Kirjaston ovi narahtaa nyt sunnuntaisinkin

Syksyn ajan Leija-kirjastossa kokeillaan asiakaskyselyssäkin esiin noussutta sunnuntaiaukioloa. Kokeilu tuo kaivattua faktatietoa kävijävirroista.
Kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala odottaa innokkaana sunnuntaiaukiolokokeilun tilastotuloksia. Lappu kirjaston ovessa ilmoittaa asiakkaille kokeilujaksosta.

Kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala odottaa innokkaana sunnuntaiaukiolokokeilun tilastotuloksia. Lappu kirjaston ovessa ilmoittaa asiakkaille kokeilujaksosta.

Näihin päiviin asti Leija-kirjasto on sunnuntaisin levännyt hiljaisena ja ovi säpissä. Pian on toisin. Syksyn ajan kokeillaan viikon viimeisen päivän aukioloa.
Ajatus sunnuntaiaukiolosta on tipahdellut huulille silloin tällöin vuosien mittaan. Osa asiakkaista on kysellyt sen perään, ja viime vuoden keväällä asiasta keskusteltiin vapaa-aikalautakunnassakin. Kun sitten viime vuoden lopulla tehty asiakaskysely kantoi jälleen tuttua toivetta, päätettiin asiaa tutkailla kokeilun avulla.
– Meillä ei ole tilastodataa sunnuntaikävijöistä. Kun asiasta päätetään, on sitten faktaa pöydässä eikä tarvitse mututuntumalta tehdä päätöksiä, kirjastotoimenjohtaja Marko Ojala perustelee.
Kyselyssä valtaosa vastaajista tosin oli tyytyväisiä nykyisiin aukioloihin. 66 prosenttia heistä myös valitsi annetuista aukiolovaihtoehdoista parhaaksi nykyisen.  Sunnuntaiaukiolovaihtoehdon ruksasi 20 prosenttia. Siitä, keitä toivojat olivat, ei ole tilastovertailua, mutta avoimissa vastauksissa nousi esiin ainakin lapsiperheiden ja lehtilukusalin käyttäjien tarpeet.
Vaihtoehtoa, jossa kirjasto olisi auki sunnuntaisin ja kiinni lauantaisin, ei kannattanut kuin viisi prosenttia. Niinpä sitä ei harkita lainkaan, oli kokeilun tulos mikä vain.
– Ihmiset ovat tottuneet lauantaiaukioloon, ja lauantai on myös taloudellisesti edullisempi kuin sunnuntai.

Lyhyt kokeilu sujuu ilman lisärahaa

Kokeilu alkaa 6. syyskuuta ja päättyy 29. marraskuuta. Nuo kolme kuukautta valikoituivat, koska ne ovat syksyn vilkkaimmat ja näin edustavimmat. Pätkä katsottiin myös sopivan mittaiseksi.
– Kuukausia pitää olla riittävän monta, jotta asiakkaat huomaavat aukiolon ja ehtivät reagoida siihen  arjessaan. Resurssit taas eivät riitä pidempään kokeiluun.
Kolmikuinen kokeilu ei kuitenkaan syö resursseja. Lyhyen jakson kirjasto onnistuu järjestämään työvuoroja sovittelemalla vielä omilla rahkeillaan. Siksi kokeilun ajan kaikki entiset aukiolot pysyvät voimassa. Jos sunnuntaiaukiolosta tulisi pysyvä, olisi muista aukioloista nipistettävä, sillä lisärahaa ei ole odotettavissa.
Kun vanhat aukiolot pysyvät kokeilun ajan voimassa, voidaan myös tarkastella, onko sunnuntaille todellista lisäkävijöiden painetta vai siirtyvätkö käyttäjät vain muilta päiviltä asioimaan sunnuntaisin, Ojala selittää.
Kokeilu järjestetään vain Leijassa, koska sivupisteillä ei ole moiseen resursseja.
– Ja asiakasmäärät pääkirjastolla ovat ihan erilaiset kuin sivukirjastoissa, Ojala lisää ja myös huomauttaa Viljakkalan ja lokakuuksi Kuruunkin aiotun omatoimiaukiolon jo olevan käyntimahdollisuuksia laventava lisä.
Pääkirjastossa omatoimipalvelu ei ole vaihtoehto.
– En näe sitä isossa kirjastossa järkeväksi, Ojala sanoo ja toteaa, että ehdotettu vain lehtilukusalia koskeva omatoimipalvelu taas vaatisi niin isoja rakenteellisia muutoksia, ettei siihen tässä taloustilanteessa ole varaa.

