS, PS4, PS3, Android)
Maailman rakentelijoille: Minecraft (kaikki nykykonsolit, PC, OS X, Linux, online)
Ajopelifaneille: Project CARS (PC, PS4, Xbox One, Linux)

Lähde: kirjastonhoitaja Jussi Palomäki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?