Intialainen vaihtoehtokuntoutus toi Markku Pekosen elämään toivon

”Jonakin päivänä vielä kävelen”

Kolme vuotta sitten Markku Pekosen elämä oli katkolla. Nelikymppinen it-suunnittelija kärsi tuolloin vakavan aivorungon verenvuodon, mutta selvisi kuin selvisikin siitä hengissä.
Nyt Pekonen taistelee kuntoutumisensa puolesta. Avukseen hän on ottanut itämaiset opit.
– Pakotan kehoni halvaantuneen puolen pikku hiljaa toimimaan, hän tiivistää.
Markku Pekoselle (vas.) kuuluu hyvää. Kolme vuotta sitten vakavan aivorungon verenvuodon kärsinyt it-suunnittelija kuntoutuu hiljalleen kotonaan Metsäkylässä. Tukenaan hänellä on perheensä lisäksi kolme henkilökohtaista avustajaa, muun muassa kuvan Maiju Kuusisto.

Markku Pekoselle (vas.) kuuluu hyvää. Kolme vuotta sitten vakavan aivorungon verenvuodon kärsinyt it-suunnittelija kuntoutuu hiljalleen kotonaan Metsäkylässä. Tukenaan hänellä on perheensä lisäksi kolme henkilökohtaista avustajaa, muun muassa kuvan Maiju Kuusisto.

Aurinko paistaa Ylöjärven Metsäkylässä. Menossa on eräs tämän kesän harvinaisista, kauniista poutapäivistä.
Markku Pekonen istuu pihakeinussa ja kertoo leppoisasti kuulumisiaan. Henkilökohtainen avustaja Maiju Kuusisto tulkkaa niitä sanoja, joiden muodostamisessa Pekosella on hankaluuksia.
Vuonna 2012 kärsitty vakava sairaskohtaus näkyy ja kuuluu, mutta ei aivan yhtä paljon kuin ennen. Syyksi mies mainitsee uudenlaisen kuntoutustavan, Vasa Conceptin.
– Se on intialainen hoitomuoto, jonka ideana on, että aivojen vaurioituneet hermoradat etsivät itselleen uudet reitit, Pekonen kertoo Kuusiston välityksellä.
Pekonen on treenannut itämaisin opein noin vuoden, ja tulokset ovat kuulemma lupaavia. Miehen motoriikka ja kehonhallinta on parantunut huomattavasti.
Enää Pekonen ei tarvitse avustajaa noustakseen ylös sängystä. Ruokailukin hoituu jo perinteisesti, ilman letkuja.
Mies haluaa kertoa tarinansa, jotta tieto vaihtoehtohoidosta leviäisi.
– Olin aluksi skeptinen ja ajattelin, että kyse on jostain humpuukista. Mutta nyt tiedän, ettei pyörätuoliin ole pakko jäädä, hän täräyttää.

Katse aivoissa, ei lihaksissa

Yleensä aivohalvauspotilaita kuntoutetaan länsimaissa fysioterapialla. Tämä hoitomuoto pohjautuu vankkoihin ja kiistattomiin tutkimuksiin, mutta kuntoutuksen tulokset ja hoitoaika vaihtelevat potilaskohtaisesti.
Markku Pekonen jaksoi tehdä fysioterapiaharjoitteita viime kesään asti. Sitten iski turhautuminen.
– En kokenut edistyväni riittävästi. Tuntui, että fysioterapia vain ylläpiti silloista kuntoani, hän sanoo.
Pekonen oli valmis kokeilemaan jotain uutta. Sattumalta silmään osunut lehtijuttu intialaisesta vaihtoehtohoidosta herätti miehen kiinnostuksen.
Lääkäri Rajul Vasan kehittämän kuntoutusmuodon lähtökohta on erilainen kuin fysioterapiassa. Lihasten sijaan katse on käännetty aivoihin – siis siihen osaan kehosta, jossa vamma itse asiassa on.
Kuntoutuksen pohjana ovat fyysiset harjoitteet, mutta niitä tehdään paljon enemmän kuin fysioterapiassa. Tarkoituksena on pakottaa aivot muistamaan, miten halvaantuneita lihaksia liikutetaan.
– Liikkeitä pitää tehdä myös huomattavasti vähemmällä fyysisellä tuella kuin fysioterapiassa. Aluksi se hirvitti, Pekonen myöntää.
Tärkeimpiä työvälineitä Vasa Conceptissa ovat oma kroppa, painovoima, tatami ja jumppapallo. Aivoihin vaikuttavia lääkkeitä – kuten mieliala- ja kipulääkkeitä – ei saa käyttää.
Noin puolen vuoden jälkeen Pekosen epäilyt ja pelot hälvenivät.
– Olen kaatunut muutaman kerran, mutta tilanteista on selvinnyt hyvällä huumorilla. Tämä kuntoutus on minun juttuni.

