Patruuna-ajan vanha leirikeskus rapistuu Julkujärvellä

Valot palavat, kukaan ei käy

Terttu Forsellia harmittaa. Julkujärven leirikeskuksen ranta on kuin sikolätti – taas kerran.
– Kävin täällä pari viikkoa sitten keräämässä tyhjiä pulloja, tölkkejä ja roskia ison jätesäkillisen verran. Nyt on taas roskattu, Forsell paheksuu.
Yli 60-vuotias leirikeskus on Forsellin mielestä historiallinen helmi, joka ylöjärveläisten olisi syytä tuntea nykyistä paremmin.
Julkujärven leirikeskuksen nykytila saa Terttu Forsellin huokaamaan. – Täällä olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta paikkaa pidetään tyhjillään, keskuksessa vuosikymmeniä työskennellyt nainen sanoo.

Julkujärven leirikeskuksen nykytila saa Terttu Forsellin huokaamaan. – Täällä olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta paikkaa pidetään tyhjillään, keskuksessa vuosikymmeniä työskennellyt nainen sanoo.

Luonnonkauniilla paikalla sijaitsevan leirikeskuksen rakennutti aikoinaan Ylöjärvelle tekstiiliyhtiö Finlayson. Tarkoituksena oli luoda paikka, jossa tekstiilitehtaan työläiset voisivat viettää lomiaan.
– Se oli aikaa, jolloin yritykset ihan todella välittivät työntekijöistään, Terttu Forsell haikailee.
– Pomoilla ja johtajilla ei ollut Julkujärvelle asiaa. Mökit oli varattu nimenomaan tavallisille työntekijöille, hän tarkentaa.
Leirikeskuksen vilkkaimmat vuodet osuivat 1950- ja 1960-luvuille. Tuolloin varauskirjat pullistelivat täpötäysinä etenkin kesäisin.
Pikku hiljaa työläisillä alkoi kuitenkin olla varaa myös omiin loma-asuntoihin. Värikkäällä 1970-luvulla Julkujärvi alkoi hiljetä.
– Lopulta Tampereen seurakuntayhtymä osti leirikeskuksen. Paikasta kaavailtiin matalan kynnyksen leireilykohdetta seurakuntalaisille – ja sitä se pitkään olikin, Forsell sanoo.
– Olin itse pyörittämässä täällä toimintaa yrittäjänä 22 vuotta. Jäin eläkkeelle kahdeksan vuotta sitten. Nykyään leirikeskus vain rapistuu paikoillaan, hän jatkaa huokaisten.

Väkeä on, toimintaa ei

Julkujärven leirikeskukselle pääsee kulkemaan ilman esteitä. Alueen pääportista ovat jäljellä vain kiviset tolpat. Tämä houkuttelee paikalle ulkoilijoita, lenkkeilijöitä ja ilkivallan tekijöitä.

Julkujärven leirikeskukselle pääsee kulkemaan ilman esteitä. Alueen pääportista ovat jäljellä vain kiviset tolpat. Tämä houkuttelee paikalle ulkoilijoita, lenkkeilijöitä ja ilkivallan tekijöitä.

Heinäkuisena tiistaina tehty kävelyretki Julkujärvelle osoittaa, että Forsellin huoli ei ole aiheeton. Yli 50-vuotiaat rakennukset näyttävät ulospäin siltä, ettei niitä ole hetkeen kunnostettu. Alueen kehitys on Forsellin mukaan tyssännyt jo ajat sitten.
– Päärakennus on ihan hyvässä kunnossa ja saunakin varmasti ihan ok. Kaikki muu täällä kaipaisi remonttia, alueella yhä silloin tällöin piipahtava nainen arvelee.
Leirikeskuksen parkkipaikka on muhkurainen, mutta täysi. Sienestäjät, marjastajat ja frisbeegolfaajat pysäköivät autonsa sumeilematta Tampereen seurakuntayhtymän omistamille paikoille.
Vaikka alue on tyhjillään, se on täynnä elämää. Kaunis luonto vetää väkeä paikalle ilman aktiivista leirikeskustakin.
– Lenkkeilijöille ja hiihtäjille tämä alue on ollut tuttu jo iät ja ajat. Lamminpäästä alkava latu ulottuu leirikeskuksen pihaan ja jatkuu täältä Nokian Koukkujärvelle. Julkujärvi on solmukohta, jossa myös Pirkan Hiihdolla on huoltopiste vuodesta toiseen, monessa mukana oleva Forsell tietää.
– Täällä on ikävä kyllä tehty jonkin verran ilkivaltaa. Se on ollut helppoa, koska aluetta eivät valvo muut kuin järven käyttöönsä vuokranneet kalastajat. Kuka tahansa voi tulla ja mennä alueen läpi täysin vapaasti, hän lisää.
Viime aikoina Julkujärven leirikeskuksella ei ole järjestetty leirejä. Forsell toivoo, että paikka saisi nopeasti uutta elämää.
– Minua ei haittaisi, vaikka seurakuntayhtymä päättäisi myydä alueen. Pääasia olisi, että nykymeno loppuisi.
– On irvokasta, että esimerkiksi piha-alueen katuvalot ovat olleet päällä yhtäjaksoisesti monta kuukautta. Eikö se ole kirkollisverojen väärinkäyttöä? hän kysyy.

