Lisää latinaa

Reilu vuosi sitten tällä kohdin saatiin lukea viisauksia latinaksi. Ihminen pitää positiivisesta palautteesta. Rehellisyyden nimissä tarkka lukema on kaksi kappaletta. Yleensä palautetta ei viitsitä antaa ollenkaan, joten kaksi on oikeastaan todella paljon. Sitä saa mitä tilaa! Eli seuraa lisää huomioita latinasta.
Minä kirjoitan bona fide. Kirjoitan siis hyvässä uskossa tai vilpittömällä mielellä.
Pieniä kieliopillisia virheitä sanoisin oikeastaan meriiteiksi. Mahdollisista virheistä saadaan heti toinen sanonta. Errare humanum est. Erehtyminen on inhimillistä.
On oikein mielenkiintoista huomata, kuinka vanhat fraasit latinaksi ovat oikein toimivia tässä päivässä.
Samoin kuin viimeksi, kannattaa tällä kohdin muistella Julius Caesaria. Et tu, Brute.
Tosin noihin sanoihin päättyi hänen elämänsä. Lienee melko turhaa suomentaa, mutta täydellisyyden vuoksi siis: Sinäkin Brutukseni.
Tyypillistä ylipäänsä sille aikakaudelle oli tervehdys: Ave Caesar, morituri te salutant. Terve keisari, kuolemaan menevät tervehtivät sinua.
Sirkushuveihin kuuluivat erilaiset gladiaattoritaistelut ja näin kentälle joutuneet ennen otteluita tervehtivät valtakunnan johtoporrasta.
Useimpia orjia ja vastaavia kohtasi väkivaltainen kuolema. Tästä päästään seuraavaan sanontaan. De mortuis nihil nisi bene. Kuolleista puhutaan vain hyvää.
Teksti on kirjoitettu esimerkiksi Euran kirkon ruumishuoneen oven yläpuolelle. Periaate kannattaa pitää mielessä.
Vielä parempaa olisi, jos jokainen supistaisi puheensa niin, että puhutaan vain läsnäolijoista.
Eduskunnan historian yhtey-
dessä tuli esille rakennuksen harvinaiset Pater Noster -hissit. Nyt kun tässä on enemmän lukenut, niin tietää sanojen tarkoittavan Isä meidän.
Liekö sitten hissien käyttäminen sen verran vaarallista, että se on vierailta kielletty ja kansanedustajien on parempi pitää rukoukset mielessä. Vastaavalla tekniikalla näkee varaosaliikkeissä toimivia hyllyjärjestelmiä.
Volvon ja Saabin menestystä perustelin latinalla. Hieno tausta yhtiön nimessä on paljon myyvempi. Kuka nyt haluaa ostaa ruotsalaisen lentokoneosakeyhtiön tuotteita.
Nomen est omen. Nimi on enne. Tämä olisi pitänyt huomata jo viime kesänä.
Tähän kirjoitukseen on kerätty materiaalia suhteellisen pitkän ajan kuluessa. Elokuvista saa sanontoja yllättävän paljon.
Marraskuussa osui silmään Amat victoria curam. Jälkikäteen kun asiaa tarkistaa internetistä, niin alkuperäinen esine tulee näkyviin myös kuvana. Eli pistooliin on kirjoitettu teksti ”voitto vaatii valmistautumista”.
Muistikuvissa ei ole yhtään,  mikä elokuva oli kyseessä, mutta pääasia lienee, että jotain on jäänyt mieleen. Vähemmän sotaisesti voi sanoa, että harjoitus tekee mestarin.
Veritas vos liberabit. Tämä tarkoittaa, että ”totuus vapauttaa teidät”. Jännittävässä, historiallisessa seikkailuelokuvassa pohdittiin kovasti, mitä tämä ryövärien sanonta mahtoi tarkoittaa.
Kolmannessa elokuvassa puolestaan todettiin hyvien varastojen kohdalla, että pitää olla aina valmiina. Latinaksi se on Semper paratus. Se on myös Yhdysvaltain rannikkovartioston tunnuslause. Muuta ei sitten Haihurrikaanista jäänytkään mieleen.
Tänä kesänä ei terassikelejä ole liiemmin ollut. Ehkä se on supisuomalaisen kansanterveyden kannalta ollut suotuisa vaihtoehto. Meillä Suomessa on oma sanonta, jonka mukaan viina on viisasten juoma. Latinisteilla on oma versionsa. In vino veritas. Viinissä on totuus.
Iltapäivälehden uutisen kommentointiosiossa eräs kirjoittaja moitti Brysselin komissaariudesta ministeriksi siirtynyttä poliitikkoa. Kirjoittajan nimimerkki oli mielenkiintoinen. Vanitas vanitatum eli turhuuksien turhuus.
Toivottavasti nämä lausahdukset eivät tunnu turhilta. Nykyaikaisen internetin sijasta kannattaa joskus ottaa käteen perinteinen kirja tai sanomalehti ja lukea kunnolla. Kenties sieltä löytyy jokaiselle oma mottonsa.
Ja vielä mukavampaa on, jos periaate on sitten helposti lausuttavissa latinaksi.
Pajatso on niin sanotusti tyhjä tällä kertaa. Sadan sanonnan listasta löytyy onneksi sopiva lopetus. Dixi, et animam levavi. Olen puhunut ja huojentanut mieleni.
marko@markotaipale.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?