– Toivottavasti kunta- ja uudistusministeri saa ministeriöiden virkamiehet tositoimiin kuntien tehtävien ja velvotteiden karsimiseksi, kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto odottaa

”Lakeja olisi säädettävä määräajaksi”

Valtiovarainministeriö postitti viime viikolla kunnille kirjeen, joka sisältää seitsemän kysymystä kuntien lakisääteisistä tehtävistä ja velvoitteista. Pääministeri Juha Sipilän hallitus odottaa kunnilta asiantuntevia vastauksia, jotta lainsäätäjä voi karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita tehokkuuden vahvistamiseksi.
Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto toivottaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle onnea tämän suureen hankkeeseen.
– Viime hallituskin yritti kajota kuntien tehtäväkirjoon. Ministeriöiden toimet kutistuivat näpertelyksi. Odotukseni ovat vielä varsin matalalla, Sorvanto toteaa.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto kiittelee uuden hallituksen aikeita karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Hän odottaa valtioneuvostolta todellisia päätöksiä. Valtiovarainministeriön tuore kirje on luettu Ylöjärvelläkin huolella. (Kuva: Rami Marjamäki)

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto kiittelee uuden hallituksen aikeita karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Hän odottaa valtioneuvostolta todellisia päätöksiä. Valtiovarainministeriön tuore kirje on luettu Ylöjärvelläkin huolella. (Kuva: Rami Marjamäki)

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen talkoot ovat erittäin kunnianhimoiset kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi.
Kunnille on kertynyt vuosikymmenien kuluessa noin 600 lakisääteistä tehtävää ja noin 1000 velvoitetta.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on luvannut, että kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsintaa käsitellään jo syyskuussa pidettävässä budjettiriihessä. Tavoitteena on toimenpiteiden konkretisointi niin, että ensi kevään kehysriihessä muutokset säästöarvioineen aikataulutetaan tuleville talousarviovuosille.
Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto perehtyi viime perjantaina tuoreeltaan valtiovarainministeriön kunnille lähettämiin kysymyksiin. Hän ihmettelee kysymyksien suurta määrää, koska moni kysymys perää samaa asiaa.
– Problematiikka mahtuisi yhteen kysymykseen, hän kokee.

”Nyt tarvitaan johtajuutta”

– Kunnanisän roolissa tervehdin maan hallituksen kuntakannanottoja suurella myönteisyydellä, Jarkko Sorvanto sanoo.
Kasvukaupunkia luotsaava Sorvanto ei halua olla ilonpilaaja, mutta hän suhtautuu vielä tässä vaiheessa varsin epäilevästi ensi askeleitaan ottavan maan hallituksen lopullisiin saavutuksiin.
– Toivotan onnea ja menestystä vaativassa tehtävässä jokaiselle ministerille, etenkin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, Sorvanto lähettää terveisiä valtioneuvostolle.
– Ministerin on oltava kovapäinen, ja hänen on johdettava koneistoa niin, että huomio keskittyy todellisiin hankkeisiin, hän lisää.
Kaupunginjohtajan mielestä esillä olleiden kuntauudistusten liikkeelle saaminen edellyttää poikkeuksellisen vahvaa johtajuutta.
– Kunta- ja uudistusministeri joutuu paiskimaan lujasti töitä ensimmäiseksi oman virkamieskoneistonsa kanssa, jotta hanke lähtee oikeille raiteille, Sorvanto sanoo.
Hän muistuttaa pannukakusta, joksi maan edellisen hallituksen yritys vähentää kuntien tehtäviä ja velvoitteita latistui.
– Silloin eri ministeriöt näpertelivät vaatimattomia säästölistoja, Sorvanto muistuttaa.
– Me kuntakentän ihmiset emme saisi olla kyynisiä, vaan meidän olisi jaksettava uskoa ja luottaa siihen, että arkeamme kohentavia asioita oikeasti tapahtuu.
Sorvannon mielestä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsiminen, alue- ja keskushallinnon uudistaminen sekä tulevaisuuden kunnan roolin ja tehtävien määrittäminen ovat liki mahdoton tehtävä, koska aina löytyy ryhmä, jota ratkaisut riipaisevat.
– Alkaa voimakas meteli.
Jarkko Sorvanto etsisi alkuvaiheessa kuntien arkea helpottavia ratkaisuja esimerkiksi eri työntekijäryhmien kelpoisuusvaatimuksien höllentämisestä.
– Jokaiselle on päivänselvää, että lääkäri on lääkäri ja lastensuojeluviranomainen on lastensuojeluviranomainen.
– Päämäärän olisi oltava muun muassa työntekijöiden joustavassa siirtämisessä tehtävästä toiseen, hän tarkentaa.
Sorvanto uskoo, että merkittäviä säästöjä syntyisi, jos eri sopijapuolet pääsisivät etenemään opettajien palkkausjärjestelmissä.
– Yhtenä vaihtoehtona olisi syytä pohtia opettajien kokonaistyöaikaa, hän ehdottaa.

”Luonteva liikkeelle lähtö”

– Hallitus toimii luontevasti, kun se kysyy aidosti kuntien kantaa aikomansa uudistuksen lähtökohdaksi, Jarkko Sorvanto kiittää.
Kaupunginjohtajan mielestä jokaisella kunnalla on nyt riittävästi aikaa paneutua kysymyksiin ja laatia niihin haluamansa laajuiset vastaukset.
– Emme ole vielä ratkaisseet lopullista vastauskäytäntöämme. Keskustelemme asiasta aluksi kaupunginhallituksessa, hän aikatauluttaa.

Määräaikaisuus helpottaisi

Jarkko Sorvannon mielestä Suomessa kannattaisi omaksua toimintamalli, jossa lakeja säädettäisiin määräaikaisiksi.
– Tällöin meillä olisi kokemuksia lain toimivuudesta.
– Systeemi mahdollistaisi selkeän ja yksinkertaisen luopumisen laista, kaupunginjohtaja perustelee.
Joku on ehdottanut kuntien tehtävien ja velvoitteiden hinaamista vuoden 2008 tasolle.
– Tällä hetkellähän maamme kunnissa eletään lihavien talouden vuosien reunaehdoilla. Kuntakonetta ei ole säädetty uuteen asentoon, kun taloudelliset voimavarat ovat pienetyneet rajusti, Sorvanto kommentoi kyseistä ehdotusta.
Ylöjärven kaupunki hioo parhaillaan ensi vuoden talousarviota.
– Lähdemme siitä, että menomme eivät voi juurikaan kasvaa tästä vuodesta. Valmistaudumme sovittuihin palkkojen tarkistuksiin, hän toteaa.

Kysymykset kunnille lakisääteisistä kuntien tehtävistä ja velvoitteista

1. Mitä lakisääteisiä tehtäviä tai palveluja tulisi poistaa kuntien tehtävistä?
2. Mitä lakisääteisiä tehtäviä voitaisiin supistaa tai keventää ja miltä osin?
3. Mitä lakisääteisiä palveluja koskevia menettelytapavelvoitteita tulisi vähentää? Mitkä ovat suurimpia tuottavuuden parantamisen esteitä?
4. Mitkä henkilöstön kelpoisuusehdot tai henkilöstörakennetta koskevat normit johtavat kunnassanne lisäkustannuksiin tai käytännön ongelmatilanteisiin?
5. Missä lakisääteisissä asioissa kuntanne tarvitsisi lisää toimintavapautta?
6. Millaisia kokeiluja kuntanne haluaisi tehdä?
7. Missä asioissa lakisääteisten kunnallisten maksujen maksupolitiikkaa tulisi vapauttaa?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?