Reppureissaajatunnelmaa Kurun sydämessä

Kurun keskusta ei ole ehkä todennäköisin paikka, josta kuvittelisi löytävänsä kansainvälisen majatalon. Kuru’s B&B hostelissa saattaa tavata niin kotimaan luontomatkaajan, liettualaisen työmiehen kuin puolalaisen kalastushullun.
Sami Bister (vas.) ja Antti Lahdensuo Kuru's B&B hostelin aamiaishuoneessa.

Idea lähti vitsistä: laitetaanpa Kuruun hostelli pystyyn. Mutta kun tilat ja kalusteet olivat valmiina ja sopiva työntekijäkin pyörittämään toimintaa, Antti Lahdensuo ajatteli, että miksipä ei.
Juuri kolmannelle toimintavuodelleen pyörähtänyt Kuru’s B&B hostel tarjoaa matkamiehille ja -naisille sänkypaikan ja aamiaisen Kurun keskustassa. Yöpyjiä on riittänyt ihan kiitettävästi.
– Tämä on mennyt paremmin kuin ajattelin, Lahdensuo kertoo.
Hostellin tilat omistaa Lahdensuon perustama Pirkanmaan Pienkoti oy, joka tarjoaa palvelukoti- ja tukiasumista sekä tukityötoimintaa mielenterveyskuntoutujille. Rakennuksessa oli aiemmin tukiasuntoja, joten makuusalien sekä yhteiskeittiön ja -pesutilojensa ansiosta se sopi hostellitoimintaan mainiosti. Myös kalusteet olivat suurilta osin valmiina tukiasuntojen peruilta.
Kurusta löytyi hostellin mentävä markkinarako: lähiseudulta ei nimittäin löytynyt majoitusliikettä. Syy Kuru’s B&B hostelin perustamiseen ei kuitenkaan ollut puhtaasti kaupallinen.
– Piti Samille saada vähän duunia, Lahdensuo heittää viitaten hostellin pitäjään Sami Bisteriin.
Vitsailu sikseen – Lahdensuon mukaan ajatuksena oli myös luoda tukityöpaikka. Bister oli ollut mukana Pirkanmaan pienkodin asunto- ja työtoiminnassa kymmenisen vuotta, joten hän sai vastuulleen majatalon arjen pyörittämisen. Sitten olivatkin ainekset kasassa.
– Eihän siinä mennyt kuin muutama viikko. Kun päätimme toukokuussa, että laitetaan hostelli tähän, niin kesäkuussa tämä oli jo pystyssä.

Ehtaa hostellitunnelmaa

Hostellin perustamista helpotti se, että kalusteet olivat valmiina tukiasuntojen peruilta. Kuvassa neljän hengen huone.

Hostellin perustamista helpotti se, että kalusteet olivat valmiina tukiasuntojen peruilta. Kuvassa neljän hengen huone.

Yksikerroksisen rivitalonpätkän päässä sijaitsevan Kuru’s B&B hostelin sisätilat ovat kuin missä tahansa reppureissaajien suosimassa majatalossa maailmalla.
Hostellissa on 12 majoituspaikkaa. Tarjolla on 1–4 hengen huoneiden lisäksi kansainvälisistä hostelleista tuttu mixed dormitory, eli neljän hengen sekahuone, jossa jokainen sänky vuokrataan erikseen. Se on etenkin hintatietoisten matkailijoiden suosiossa.
Suihkutilat, vessa ja keittiö ovat yhteiskäytössä. Lisäksi hostellissa on oleskeluhuone, jossa on muun muassa biljardipöytä, darts-taulu ja lautapelejä. Hiljattain kokiksi valmistunut Sami Bister laittaa joka aamu aamiaisen erilliseen aamiaishuoneeseen.
Reppureissaajia ei kuitenkaan Bisterin mukaan ole juurikaan näkynyt. Sen sijaan asiakaskuntaan kuuluu esimerkiksi kotimaan matkailijoita, perhejuhlien vieraita sekä ulkomaalaisia työmiehiä.
– Kesäaikaan täällä on koko ajan varauksia. Kävijöiden ikähaitari on varmaan 20:stä 60:een vuoteen, Bister kertoo.

