Ylöjärveläislääkäri tarjoaa mullistavaa vaihtoehtoa vanhushoitoon

Mummo hoitoon Tallinnaan?

Siivikkalassa asuva Jari-Vesa Isokotamäki haluaa muuttaa ajattelua vanhushoidosta. Yli 20 vuotta lääkärinä työskennellyt mies vetää hanketta, jonka tarkoituksena on avata yksityinen hoivakoti Viron pääkaupunkiin Tallinnaan.
Ajatuksen taustalla on turhautuminen Suomen vanhushoidon tilaan.
Jari-Vesa Isokotamäki on ollut tyytymätön Suomen vanhushoidon tilaan jo kauan. Tallinnaan avattava hoivakoti on hänestä tarpeellinen, uusi vaihtoehto.

Jari-Vesa Isokotamäki on ollut tyytymätön Suomen vanhushoidon tilaan jo kauan. Tallinnaan avattava hoivakoti on hänestä tarpeellinen, uusi vaihtoehto.

Isokotamäki korostaa, ettei hänen tarkoituksenaan ole protestoida tai kritisoida hoiva-alan nykyisiä toimijoita. Mies haluaa kuitenkin tarjota vaihtoehdon alan nykymenolle.
– Jos suomalaisvanhuksen eläkkeestä kuluu jopa 85 prosenttia hoitokuluihin, niin eikö se ole epäkohta? Isokotamäki kysyy.
Hämeenkyrössä työterveyslääkärinä työskentelevä Isokotamäki lupaa, että hänen hoitolassaan asiakkaan kuukausihinta on huomattavasti pienempi kuin Suomen vanhainkodeissa. Tarkoituksena on tarjota hoivaa ja huolenpitoa 1 500 eurolla kuussa.
– Suomessa ympärivuorokautinen hoito voi kustantaa jopa 4 500–6 000 euroa. Hinta-laatusuhde ei mielestäni ole kotimaassa aivan kohdallaan, ylöjärveläinen sanoo.
Syreenikoti-nimen saanut hanke on rullannut eteenpäin nyt muutaman kuukauden ajan. Keväällä Isokotamäki ja hänen virolainen juristiystävänsä Asko Endoja ostivat Tallinasta vanhan sairaalakiinteistön, johon suomalaisille tarkoitettu hoivakoti on määrä perustaa.
Noin 1 600 neliön päärakennukseen kaavaillaan muun muassa saunaosastoa, ravintolaa, kuntosalia ja kappelia. Muutos- ja remonttitöiden hinnaksi Isokotamäki arvioi muutamaa miljoonaa euroa.
– Asiakaspaikkoja on tarkoitus olla 40. Aloitamme kaikki tarvittavat kunnostustyöt heti, kun vähintään 15 suomalaista sitoutuu asiakkaaksemme.

Matala palkka – halpa hinta

Suomalaista hoivakotia varten on jo hankittu sopivat tilat Nömmen kaupunginosasta Tallinnasta. Vuonna 1957 valmistunut kivitalo on entinen sairaala. (Kuva: Jari-Vesa Isokotamäki)

Suomalaista hoivakotia varten on jo hankittu sopivat tilat Nömmen kaupunginosasta Tallinnasta. Vuonna 1957 valmistunut kivitalo on entinen sairaala. (Kuva: Jari-Vesa Isokotamäki)

