Hietala ja Mäkinen hyppäsivät mitaleille

Ylöjärven Urheilijoiden tytöt palasivat muhkea neljän mitalin saalis mukanaan yleisurheilun 14- ja 15-vuotiaiden SM-kilpailuista Oulusta.
Kaikki mitalit tulivat 15-vuotiaiden sarjassa. Oona Hietala voitti pituuden ja Olivia Mäkinen otti pronssia, mikä tiesi myös parikilpailun kultaa.

Mäkinen sai myös parihopeaa korkeudesta Hietalan kanssa.
Pituuskilpailu käytiin vastatuuleen, eikä tulostaso noussut aivan odotetuksi. Hietala ponnisti neljännellään 546 ja ohitti Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Elina Kujalan kahdeksan sentin turvin.
– En uskonut siinä vaiheessa johtoaseman pitävän loppuun asti, mutta niin vain kukaan ei tullut ohi, Hietala ihmetteli.
Hänellä oli takanaan niin rikkonainen kevät ja kesä, että tunnelmat ennen Oulua olivat epävarmat.
– Missään vaiheessa ei tuntunut, että hyppy lähtisi kulkemaan, ja Ouluun lähdin lähinnä tavoittelemaan parikultaa, Hietala myönsi.
Valmentaja Tanja Niemi sen sijaan uskalsi odotella menestystä:
– Tiesin Oonan pystyvän hyviin hyppyihin sen jälkeen, kun hän oli tehnyt ennätyksensä 553 kaupungin mestaruuskilpailuissa, ja hypyt näyttivät koko ajan paremmilta.
– Pari kertaa alkukesän mittaan Oona kyllä tuskaili aika lailla, Niemi sanoi.
Hietalan mielestä voittohyppykään ei ollut teknisesti kovin hyvä.
– Se jäi jotenkin vajaaksi. Ilmeisesti vastatuuli kuitenkin sopii minulle, sillä ennenkin olen hyppinyt ennätyksiäni siinä, hän mietti.
Hietala hyppäsi SM-mittelöissä myös kolmiloikkaa, muttei yltänyt siinä aivan parhaimpaansa. Sekä ensimmäisellä että viimeisellä ponnistettu 11,01 antoi seitsemännen sijan, kun mitaliin olisi vaadittu 11,55.
– Lauantai kulutti niin paljon energiaa, etten oikein jaksanut taistella, nuori hyppääjä myönsi.

Mäkinen nousi viimeisellään

Olivia Mäkinen jaksoi puskea vastatuuleen viimeisellä kierroksellakin SM-pituuskilvassa.

Olivia Mäkinen jaksoi puskea vastatuuleen viimeisellä kierroksellakin SM-pituuskilvassa.

Olivia Mäkisen kesä oli sujunut niin nousujohteisesti, että häneltä voitiin odotella SM-mitalia. Se näytti jäävän haaveeksi, mutta viimeisellä kierroksella Olivia kimmahti 533 ja nousi viitossijalta pronssille.
– Kyllä minä vähän ajattelin henkilökohtaistakin mitalia, mutta ennen muuta parikilpailua.
Hietala ja Mäkinen jättivät toiseksi sijoittunutta Jyväskylän Kenttäurheilijoiden sijat 5 ja 6 ottanutta kaksikkoa Roosa Mähönen – Oona Nieminen yhteistuloksissa 40 senttiä.
– Ei ollut helppo kilpailu, kun jouduin hyppäämään joka kiekalla vastatuuleen, Mäkinen tunnusti.
Hietalan voittohypyssä vastaista oli 1,8 sekuntimetriä ja Mäkisen pronssileiskautuksessa 1,3.
Kilpailun 45 tytön suorituksista vain seitsemässä oli lievää myötäistä, muttei yhdessäkään kärkikymmenikön hypyssä.
Korkeudessa Mäkinen jäi sentin ennätyksestään sijoituttuaan tuloksella 156 kuudenneksi. Hän ylitti sen ensimmäisellään, mutta mitaleista ei tarvinnut jossitella, sillä pronssiin tarvittiin 163.
– Olen ihan tyytyväinen korkeuteen, sillä voimia ja latausta riitti, Olivia sanoi.
Oona Laine paransi ennätystään kaksi senttiä selvitettyään 153 toisellaan. Se tiesi yhdeksättä sijaa. Joukkuekilvassa kaksikko hävisi kolme senttiä IF Åsarnan parille Jennifer Storrank – Jenny Skuthälla.
Myös Laine kuului viikonlopun onnistujiin, sillä hän paransi 80 metrin aitojen alkuerissä ennätystään 0,17 sekuntia aikaan 12,83. Sillä hän sijoittui eränsä neloseksi ja yhteistuloksissa 16:nneksi.
Kausi ei ole vielä ohi, vaan Niemi vie suojattinsa puolentoista viikon päästä SM-viisiotteluun. Niissäkin mitalitavoitteet kohdistuvat ensisijaisesti parikilpaan, mutta henkilökohtainen menestyskin on täysin mahdollinen.
– Lähden otteluun tekemään lajiennätyksiä, Olivia Mäkinen tuumasi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?