Ylöjärven on ratkaistava pian kantansa Tampereen Seudun Keskuspuhdistamoon

Raitiotien tuleminen vaatii Ylöjärven keskustan tiivistämistä

Ylöjärvellä on edessään suurien päätösten syksy. Kaupungin on ratkaistava kantansa muun muassa kaupunkiseudun keskuspuhdistamohankkeeseen.
Päättäjät valitsevat uuden kaupunkiarkkitehdin, sillä Ritva Kangasniemi jää eläkkeelle loppuvuoden aikana.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo, että raitiotiehanke pakottaa Ylöjärven tiivistämään keskusta-alueitansa. Hänen mielestään Ylöjärven on linjattava suhtautumisensa asumisen vaihtoehtoihin uudelleen.
Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo, että Ylöjärven kaupungin syksy on mittavien ratkaisujen aikaa. – Ylöjärven asiat ovat turvallisella tolalla, hän kuvailee.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo, että Ylöjärven kaupungin syksy on mittavien ratkaisujen aikaa. – Ylöjärven asiat ovat turvallisella tolalla, hän kuvailee.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto sanoo, että Ylöjärven kaupunki tekee loppuvuoden aikana useita kauaskantoisia ratkaisuja.
– Kaupungin kehitystyö on turvallisella tolalla, sillä perusasiat ovat kunnossa. Esimerkiksi talouden talkoot tuottavat tulosta, Sorvanto kuvailee.
Kaupunginjohtajan mukaan Ylöjärvi on kiinnostunut pääministeri Juha Sipilän hallituksen tarjoamasta vapaakuntakokeilusta. Sorvanto uskoo, että Tampereen kaupunkiseutu ilmoittautuu kokeiluun yhtenä rintamana.
– Kunnissa on tällä hetkellä kovin niukasti tietoa, mitä vapaakuntakokeilu tarkoittaa. Konkreettisia esimerkkejä on sadellut muun muassa vapaasta sivistystyöstä. Odotan nyt merkittäviä avauksia, Sorvanto toteaa.
– Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajat ovat käsitelleet vapaakuntakokeilua keskenään. Yhteinen viestimme nykyiselle hallitukselle on, että se perehtyisi edeltäjäänsä syvällisemmin nimenomaan isojen kaupunkien kehyskuntien tilanteeseen, kaupunginjohtaja sanoo.
Sorvanto uskoo, että vapaakuntakokeilun mahdollistamia asioita tulee kuntakentälle syyskuun alkupuolella, kun maan hallitus esittelee valtion ensi vuoden budjettia.
Valtioneuvosto järjestää elokuun 18. päivänä Finlandia-talossa kuntien kuulemistilaisuuden. Ylöjärveltä lähtevät terveisten viejät paikalle.

Kaksi vaihtoehtoa

Ylöjärven on hiottava lähiaikoina kantansa Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:öön.
– Ylöjärven on ilmoitettava tänä syksynä, aikooko se olla mittavassa hankkeessa mukana. Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa lokakuun kokouksessa, Sorvanto sanoo.
Kaupunginjohtaja muistuttaa, että keskuspuhdistamohanke vaatii mittavia taloudellisia satsauksia.
– Kun konsultit ovat päivittäneet keskuspuhdistamohankkeen suunnitelmia, kustannukset ovat nousseet jälleen merkittävästi. Päänvaivaa aiheuttaa muun muassa se, miten velkaisena uusi yhtiö aloittaa taipaleensa. Yhtiöön mukaan menevät kunnat antavat alkupääoman, mutta puhdistamon on katettava toimintansa asiakkailta perittävillä maksuilla, hän toteaa.
Nokian kaupunki on jo linjannut, ettei se lähde Tampereen keskuspuhdistamohankkeeseen, vaan se tekee omansa.
Sorvannon mukaan Ylöjärvellä on teoriassa mahdollisuus löytää yhteistyö Nokian kanssa.
– Asia vaatii selvittämistä. Ylöjärvi ei voi mennä pääkkönä mukaan, hän korostaa.
Sorvannon mielestä Tampereen kaupunkiseudun yhteistyötä on voimistettava ja hankkeissa on pyrittävä olemaan mahdollisuuksien mukaan mukana.

Keskustasta kaupunkimaisempi

Jarkko Sorvanto nostaa Ylöjärven kuntakeskuksen kehittämisen lähitulevaisuuden kärkihankkeeksi.
– Kaupungin keskusta-alueiden on oltava vuosikymmenen kuluttua merkittävästi nykyistä kaupunkimaisempia, hän linjaa.
Sorvanto muistuttaa, että tällä hetkellä suunnitteilla oleva ja lähivuosina toteutuva raideliikenne vaatii muuttamaan Ylöjärven sydämen profiilia.
– Ylöjärven on linjattava asumisprofiiliaan uudelleen. Meillä on oltava tarjottavana myös vaihtoehto niille, jotka haluavat omakotitalon metsän keskelle, kaupunginjohtaja sanoo.
Sorvannon mukaan Ylöjärven kaupungin keskustan tiivistämishankkeet etenevät.

Elinvoimaosasto käynnistyy

Elinvoimajohtajaksi valittu Pauli Piiparinen aloittaa varsinaisessa virassaan ensi vuoden alussa, mutta hän työskentelee projektipäällikkönä jo lokakuun alusta lähtien.
– Odotamme uudelta elinvoimaosastolta dynaamisuutta. Hyvää jälkeä syntyy, kun elinvoimaosasto ymmärtää koko kaupunkikonsernin laajat kehittämistarpeet.
Ylöjärven kaupunki valitsee lähiaikoina uuden kaupunginarkkitehdin, sillä nykyinen viranhaltija Ritva Kangasniemi jää eläkkeelle.
– Haluamme löytää ammattilaisen, joka kokee työnsä muun muassa elinkeinoelämän hankkeiden mahdollistajaksi, Sorvanto linjaa.
– Emme halua virkamiestä, joka kaavoittaa itseänsä tai ELY-keskusta varten, hän lisää.
Jarkko Sorvanto iloitsee siitä, että Ylöjärvi on myynyt ja luovuttanut yritystontteja tänä vuonna tuntuvasti isomman rahan edestä kuin kaupunki budjetoi.
– Ylöjärvi on selvästi säilyttänyt vetovoimansa elinkeinoelämän silmissä.
Kaupunginjohtaja kiittelee maan uutta hallitusta, joka on päättänyt jatkaa kaupunkiseutujen kanssa maankäyttösopimusta. Tampereen kaupunkiseudun kahdeksan kunnan ja valtion välinen uusi MAL3-sopimus on jatkoa MAL2-sopimukselle, jonka sopimuskausi päättyy tämän vuoden lopussa.
Jarkko Sorvanto mainitsee, että MAL3-sopimukseen sisältyy esimerkiksi kolmostien sekä lentokentän kehittäminen.
– Molemmat koskettavat Ylöjärveä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?