Mokkamestarit on nähnyt kahvi-Suomen muutokset aitiopaikalta

Paremman pavun puolesta

– Joskus 1970-luvulla suomalaiset kelpuuttivat kahvikseen vain pari marketista löytyvää pakettimerkkiä. Onneksi ajat ovat muuttuneet, Reija Paakkinen naurahtaa.
Paakkisen ja Mika Hannuniemen perustama Mokkamestarit on edistänyt kotimaista kahvikulttuuria jo 25 vuotta. Ylöjärvelle tiukasti asettunut pienpaahtimo juhli pyöreitä vuosiaan viime viikonloppuna Teivossa.
Mika Hannuniemi ja Reija Paakkinen ovat kotimaisen kahvikulttuurin sanansaattajia. Ystävysten perustama Mokkamestarit Oy on eräs maamme vanhimmista pienpaahtimoista.

Mika Hannuniemi ja Reija Paakkinen ovat kotimaisen kahvikulttuurin sanansaattajia. Ystävysten perustama Mokkamestarit Oy on eräs maamme vanhimmista pienpaahtimoista.

Eteläamerikkalaiset rytmit raikuvat, paahtokone hurisee ja kaikkialla tuoksuu kahvi. Mokkamestareiden 25-vuotisjuhlien tunnelma kuvaa hyvin sitä, mistä koko yrityksessä on kysymys.
Reija Paakkinen ja Mika Hannuniemi olivat aikoinaan tuiki tavalliset ystävykset, jotka halusivat perustaa yrityksen. Vuonna 1990 he avasivat Tampereelle kaupan, joka paahtoi ja jalosti erikoiskahveja.
Toimiala ei valikoitunut sattumalta. Paakkinen ja Hannuniemi ovat rakastaneet mustaa juomaa koko ikänsä.
– Kahvi on ihana asia elämässä. Minä en nyrpistele nokkaani edes huoltoasemien kahveille – kaikissa kahveissa on jotain hyvää, toimitusjohtaja Paakkinen tunnelmoi.
Yrittäjät uskoivat, että suomalaiset alkavat vielä kaivata kahvipöytiinsä muutakin kuin pakettikahveja. Tämä vankkumaton ajatus kantoi silloinkin, kun tielle sattui vastoinkäymisiä ja hankalia aikoja.
Tänä päivänä Mokkamestarit on eräs Suomen johtavista pienpaahtimoista. Ilman kovaa innostusta temppu ei välttämättä olisi onnistunut.
– Emme myöskään ole tinkineet laadusta, vaikka päällä olisi ollut lama. Uskon, että sekin on iso syy pärjäämisellemme, Paakkinen lisää.

Kulttuurin levittämistä

Mokkamestareiden kahvipavut saapuvat Ylöjärvelle muun muassa Intiasta, Afrikasta, Brasiliasta ja Kolumbiasta.

Mokkamestareiden kahvipavut saapuvat Ylöjärvelle muun muassa Intiasta, Afrikasta, Brasiliasta ja Kolumbiasta.

Mokkamestareiden bisnes on kasvanut vuosien saatossa pikku hiljaa. Vuonna 2003 yhtiö muutti Ylöjärven Teivoon, kun aiemmat tilat Tampereella kävivät ahtaiksi.
Kuukujan paahtimolla työskentelee päivittäin kymmenen työntekijää. Työpäivä alkaa, kun paahtaja käynnistää isot paahtokoneet.
– Kun kahveja on jonkin aikaa paahdettu, pakkaajat alkavat laittaa niitä pusseihin. Teemme tuotteitamme asiakkaille tilauskohtaisesti, Paakkinen kertoo.
Viime vuonna Mokkamestarit laajensi repertuaariaan avaamalla pienen kahvilan Tampereen ydinkeskustaan. Kuppilassaan yritys kauppaa juomiaan sekä valmiina kahvina että jauheena.
Ylöjärvellä Mokkamestarit puolestaan järjestää säännöllisesti kahvikursseja. Niillä yhtiö on opastanut jo satoja ammattilaisia ja amatöörejä erikoiskahvien valmistuksen saloihin.
Koulutukset eivät tuota yhtiölle merkittävästi rahaa, mutta ne ovat Mika Hannuniemen mielestä silti tärkeitä. Pääkouluttajan mukaan kursseilla edistetään kotimaista kahvikulttuuria.
– Paremmat baristat tarkoittavat parempia kahveja, Hannuniemi tiivistää.
– Ja totta kai kurssit ovat Mokkamestareille myös pr-työtä. Nimen tekeminen tunnetuksi on tärkeää, koska tänä päivänä alallamme on kovaa kilpailua, hän lisää.

