Tihutyö voi aiheuttaa jopa hengenvaaran

Räikän leikkipuiston leikkitelineen vaijerikiinnitykset ovat katkenneet, joten teline on poissa käytöstä. Puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon epäilee, että teline on rikkoutunut jonkun muun kuin pienen lapsen painosta.

Räikän leikkipuiston leikkitelineen vaijerikiinnitykset ovat katkenneet, joten teline on poissa käytöstä. Puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon epäilee, että teline on rikkoutunut jonkun muun kuin pienen lapsen painosta.

Ylöjärvellä kulunut kesä ei ole ollut ilkivallan kannalta mitenkään normaalista poikkeava. Pelastusveneitä on tyypillisesti kadonnut rannoista. Uimarantoja myös roskataan aktiivisesti ja leikkipuistoja pidetään iltaisin kokoontumispaikkoina, joissa esimerkiksi ryypiskellään ja tuhotaan puiston omaisuutta.

Pelastusvene pöllitty, tekonurmi poltettu, Räikän ranta kuin pommin jäljiltä, puistot koristeltu tupakantumpein ja kaljapulloin, leikkitelineiden ruuveja löystytetty, kakkaa liukumäessä – tällaisia haasteita kohtaavat päivittäin Ylöjärven kaupungin työntekijät, joiden korjattavaksi  ilkivallasta aiheutuneet vahingot jäävät.
Liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpäätä tihutyöt ärsyttävät suunnattomasti.
– Aina ottaa päähän, kun joku paikka on rikottu tai sotkettu tai jotakin on varastettu. Minulle herää siinä vaiheessa kysymys, minkä takia tällaisia järjettömyyksiä tehdään, hän ihmettelee.
Tanhuanpää toteaa, että kaupungin työntekijät ovat tottuneet ajatukseen, että ilkivallan aiheuttamat korjaus- ja siivoustyöt kuuluvat nykyään toimenkuvaan samalla tavalla kuin muutkin työt.
– Joskus muut hommat jäävät tekemättä, kun pitää hoitaa ilkivallan aiheuttamat vahingot ensin, vaikka olisi muuta tärkeämpää. En pidä ilkivaltaa edes suurena ongelmana nykypäivänä, koska olen turtunut ajatukseen, että aina sitä tehdään eikä sille mahdeta mitään, hän huokaa.
Puistotyönjohtaja Jutta
Kauttoon komppaa Tanhuanpäätä ja toteaa, että ilkivallan korjaaminen vie tuhottoman paljon resursseja tänä päivänä.
– Tällä hetkellä meillä on paljon työtä ja paljon alueita hoidettavana. Totta kai se on pois niistä töistä, kun lähdemme korjaamaan ilkivallan jälkiä, hän kertoo ja korostaa, että euroja ilkivallan korjaustyöhön menee myös paljon:
– Eivätkö ilkivallan tekijät tajua, että hajottaminen ja sotkeminen on pois meidän yhteisistä rahoistamme.

Kesä on rantaroskaamisen aikaa

Jyrki Tanhuanpää on huomannut omalla työmaallaan, että kesäisin uimarannat kärsivät eniten ilkivallan jäljistä.
– Joskus Räikän rantakin on kuin pommin jäljiltä. Roskia on kaikkialla, mutta niille tarkoitetut pöntöt ovat tyhjillään. Jokaisen meistä olisi hyvä muistaa, että sen, minkä tuot, jaksat myöskin kantaa pois tai laittaa roskikseen.
Roskapönttöjä on Tanhuanpään mukaan sijoitettu paikkoihin, joissa niitä yleensä tarvitaan. Silti roskat eivät löydä roskakoreille asti.
– En syyllistä ketään, mutta näyttää siltä, että roskat vain jätetään minne lystätään roskapöntöistä välittämättä.
– Tuntuu, ettei yhteistä omaisuutta kunnioiteta enää lainkaan, hän huokaa.
Kolme viikkoa sitten Viljakkalan Paijalan rannasta katosi pelastusvene, joka ilmestyi reissunsa jälkeen takaisin paikoilleen.
– Pelastusveneen katoaminen voi aiheuttaa jonkun ihmisen hengenlähdön. Esimerkiksi Räikällä on tänä kesänä pelastettu veneellä yksi lapsi. Jos pelastusvenettä ei olisi ollut, miten lapsen olisi käynyt? Tanhuanpää kysyy ja lisää, että hauskalta tuntuvalla ilkivallalla voi olla kohtalokkaat seuraukset.