Päätösralliin vasta ensi vuonna

Kokeilun tuloksia puntaroidaan vapaa-aikalautakunnassa ensi vuoden puolella. Lopullinen päätös on vapaa-aikajohtajan käsissä.
Kirjastoluotsi arvioi, että muutoksia on realistista odottaa aikaisintaan ensi vuoden syksylle. Jos muutosta haluttaisiinkin järjestää lisäresurssein, olisi odotettava vuoden 2017 talousarviota.
Ojalan omat odotukset ovat tällä hetkellä vasta kokeilussa ja sen tuloksissa.
– Tykkään tilastoista. Haluan tietää, paljonko meillä käy asiakkaita, hän sanoo ja iloitsee, että kokeilu tuo päiväkohtaiset kävijätilastot tavallisten kuukausittaisten sijaan.
– Toivon myös, että kokeilu saisi ihmisiä liikkeelle ja että saisimme ehkä joitain uusia asiakkaita.
Päätöksille mies ei lataa vielä odotuksia, sillä haluaa katsoa ensin, mitä kokeilussa tapahtuu. Kyselyn perusteella muutoksia ei näet ole näköpiirissä.
– Mutta kokeilu voi muuttaa käsitystä.

Gallup:  Tuleeko sunnuntaiaukiolo tarpeeseen?

 

Leijan sunnuntaiaukiolokokeilu

Raili Lindfors, Vuorentausta
– Kyllä. On paljon työssä käyviä ihmisiä. Se, että voi sunnuntaina käydä lukemassa lehtiä ja lainaamassa kirjoja, on yksi vapaa-ajan käytön mahdollisuus, kun viikolla ei välttämättä kerkeä. Minulle eläkeläisenä asia on ihan sama. Käyn täällä viikolla päivisin, mutta voi olla, että nyt tulee käytyä sunnuntaisinkin.

Leijan sunnuntaiaukiolokokeilu

Topias Koistinen, Haavisto
– Kyllä näen sen hyvänä asiana. Sunnuntai on sellainen päivä lauantain ohella, että kerkeää koulun ja työn kiireiltä asioimaan. Sinänsä lauantai riittää, mutta on vain plussaa, jos kirjasto on sunnuntaisinkin auki. Olen käynyt lähinnä arkisin, mutta yo-kirjoitusten myötä aika varmasti käytän kirjastoa sunnuntaisinkin.

Leijan sunnuntaiaukiolokokeilu

Irene Kauppila, Kirkonseutu
– No joo, kyllä voisin ajatella käyttäväni kirjastoa sunnuntaina. Itse asiassa juuri äskettäin eräänä viikonloppuna ajattelin, että olisipa kivaa mennä kirjastoon sunnuntaina, ja kun huomasin ovessa ilmoituksen kokeilusta, ajattelin, että jes. Tavallisesti en pääse kuin iltaisin, ja silloin ei jaksa, joten käyn viikonloppuisin.

Leijan sunnuntaiaukiolokokeilu

Leena Jokela, Kirkonseutu
– Minusta riittää, kun tämä on lauantainakin auki. Kun tämä on iltaisin auki, tänne pääsevät työssä käyvätkin. Yksi päivä viikossa voi olla vapaapäivä, pyhäpäivä. Kaiken ei tarvitse olla aina auki. Elämää voi suunnitella. Käyn vaihtelevasti mutten koskaan viikonloppuisin. En usko, että tulen sunnuntaisin, vaikka käytän paljon kirjaston palveluita.
Leijan sunnuntaiaukiolokokeilu

Sami Reivinen, Asuntila
– Ei siitä ainakaan haittaa ole. Jos vain rahat riittävät, ainahan on parempi, mitä enemmän kirjasto on auki. Kirjasto ylipäätään on kiva lapsen kannalta. Käymme kirjastossa ehkä vähän enemmän viikolla kuin viikonloppuna. Pitää kokeilla sunnuntainakin. Sunnuntai on varmaan juuri lapsiperheille oikein hyvä päivä.

Yksi kommentti

  1. Arvo

    Kirjastonjohtajalle on tehty toimivia ja hyvin halpoja ehdotuksia omatoimisen lukusalin käytön toteuttamiseksi. Jos johtaja viitsii perhtyä niihin ja käydä toteamassa ,että lukusaliin on oma sisäänkäyntikin valmiina, ettei pääoven kautta tarvitsisi kulkea. Ei tule kalliiksi katkaista kulku isoon saliin liukuseinällä, haitariverholla esim. la-su tai pidennettyyn lukusalin käyttöön.
    Käyttäjämäärän saa helposti sisäänmenoon asennettavalla halvalla laskijalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?