Kuru vetää luontomatkailijoita

Oleskeluhuoneessa on englantilaisia juorulehtiä. Ne on jättänyt hiljattain hostellissa yöpynyt lontoolainen nainen, joka on tullut Kuruun matkailemaan jo useana vuonna.
– Hänen kanssaan reissaa joka vuosi puolalainen mies, joka käyttää itsestään nimitystä ”hullu kalamies”. Hän vuokraa hostellin soutuvenettä ja kalastaa yötä päivää. Pari on aivan hulluna Kurun luontoon, Lahdensuo tietää kertoa.
Hostellinpitäjän matkailijat tulevatkin yleisimmin Kuruun juuri sen ympäristön vuoksi.
– Kuru on luonnostaan kaunis, sehän on täällä iskulausekin. Paikalliset eivät ymmärrä, missä he oikeasti asuvat – näiden luonnonpuistojen keskellä. Näsijärvikin on tuossa sadan metrin päässä, Lahdensuo sanoo ja viittaa ulos aamiaishuoneen ikkunasta.
Lahdensuon mukaan kesällä hostellissa majoittuu paljon polkupyöräilijöitä ja luontomatkailijoita, jotka menevät läheisiin luonnonpuistoihin Seitsemiseen, Helvetinjärvelle ja Riuttaskorvelle. Kuru on myös suositun retkeilyreitin Pirkan taipaleen varrella.
Matkailijat löytävät Kuru’s B&B hosteliin pääasiassa verkon kautta: tällä hetkellä kaksi kolmasosaa varauksista tulee kansainvälisen booking.com -varauspalvelun kautta. Lahdensuo toivoisi enemmän yhteistyötä muun muassa kansallispuistoilta ja halpalentoyhtiö Ryanairilta.
– Heillekin tulee varmasti paljon kyselyitä siitä, onko lähellä yöpymispaikkoja. Eivät kaikki halua olla teltassa.

Hostelli harrastustoimintana

Sami Bister vastaa hostellin arjen pyörittämisestä.

Sami Bister vastaa hostellin arjen pyörittämisestä.

Suurta bisnestä Lahdensuo ei hostellipomona koe tekevänsä. Majatalon pyörittäminen on sivutoimi palvelukotitoiminnan ohella.
– Tämä on vähän sellainen harrastus, Lahdensuo kuvailee.
Bister tekee osa-aikaista päivää huolehtiessaan hostellin aamiaisesta, siivouksesta ja vastaanotosta. Päivän aikana hän ehtii muihinkin palvelukotiyrityksen apuhommiin.
– Mukavaa hommaa. Täällä voi käyttää ajan hyödyksi, Bister sanoo hostellinhoitajan pestistään.
Lähes sadan kilometrin työmatkan päässä Jämsässä asuva Lahdensuo viihtyy itsekin lähes viikottain hostellin asiakkaana. Omistajan elkein hän ei tosin paikkaa ota haltuun.
– Olen täällä silloin ihan niin kuin muutkin turistit. Olen vähän niin kuin siinä Pomo piilossa -ohjelmassa, Lahdensuo kertoo ja nauraa päälle.

Pub Soittola avasi ovensa

Kuruun saatiin taas pienen tauon jälkeen anniskeluravintola.
Kuru’s B&B hostelin kanssa samassa kiinteistössä sijaitsevaan, jo pitkään baarikäytössä olleesseen tilaan avautui viime perjantaina uusi pubi. Soittola-niminen ravitsemusliike avasi ovensa sopivasti Kuru-viikon päättävien Kurun markkinoiden alla perjantaina. Viralliset avajaiset pidetään lauantaina.
Nimensä mukaisesti Soittolan painotus on musiikissa.
– Pyrimme joka viikonloppu tarjoamaan elävää musiikkia ainakin toisena päivänä. Meillä on myös karaokea, kertoo Soittolan perustaja, kurulainen Raili Talvitie.
Soittola on auki ainakin kesän ajan joka päivä aamupäivästä yömyöhään. Avajaisiin mennessä on Talvitien mukaan tarkoitus saada myös keittiö toimintavalmiiksi.
– Ruokalistalta löytyy grilliruokaa ja pientä suolaista, pubinpitäjä kertoo.
Soittolan tilassa toimi aiemmin Pub Artturi, mutta se sulki ovensa parisen vuotta sitten. Kuru oli hetken aikaa kokonaan ilman iltaravintolaa, kun Kurun keskustassa oleva Kievari meni kiinni puolisen vuotta sitten. Kievarin toisena yrittäjänäkin hetken aikaa toiminut Talvitie uskoo, että uudelle anniskeluravintolalle on Kurussa tilausta.
– Kyllä kurulaiset varmasti käyvät. Kesällä täällä on myös paljon ulkopaikkakuntalaisia kesämökkiläisiä, yrittäjä sanoo.
Naapurissa sijaitsevasta majoitusliikkeestä ei ole ainakaan haittaa pubille.
– Jos esimerkiksi tulee kauempaa katsomaan hyvää bändiä, niin voi vaikka majoittua siihen, jotta ei tarvitse ajaa kotiin, Talvitie pohtii.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?