Lempikohteena leikkipuistot

Puistotöissä ilkivalta näkyy eniten leikkipuistoissa. Kesäaikaan työntekijät saavat päivittäin yhteydenottoja ilkivallan aiheuttamista vahingoista, sillä automaattista tarkistuskierrosta ei ole mahdollista järjestää päivittäin Ylöjärven 45 leikkikentälle. Varsinkin turvallisuusasioihin  on reagoitava välittömästi, mikä työllistää henkilökuntaa paljon.
– Leikkipuistoissa yleensä hajotetaan leikkivälineitä, piirrellään paikkoihin ja ajellaan mopoilla. Välillä pidetään myös notskia ja jätetään tupakantumpit ja kaljapullot lojumaan, puistotyönjohtaja Jutta Kauttoon luettelee ja lisää:
– Ilkivallan tekijät eivät ymmärrä sitä, että jollekin lapselle voi sattua pahastikin, kun yhdessä on vähän naureskeltu ja laitettu leikkipaikkoja uuteen uskoon.
– Onneksi muutamaan vuoteen ei ole tarvinnut pestä kenenkään paskoja pois liukumäestä. Se on nimittäin hieno tunne, kun joku äiti soittaa aamulla, että täällä on kuulkaas ihmisulostetta liukumäessä, hän kertoo.
Puistotyöntekijöille on myös jokapäiväistä, että puiston penkkejä joudutaan korjaamaan.
– Penkkeihin piirrellään, niitä poltetaan ja viilletään puukolla, hajotetaan ja jopa varastetaan. Penkkejä löytyy välillä ojasta, metsästä ja järvestä. Nöyrästi joudumme kalastamaan penkit takaisin maankamaralle.
Penkkien vahingoittaminen aiheuttaa työntekijöille suuren työn: puupenkit kuljetetaan ensin pajalle, jossa ne hiotaan ja maalataan uudelleen. Sen jälkeen ne kuskataan takaisin paikoilleen keväällä. Syksyllä sama rumba toistuu.

Muutama viikko sitten Takamaan koulun nurmikenttä tuhottiin tulella muutaman neliömetrin alueelta.

Muutama viikko sitten Takamaan koulun nurmikenttä tuhottiin tulella muutaman neliömetrin alueelta.

Lasku tulee, jos kiinni jää

Vaikka ilkivaltaa tuntuu olevan Ylöjärvellä aina yhtä paljon, on Jutta Kauttoon on huomannut, että Metsäkylän alue on selkeästi rauhoittunut aiempiin vuosiin verrattuna.
– Metsäkylä oli joskus ilkivallan osalta kuin villi länsi. Tänä kesänä olemme joutuneet siivoamaan kahteen kertaan leikkipuiston pohjahiekasta kasatun hyppyrin, josta on ajettu mopoilla.
Myös Tiuraniemen ja Räikän välillä oleva puusilta on myös jätetty toistaiseksi rauhaan tänä kesänä.
– Jokainen kesä sillan penkki on heitetty järveen, mutta ihmettelen, että nyt se on saanut olla paikoillaan, Kauttoon sanoo ja kummastelee, kuinka paljon resursseja ilkivallan tekijät jaksavat laittaa tihutöihin.
– Olemme nauraneet työkavereiden kanssa sitä, miten paljon ilkivallan tekijöillä on työkaluja mukana. Usein esimerkiksi jonkun leikkivälineen pultteja on selkeästi yritetty löystyttää.
Ilkivallan tekijät leikkivät myös tulentekovälineillä. Muutama viikko sitten kyytiä sai Takamaan koulun tekonurmikenttä, jota oli poltettu yön aikana useiden neliömetrien alueelta. Jos koko nurmi joudutaan uusimaan, on rahallinen satsaus melkoinen.
Kauttoon muistuttaa usein karkuun livahtavia ilkivallantekijöitä tapauksesta, jossa kiinni jääneen pojan vanhemmat pulittivat lapsensa toilailuista ison rahan.
– Toissa vuonna Lähdevainion leikkikentälle tyhjennettiin vaahtosammuttimia, jonka takia koko puistossa jouduttiin tekemään massanvaihdot ja puhdistustyöt. 14-vuotias tekijä jäi myöhemmin kiinni, kun ilkivaltateosta uutisoitiin. Pojan vanhemmat saivat jälkikasvunsa aiheuttamasta harmista ison laskun.
– Sen sanon, että iso lasku tulee perässä, jos kiinni jää, Kauttoon vakuuttaa.

Kommentit (3)

  1. Sami Koskinen

    Täytyisi vaan selvittää mikä saa juuri Ylöjärveläisiä harjoittamaan ilkivaltaa Helsingissä päin eivät koululaiset ole olleet tekijöinä, vaan aikuisten rikollisjengit. Kertokaa nuorille, ettei tämä ole mitenkään hienoa, kun pääkaupungissakaan ei toimita näin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?