Raviongelmat selättänyt kurulaisori elää uransa parasta kilpailukautta

Leon Salama lähtee isojen poikien kisoihin

Jukka Rintamäki muistetaan tammojen kuningatarkilpailuun vuosina 2011–2014 osallistuneen Aino-Ilonan valmentajana. Hänen toinen valmennettavansa Leon Salama oli nuorempana varsin lupaavan oloinen. 5-vuotiskauden jälkeen menestys ei kuitenkaan ollut odotettua, vaan edessä oli useita laihoja kausia, kunnes oriin raviongelmat saatiin selätettyä viime vuodenvaihteessa. Sen jälkeen Leon Salaman meno on ollut iloista kuin Ranskan kansallishymni marseljeesi.
Leon Salaman pyörä on lähtenyt pyörimään tällä kaudella oikein toden teolla. Hannu Hietanen (kuvassa) ohjastaa oria Joensuun Kuninkuusraveissa. (Kuva: Hippos/Ilkka Nisula)

Leon Salaman pyörä on lähtenyt pyörimään tällä kaudella oikein toden teolla. Hannu Hietanen (kuvassa) ohjastaa oria Joensuun Kuninkuusraveissa. (Kuva: Hippos/Ilkka Nisula)

Nyt 11-vuotiaaksi varttunut Leon Salama todellakin elää uransa parasta kilpailukautta. Sen tienestit vajaan parin viikon takaisen Mikkelin vauhtiviikonlopun jälkeen ovat tältä kaudelta reilut 41 000 euroa.
Summa on lähestulkoon puolet hevosen koko uran tienesteistä. Rahaakin paljon merkityksellisempää lienee se, että hevonen saa nyt kilpailla terveenä, ja se on myös näkynyt tulosluetteloissa.
Valmentaja Jukka Rintamäelle Leon Salaman osallistuminen Kuninkuusraveihin on hieno sulka hänen valmentajan hattuunsa.
Vaikeat vuodet oriin kanssa on ainakin toistaiseksi selvitetty, ja hevonen elää tällä hetkellä varsinaista renessanssin aikaa.
Vielä alkuvuodesta Rintamäki ajatteli kyllä lähtevänsä Joensuuhun Kuninkuusraveihin, tosin ainoastaan kisaturistina. Leon Salaman hyvät ja nousujohteiset esitykset muuttivat kokeneen treenarin mielen.
– Kun ori rupesi pärjäämään lähdöissä, moni kyseli, että ilmoitanko hevosen Kuninkuusraveihin. Kun hevosen kehittyminen on ollut nousujohteista ja se on näyttänyt vauhtivaransa, mieleni alkoi muuttua. Lisäksi nämä Kuninkuusravien rankinglistat lopullisesti innoittivat minut ilmoittamaan hevosen näihin mittelöihin, Jukka Rintamäki taustoittaa suojattinsa matkaa Kuninkuusraveihin.

Ehjät juoksut tavoitteena

Kuninkuusraveihin osallistuminen on jo sinänsä suuri kunnia suurimmalle osalle valjakoista. Samalla ne pääsevät edustamaan kotipaikkakuntaansa. Myös Jukka Rintamäelle jo mukaan pääseminen on hieno tilaisuus.
– Meillä ei ole sen kummempia tavoitteita. Toki sen verran olemme liikkeellä tavoitteet mielessä, että pyrimme siihen, että hevonen tekisi ehjät juoksut. Kaikki hyväksytyn juoksun tehneet valjakot pääsevät rahasijoille. Samoin on asian laita kokonaiskilpailussa. Näin ollen hyväksytyillä juoksuilla saa korvattua matkustamisesta aiheutuvat kustannukset.
Sijoitus ei ole kurulaiselle nyt kaikkein merkityksellisin seikka.
– Olen tyytyväinen mihin sijoitukseen hyvänsä. Ori on kuitenkin noussut niin hienosti kaikkien vaikeuksien jälkeen avoimelle tasolle, ja se on varsin hieno juttu, Rintamäki pohtii.

Ei varsinaista mielimatkaa

Monella valjakolla on jokin tietty mielimatka kuninkaallisissa kisoissa. Leon Salama on enemmänkin all round -tyyppinen hevonen eli sille käy kaikki matkat aika lailla hyvin.
– En osaa sanoa, mikäli olisi paras matka Leolle. Ehkä pitkä, 3 100 metrin matka passaa sille aika hyvin, mutta toisaalta se voi menestyä yhtä hyvin 2 100 metrillä tai maillillakin, Rintamäki analysoi.
Leon Salaman lähtöpaikka kahdella ensimmäisellä matkalla on takarivissä. Siitä saattaa olla hyötyäkin.
– Hevonen on ottanut laukkoja silloin tällöin. Se lähtee takarivistä varmemmin liikkeelle.
Leon Salama, Jukka Rintamäki, hoitaja Arja Nieminen ja muut taustajoukot lähtevät Joensuuhun hyvissä ajoin.
– Starttaamme reissuun perjantaina puolilta päivin. Pääsemme yöpymään yhden tuttavani tilalle, jossa on myös laidunmaata. Kyseessä on oikein hyvä ja rauhallinen yöpymispaikka Leon Salamalle. Matkaa Joensuun raviradalle on noin 20–30 kilometriä, Rintamäki mainitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?