”Hyvä paikka pitopalvelulle”

Leirikeskuksen sydän, Julkujärvi, on vuokrattu perhokalastajien käyttöön. Järveen on istutettu paljon eri kalalajeja.

Leirikeskuksen sydän, Julkujärvi, on vuokrattu perhokalastajien käyttöön. Järveen on istutettu paljon eri kalalajeja.

Terttu Forsellilla on tuhansia hyviä muistoja Julkujärven leirikeskuksesta. Alueen ruokahuollosta pitkään vastannut nainen on monelle ylöjärveläiselle edelleen ”Julkujärven Terttu”.
– Kesäisin täällä järjestettiin isoja urheiluleirejä. Esimerkiksi Ilveksen, Tapparan ja TPV:n seuraväki kävi Julkujärvellä monen monituista kertaa, hän kertoo hymyillen.
– Talvellakaan ei ollut hiljaista. Silloin harjulle ilmestyivät hiihtäjät, joita oli vähintään yhtä paljon kuin nykyäänkin, vetreä seitsenkymppinen jatkaa.
Forssellin mielestä leirikeskuksen sijainti olisi aktiiviselle liiketoiminnalle lähes täydellinen. Pitkän hiekkatien päässä sijaitseva Julkujärvi on yhtä lähellä korpea kuin Ylöjärven city-vilinääkin.
Jo pelkästään päärakennuksen avarat tilat joutaisivat Forsellin mielestä takaisin hyötykäyttöön.
– Tampereen seudulla järjestetään niin paljon häitä ja hautajaisia, että pitopalveluyrittäjien luulisi olevan Julkujärvestä kiinnostunut. Syytä ainakin olisi!

+++++
Tiedätkö sinä vähän tunnetun historiallisen paikan tai tapahtuman Ylöjärveltä? Vinkkaa siitä meille sähköpostitse (toimitus@ylojarvenuutiset.fi) tai alla olevaan kommenttikenttään!

Keskuksen pihan katuvalot helottivat heinäkuussa päällä yötä päivää.

Keskuksen pihan katuvalot helottivat heinäkuussa päällä yötä päivää.

 

Julkujärven leirikeskus

Perustettu: vuonna 1950
Omistaja: Tampereen seurakuntayhtymä
Pinta-ala: noin 20 hehtaaria
Rakennukset: päärakennus, katettu tanssilava, rantasauna, kaksi rivitaloa, kuusi mökkiä, telttasauna
Muuta: oma urheilukenttä

Lähde: Tampereen seurakuntayhtymä ja Terttu Forsell

Seurakuntayhtymä: ”kaikki on auki”

Julkujärven historiallisen leirikeskuksen tulevaisuudesta ei ole tehty toistaiseksi ratkaisuja. Näin kertoo keskuksen omistavan Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöistä vastaava Heikki Päätalo.
– Meillä on monta leirikeskusta ympäri Tampereen kaupunkiseutua. Pitkässä juoksussa niiden määrää varmasti vähennetään. Samalla satsaamme jäljelle jääviin keskuksiimme erityisen paljon paukkuja, kiinteistöpäällikkö muotoilee.
Päätalon mukaan Julkujärven leirikeskuksen kohtalo on ollut seurakuntayhtymässä tapetilla moneen otteeseen. Pohdinnoissa on ollut niin paikasta luopuminen kuin siihen satsaaminenkin.
– Toistaiseksi kaikki on auki. Julkujärvi ei ole virallisesti myynnissä, mutta jos sopiva ostaja ilmaantuisi, olisimme varmaankin valmiit aloittamaan keskustelut, Päätalo sanoo.
Kiinteistöpäällikkö paljastaa, että keskusteluja eri leirikeskusten tulevaisuudesta käydään enemmän tai vähemmän jatkuvasti. Viimeksi seurakuntayhtymä myi Julkujärveä vastaavan paikan Pälkäneeltä parisen vuotta sitten.
– Seurakuntien pitää sopeuttaa talouttaan ja Pälkäneen tapaus osoittaa, että sopeuttamista myös tehdään, Päätalo toteaa.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?