Satsauksia myös teehen

Mika Hannuniemen mukaan erikoiskahvien kysyntä elää koko ajan. Tämän vuoksi uusia tuotteita on kehitettävä jatkuvasti.
Siihen, millaisia kahveja suomalaiset kuppeihinsa huolivat, vaikuttavat muun muassa trendit.
– Juuri nyt suositaan vaaleita paahtoja. Myös kylmäuuttaminen on selvästi nousussa, Hannuniemi tietää.
– Kahvimakujen luominen on monimutkainen prosessi, johon liittyy papujen maistelua ja sekoitussuhteiden sekä paahtoasteiden kokeilemista. Lanseeraamme uuden maun noin kerran kahdessa kuukaudessa, hän jatkaa.
Omien kahviensa lisäksi Mokkamestarit kauppaa myös teetä. Suomen teekulttuuri on huomattavasti ohuempi kuin kahvikulttuuri, mutta Paakkinen ja Hannuniemi näkevät siinäkin pieniä nousun merkkejä.
– Syyskuussa uudistamme teebrändimme kokonaan, nimeä ja pakkauksia myöten. Tavoitteena on haukata markkinaosuutta myös siltä puolelta, Paakkinen sanoo.

Paahtomestari Hannu Paakkinen (2. oik.) opasti Mokkamestareiden juhlavieraita aeropress -valmistustavan saloihin.

Paahtomestari Hannu Paakkinen (2. oik.) opasti Mokkamestareiden juhlavieraita aeropress -valmistustavan saloihin.

Ylöjärven Puukin juhlii pyöreitä

Mokkamestarit ei ole ainoa ylöjärveläisyritys, joka on juhlistanut elokuussa pyöreitä vuosiaan. Soppeenmäkeläinen puutavarakauppa Ylöjärven Puu järjesti 25-juhlat kaksi viikkoa sitten – ja lisää on luvassa.
– Ensimmäisellä kerralla kaikki halukkaat eivät saaneet soppaa syödäkseen, joten tänä perjantaina on uudet juhlat, toimitusjohtaja Jukka Välimaa sanoo.
Välimaa on yksi Ylöjärven Puun viidestä perustajasta. Toimitusjohtajan mielestä 25 vuotta on puualan yritykselle kunnioitettava ikä.
– Tämä ala elää vahvasti yleisen taloustilanteen mukaan: välillä on kiivaita nousukausia ja välillä taas alamäkiä. Olisi mukavaa, jos kysyntä olisi joskus tasaista, mutta ikävä kyllä siihen ei voi itse vaikuttaa, Välimaa naurahtaa.
Ylöjärven Puu kauppaa puutavaraa ennen kaikkea yksityisille kuluttajille. Asiakkaiden odotuksissa ja vaatimuksissa on Välimaan mukaan tapahtunut vuosien varrella suuri muutos.
– Nykyään tuotteiden pitää olla entistä jalostetumpia ja valmiimpia. Asiakkaat haluavat itse tehdä vähemmän kuin ennen. Tämän takia hyllyillä olevan valikoiman pitää olla monipuolinen, hän kertoo.
Puukauppaa tekee tänä päivänä suurempi kirjo yrityksiä kuin kenties koskaan. Kilpailun kiristyminen näkyy myös Pirkanmaalla – Ylöjärven Puun tärkeimmällä markkina-alueella.
Välimaan mukaan soppeenmäkeläisyritys pärjää kilpailussa omilla vahvuuksillaan.
– Satsaamme ennen kaikkea asiakaspalveluun, laatuun ja sähköisiin palveluihin. Uskon, että näillä eväillä voimme juhlia vielä 50-vuotissynttäreitäkin, hän sanoo hymyillen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?