Vanhemmat jännittivät ennemmän kuin tulevat ekaluokkalaiset

Koulutaipaleelle asteltiin intoa puhkuen

Leevi Palo varautui koulun alkuun hankkimalla uuden ruuturepun ja nelivärisen kynän. Koulussa ja iltapäivätoiminnassa puhelimet eivät ole sallittuja, mikä ei Leeviä haittaa. – Mitäpä minä puhelimella tekisin, kun äiti tuo minut aamuisin ja hakee iltapäivisin, hän pohdiskelee.

Leevi Palo varautui koulun alkuun hankkimalla uuden ruuturepun ja nelivärisen kynän. Koulussa ja iltapäivätoiminnassa puhelimet eivät ole sallittuja, mikä ei Leeviä haittaa. – Mitäpä minä puhelimella tekisin, kun äiti tuo minut aamuisin ja hakee iltapäivisin, hän pohdiskelee.

511 ylöjärveläistä ekaluokkalaista kokoontui tiistaiaamuna alakoulujen pihoille valmiina aloittamaan opinahjonsa.
Jännitystä oli havaittavissa jo maanantai-iltana Yhtenäiskoululla, kun ekaluokkalaiset kävivät vanhempineen tutustumassa alakouluilla järjestettävään iltapäivätoimintaan.
Ylöjärven Uutiset kysyi pieniltä koululaisilta ja heidän vanhemmiltaan, miltä koulutielle lähteminen tuntuu.

– Vertailimme tulomatkalla autossa äidin kanssa, kumpaa meistä jännittää enemmän koulun alku. Luulen, että äitiä jännittää sen takia, että olen sen lapsi.
Minua taas jännittää, miten tulen selviämään ensimmäisestä päivästä, ekaluokan aloittava Leevi Palo kuvailee ajatuksiaan iltapäivätoiminnan tutustumisillassa yhtenäiskoululla maanantaina.
– Voi olla, etten nuku ollenkaan ensi yönä, hän arvelee.
Leevin lisäksi yhtenäiskoulun iltapäivätoiminnassa aloittaa 31 muuta lasta, joista suurin osa on ekaluokkalaisia.
Iltapäivätoimintaa järjestetään pääasiassa ensimmäisen luokan oppilaille ja erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille kolmanteen luokkaan asti. Tänä lukuvuonna iltapäivätoimintaa tarjotaan yhteensä noin 400 lapselle Ylöjärvellä.
Iltapäivätoiminnassa pienet koululaiset saavat puuhaa koulun jälkeiseksi ajaksi ohjaajien valvovan silmän alla, kunnes kotona on joku aikuinen odottamassa iltapäivällä.
Neea Aalto on bongannut tutustumistilaisuudesta heti muutaman tutun, mikä helpottaa ajatusta iltapäiväkerhoon jäämisestä.
– Tutustuin eskarissakin heti ensimmäisenä päivänä muihin, niin eiköhän tämäkin hyvin mene, tyttö toteaa luottavaisena.

Päälläseisontaa ja läksyjen tekoa

Luokkahuoneen avonainen kaappi pelipinoineen paljastaa lapsille, että iltapäivätoiminta ei ole ihan sama juttu kuin koulu.
Tulevat ekaluokkalaiset arvelevat, että iltapäivätoiminnassa on kyse puuhailusta ja ulkoilusta.
– Varmaankin täällä leikitään aika paljon, koska päivät ollaan koulussa, Neea miettii.
Iltapäivätoiminnan ohjaajat kertovat, että koulun jälkeen mennään yleensä ulos leikkimään.
Ikkunasta näkyy Yhtenäiskoulun piha, jonka kiipeilyteline herättää innotusta Leevissä.
– Olen aika hyvä kiipeilemään. Saakohan täällä koulun alueella muuten seisoa päällään? Luulen, että aikuiset vähän pelkäävät, että minulle käy huonosti, vaikka päälläseisonta on täysin hallussani, parkouria harrastava poika sanelee.
Iltapäivätoiminnan ohjaajat kertovat, että ulkoleikeistä sisälle siirryttäessä voi tehdä myös läksyjä rauhallisen hetken koittaessa.
–  Aion tehdä täällä koulusta saamani kotitehtävät, jotka äiti ja isä tarkastavat kotona, tunnollinen Neea suunnittelee.
Leevi aikoo myös käyttää iltapäivätoiminnassa ajan hyväkseen läksyjen tekoon.
– Sehän on todella kätevää tehdä läksyt jo täällä, niin loppuillasta ei tarvitse murehtia vaan voi olla kavereiden kanssa, poika ynnäilee.