Suomen ensimmäisiä

Heinäkuussa Pekonen kävi Vasa Concept -kuntoutuksessa Turussa. Uusi intialainen hoitomuoto on eräänlainen raju versio fysioterapiasta. (Kuva: Markku Pekosen kotialbumi)

Heinäkuussa Pekonen kävi Vasa Concept -kuntoutuksessa Turussa. Uusi intialainen hoitomuoto on eräänlainen raju versio fysioterapiasta. (Kuva: Markku Pekosen kotialbumi)

Kun Pekonen aloitti Vasa-kuntoutuksen, hän oli vasta kolmas kyseistä metodia kokeillut suomalainen. Nyt samaan kelkkaan on uskaltautunut moni muukin – tunnetuimpana heistä FightBack-liikkeen perustanut freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo.
– Tämä juttu on Suomessa vielä nuori, mutta tieto siitä leviää hiljalleen. Rajul Vasa on kehittänyt Vasa Conceptia parikymmentä vuotta, ja kehitys jatkuu edelleen, Pekonen kertoo.
Hyysalo, Pekonen ja muut Vasa-kuntoutujat ovat säännöllisesti yhteydessä Rajul Vasaan. Harjoitteita muun muassa kuvataan videolle ja lähetetään Intiaan tarkasteltaviksi.
Heinäkuussa Hyysalon FightBack kustansi Vasan matkan Turkuun. Näin hänen oppeihinsa uskovat suomalaiset pääsivät tapaamaan lääkärin kasvotusten.
Parin avustajansa kanssa paikalle meni myös Markku Pekonen.
– Vietimme Turussa pari viikkoa ja treenasimme yhdessä. Rajul näki minussa potentiaalia, vaikka tilani on huono, edelleen puoliksi halvaantunut ylöjärveläinen sanoo.
– Turussa onnistuin esimerkiksi seisomaan vain pienellä tuella. Kun jaksan vain tehdä kovasti töitä, uskon, että jonakin päivänä vielä kävelen, hän lisää.

Tieteelliset näytöt puuttuvat

Nykyään Markku Pekosen päivät vierähtävät pitkälti Vasa-kuntoutuksen parissa. Perhe-elämää viettävä mies pyrkii treenaamaan 5–6 tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa.
– Jotkut liikkeet ovat tosi vaativia, enkä millään selviäisi niistä ilman apua. Henkilökohtaisiin avustajiin pitää luottaa täysin – ja niin minä luotankin, hän kiittelee.
Länsimainen lääketiede ei ole toistaiseksi ottanut kantaa Vasa-kuntoutuksen toimivuuteen. Aihetta kuitenkin tutkitaan yliopistotasolla ainakin Ruotsissa, lupaavin tuloksin.
Pekonen toivoo, että uudenlainen kuntoutusmuoto ottaisi pikku hiljaa tuulta alleen.
– Minä ainakin aion jatkaa tätä. Mielestäni olen parempi esimerkki kuin mikään tieteellinen tutkimus, hän sanoo.
– Perinteiseen fysioterapiaan en enää palaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?