Tärkein syy Syreenikodin edullisuudelle on helppo arvata. Isokotamäen mukaan alhaiset hinnat saadaan onnistumaan ennen kaikkea Viron matalan palkkatason avulla.
– Joillakin suomalaisilla saattaa olla sellainen käsitys, että tiettyjä asioita osataan hyvin vain kotimaassa. Asiahan ei ole todellakaan näin, lääkäri pohjustaa.
– Viron terveydenhuolto toimii erinomaisesti, mutta sen kustannukset ovat paljon pienemmät kuin Suomessa. Laadukasta hoitoa voi tarjota edullisesti – hinnan määräävät kunkin maan omat, hyviksi nähdyt käytännöt, hän jatkaa.
Isokotamäki ei vielä osaa sanoa, montako työntekijää uuteen hoivakotiin tarvitaan. Henkilökunnan koon ratkaisee asiakkaiden lukumäärä.
– Se on kuitenkin selvää, että tarjoamme asiakkaillemme täysin suomenkielisen ympäristön. Työntekijämme puhuvat sujuvaa suomea ja tarjolla on suomalaisia lehtiä sekä tv-kanavia, hän korostaa.
Edullisten palkkojen lisäksi Syreenikodin kustannukset pysyvät kurissa maltillisten odotusten vuoksi. Isokotamäen mukaan hoivakodin ympärille perustetaan lähiaikoina voittoa tavoittelematon säätiö.
– Jos suosio osoittautuu suureksi, kasvatamme säätiötä mutta emme tee siitä yhtiötä. Tarkoituksenamme ei ole tehdä kenenkään kustannuksella rahaa.

”Yleistä esimerkiksi Saksassa”

Parin viime viikon aikana Syreenikodista ovat uutisoineet niin Helsingin Sanomat, Aamulehti kuin Talouselämäkin. Hankkeen saama huomio on yllättänyt Isokotamäen.
– Positiivista palautetta on tullut jopa ihan tuntemattomilta ihmisiltä. Vaikuttaa siltä, että tällaista vaihtoehtoa on tosiaankin kaivattu, siivikkalalainen iloitsee.
Isokotamäki ei epäile, etteikö hänen hankkeensa onnistuisi. Vaikka mitään vastaavaa ei ole kokeiltu aiemmin Suomessa, on Syreenikodin malli maailmalla varsin yleinen.
– Esimerkiksi saksalaisia ikäihmisiä hoidetaan aika paljon ulkomailla. Ydinajatushan ei ole mitenkään ihmeellinen: viedään palvelu korkean palkkatason maasta matalan palkkatason maahan, Isokotamäki selvittää.
– Jos pääkaupunkiseudulta katsoo, Tallinna on lähellä. Tampereeltakaan ei ole sinne pitkä matka. Nykyään moni suomalainen asuu ulkomailla, eikä maiden rajoja ajatella kuten ennen, hän jatkaa.
Kokenut lääkäri ei näe hankkeessaan juurikaan kysymysmerkkejä. Ikäihmiset saavat eläkkeensä, asuivatpa he sitten Suomessa tai Virossa. Mikäli Syreenikodin asukas joutuisi sairaalaan, hänen hoitonsa maksaisi Suomen valtio.
– Suomalaiskuntien palvelusetelit eivät tosin käy maksuvälineeksi ulkomailla. Minusta se on sääli, sillä pystymme tarjoamaan hyvää hoitoa halvemmalla kuin Suomessa, Isokotamäki heittää.

+++++
Veisitkö sinä mummosi hoitoon Tallinnaan? Kerro mielipiteesi allaolevassa kommenttikentässä!

Syreenikoti

Mikä: Viroon suunniteltu yksityinen vanhusten hoivakoti
Sijainti: Nõmmen kaupunginosa etelä-Tallinnassa
Hoitopaikkoja: 40
Toimintamuoto: voittoa tavoittelematon säätiö
Erikoista: tarkoitettu vain suomalaisille

Lähteet: Jari-Vesa Isokotamäki ja syreenikoti.ee

Yksi kommentti

 1. Heikki Jokinen

  Hei,
  Olen Heikki Jokinen 70v ja vaimoni 73v tarvitsee lähiaikoina hoivapalveluja (muistisairaus) olen ajatellut että Tallina saattaisi olla hyvä paikka hänelle.

  Mistä minä saan lisätietoja näistä mahdollisuuksista.

  Terveisin
  Heikki Jokinen

  +358500607759
  heikki48100@gmail.com

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?