Aallon perheessä Anua jännittää eniten tyttärensä koulun alku, sillä vanhemmat lähtevät  töihin ennen kuin tyttö herää.

Aallon perheessä Anua jännittää eniten tyttärensä koulun alku, sillä vanhemmat lähtevät
töihin ennen kuin tyttö herää.

Aamut alkavat puhelinpäivystyksellä

Neean vanhemmat Anu ja Otto Aalto kertovat, että nyt muutamana päivänä ennen koulua on opeteltu kelloa. Neea joutuu näet heräämään yksin kouluun, sillä vanhemmat lähtevät töihin jo aikaisin aamusta.
– Kyllä varmasti se on Anu, jota tässä eniten jännittää, Otto Aalto naurahtaa.
– Totta kai alkuun vähän hirvittää, että pärjääkö Neea aamut yksin. Olemme sopineet, että päivystämme puhelimessa ja neuvomme, milloin syödä aamupalaa, milloin puetaan ja milloin pitää poistua ulko-ovesta pihalle, Anu Aalto pohtii.
Perhe on sopinut, että Neea kulkee ensimmäiset viikot kouluun yhtä matkaa naapurin tytön kanssa, jotta reitti tulee tutuksi. Turvallisuussyistä kilometrin matka harjulta taitetaan kävellen, sillä koulutie sisältää tien ylityksiä.
Leevillä koulumatka Hietasmäestä on muutamia kilometrejä, joten äiti on luvannut viedä pojan aamuisin ja noutaa iltapäiväsin.
– Palvelu pelaa, ykkösluokkalainen toteaa tyytyväisenä kyytijärjestelyistä.

Kengännauhat ja numerot hallussa

Leevi on vahvasti sitä mieltä, että koulu on hänen juttunsa.
– Minusta tulee isona keksijä, kun tykkään niin paljon koulusta, hän todistelee.
Kysyttäessä, mitä ekaluokkalaisen kuuluu osata ennen kouluun menoa, Leevi toteaa vaatimattomasti osaavansa sitoa ainakin kengännauhat. Sama taito on hallussa myös Neealla.
Molemmat lapset ovat myös eteviä laskemaan.
– Neea osaa jo yhteen- ja vähennyslaskuja päässä laskettuna, vanhemmat sanovat.
– Osaan laskea kuuteenkymmeneen englanniksi, Leevi väittää ja todistaa taitonsa saman tien.
Hän vinkkaa muita kielten opiskelusta kiinnostuneita:
– Lastenohjelmista oppii ihan sairaan hyvin!
Tulevien ekaluokkalaisten kanssa keskustellaan siitä, mitä aineita koulussa opiskellaan. Neean silmät kiiluvat innosta, kun hänelle kerrotaan, että koulussa opetellaan myös kuvaamataitoa.
– Neea on todella taitava käsistään ja hyvä piirtämään, Anu Aalto paljastaa ja tytär nyökkää hymyillen.
Leevi taas toivoo, että koulussa olisi musiikkia, sillä hän on omien sanojensa mukaan kova poika laulamaan.
– Äiti on kehunut lauluääntäni kauniiksi, hän sanoo.
Koulutaipaleensa aloittevilla on myös mielessä se tärkein asia, nimittäin ruoka.
Uimahyppyjä ja parkouria harrastava Leevi antaa kehuja yhtenäiskoulun keittiön suuntaan ja toivoo, että makuelämykset olisivat samankaltaisia jatkossakin.
– Ykkösluokkalaisten vierailupäivänä puuro ja hillo olivat niin namia, etten malta odottaa, mitä ensimmäisenä koulupäivänä saamme, Leevi miettii  malttamattomana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?