Ammattiopinnoista saa nyt osaamispisteitä

Tuutoriopiskelija Anssi Wall palasi sorvin ääreen maanantaina. Tutkinnon uudistus koskee myös kolmatta vuotta kone- ja metallialaa opiskelevaa Wallia. Aiemmat suoritukset muutetaan nyt opintoviikoista osaamispisteiksi.

Tuutoriopiskelija Anssi Wall palasi sorvin ääreen maanantaina. Tutkinnon uudistus koskee myös kolmatta vuotta kone- ja metallialaa opiskelevaa Wallia. Aiemmat suoritukset muutetaan nyt opintoviikoista osaamispisteiksi.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat aloittivat Valossa lukuvuotensa maanantaina uusissa kuvioissa. Valtakunnallisesti uudistetuissa tutkintoperusteissa painotetaan osaamista ja henkilökohtaisia opintopolkuja.

Ammattiopinnoissa kertyy nyt osaamispisteitä aiempien opintoviikkojen sijaan. Opiskelijan on mahdollista sisällyttää tutkintoonsa paitsi koulun penkiltä myös esimerkiksi töistä kertynyttä osaamista. Tredun koulutuspäällikkö Leena Hämäläisen mukaan tällä tunnustetaan opiskelijoiden yksilölliset lähtökohdat.
– Opiskelijoille on kertynyt osaamista työstä ja harrastuksista. Tässä mallissa halutaan korostaa kaikella tavoin hankittua osaamista, kun aikaisempi malli perustui pitkälti koulussa hankittuihin taitoihin, Hämäläinen selittää.
Opiskelija voi todistaa osaamisensa esimerkiksi näyttöjen, tenttien ja portfolioiden avulla.
– Uudistuksen etuina ovat ehdottomasti yksilöllisyys ja joustavuus. Opiskelijan on mahdollista hyödyntää vaikka kesätöitä ja erilaisia tutkinnon suoritustapoja. Esimerkiksi osa tutkinnosta on entistä helpompaa suorittaa oppisopimuksella, Hämäläinen sanoo.
Hämäläisen mukaan opiskelijan on yksilöllisten opintojen myötä myös mahdollista valmistua normaalia kolmen vuoden kestoa nopeammin.
Uudistus koskee sekä uusia että jatkavia opiskelijoita. Aiemmin opintoviikkoina suoritetut opinnot muutetaan osaamispisteiksi.

Suunniteltu yhdessä työelämän kanssa

Kaikille Tredun opiskelijoille yhteisiin yleissivistäviin opintoihin tulee uudistuksen yhteydessä muutos. Jatkossa opiskelijoiden päättötodistuksessa ei enää arvioida jokaista oppiainetta erikseen, vaan ne on niputettu neljäksi kokonaisuudeksi, joista annetaan arvosanat. Näitä ovat viestintä- ja vuorovaikutus-, matemaattis-luonnontieteellinen, yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava sekä sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen.
– Uudessa mallissa ei haluta korostaa yksittäisiä aineita. Neljän kokonaisuuden sisältö on neuvoteltu työelämän kanssa. Nämä ovat niitä osaamisalueita, joita työelämässä tarvitaan, Leena Hämäläinen sanoo.
Kokonaisuuksiin kuuluu sekä pakollisia että valinnaisia osia. Uudistuksessa kaikille opiskelijoille tulee pakollisiksi opinnoiksi yrittäjyyttä ja yritysosaamista, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä työelämäosaamista, jotka olivat aiemmin valinnaisia.

Valossa odotetaan innolla

Tredun Valon toimipisteessä uudistus näkyy opintojen integroimisena, kertoo toimipistevastaava Satu Kaakkomäki. Yleissivistävien opintojen ja ammatillisten opintojen opetusta yritetään saada lomittumaan entistä enemmän.
– Lisäämme opettajien rinnakkaisopetusta. Yhteisten opintojen opettaja voi vetää haalarit päälle ja mennä työsaleihin mukaan, Kaakkomäki selittää.
Kaakkomäen mukaan opetusta yritetään saada myös entistä enemmän yhdistettyä työelämään. Esimerkiksi liiketalouden opinnoissa yritetään lisätä yhteistyötä paikallisten yritysten suuntaan.
– Tavoitteena on, että opiskelija saisi yhä enemmän oppia tekemällä. Työssäoppimisjaksojen lisäksi halutaan myös, että koulunkäynti muistuttaa työelämän tapaa työskennellä. Esimerkiksi yrityksissä töitä tehdään usein projekteissa, joten teemme projekteja myös koulussa.
Kaakkomäen mukaan uudistusta on odotettu Valossa innostuneena.
– Opettajista tuntuu mukavalta, että he saavat opettaa uusia oppiaineita. Uskon, että opiskelijat ottavat tyytyväisenä vastaan sen, että tieto- ja viestintätekniikkaa opetetaan alusta asti.
Tredun Valon toimipisteessä aloittaa tänä syksynä yhteensä 135 uutta opiskelijaa. Tänä syksynä alkaa ensimmäistä kertaa aikuiskoulutuksena liikkuvien työkoneiden asentajakoulutus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?