Unelmien opiskelupaikka odottaa välivuodenkin

Ahkera kaksikko aikoo jatkaa töiden tekemistä myös uusien opintojen ohella. Elina Mäkinen (vas.) työskentelee Hesburgerissa, ja Henna Saarinen tekee  hoitoalan töitä.

Ahkera kaksikko aikoo jatkaa töiden tekemistä myös uusien opintojen ohella. Elina Mäkinen (vas.) työskentelee Hesburgerissa, ja Henna Saarinen tekee hoitoalan töitä.

Ylöjärveläiset Elina Mäkinen, 21, ja Henna Saarinen, 22, odottavat innolla kesän päättymistä. Silloin nimittäin toteutuu yksi heidän haaveistaan: he aloittavat korkeakouluopinnot Tampereella.

Tampere saa syksyllä jälleen tuhansia uusia opiskelijoita, kun yliopistojen ja ammattikorkeakoulun ekavuotiset aloittavat opintiensä. Tulokset julkistettiin heinäkuun alussa.
Kolmas kerta toden sanoi, kun Mäkinen ja Saarinen tavoittelivat korkeakoulupaikkaa Tampereelta. Molempien tulevat koulutusalat ovat opinahjojensa suosituimmasta päästä: Mäkinen pääsi opiskelemaan kauppatieteitä yliopistoon ja Saarinen sairaanhoitajan tutkintoa TAMKiin.
Jännityksen ja epäuskon tunteet vaihtuivat riemuun, kun oma nimi löytyi hyväksyttyjen joukosta.
– Kyllähän siinä pari onnenkyyneltä pääsi! Saarinen naurahtaa.
– Se on yksi parhaista fiiliksistä, kun tekee jonkin asian eteen niin paljon töitä ja saavuttaa sen, kertoo puolisen vuotta kevään pääsykokeisiin lukenut Mäkinen.

Opiskelupaikka kotiseudulta plussaa

Elina Mäkiselle kauppatieteiden opinnot olivat selvä valinta jo lukiossa. Hän suunnitteli kurssinsa ja ylioppilaskirjoituksensa alaa silmällä pitäen. Kun Tampereen yliopiston ovet eivät aluksi auenneet, hän lähti Turun yliopistoon lukemaan kansantaloustiedettä.
– Minua kiinnostivat talousasiat, kansainväliset asiat ja matikka. Kauppatieteellinen ala on yleispätevä ja se avaa monia ovia, Mäkinen perustelee valintaansa.
Henna Saarisen lukioaika meni vielä omaa tietä etsiskellessä. Lukion jälkeen suoritetuissa lähihoitajan opinnoissa kypsyi ajatus sairaanhoitajaksi opiskelemisesta.
– Nyt tiedän, että se on minun juttuni.
Kaksikko sanoo valinneensa opiskelupaikkansa alan perusteella, mutta myös mahdollisuus asua kotiseuduilla oli iso plussa.
– Aikaisemmin ajattelin, että voin lähteä opiskelemaan minne vain. Kyllä nyt vain tuntuu kivalta, kun pääsin Tampereelle. Suurin osa elämästäni, kaverit ja kaikki, on täällä päin, Saarinen kertoo.
Mäkinen viihtyi hyvin ensimmäisen opiskeluvuotensa Turussa, mutta hän on tyytyväinen päästessään takaisin kotikonnuille. Poikaystävä, kaverit ja perhe ovat Tampereen seudulla.
– Tämä vain on se koti, ylöjärveläiset pohtivat yhteen ääneen.
Vuorentaustassa asuvat nuoret naiset aikovat etsiä asunnot lähempää opinahjojaan ja Tampereen opiskelijarientoja. Muutto on edessä syksyllä.

Välivuosi selkeytti suunnitelmia

Välivuosien pitäminen toisen asteen ja korkeakouluopintojen välissä on varsin yleistä. Taloudellisen tiedotustoimiston vuosittaisen Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan alkuvuodesta noin neljännes lukiolaisista sanoi aikovansa pitää välivuoden ja vain 18 prosenttia tiesi tarkalleen, minne aikoi pyrkiä opiskelemaan lukion jälkeen.
Saarinen ja Mäkinen ovat tyytyväisiä siihen, etteivät he sännänneet korkeakouluopintoihin suoraan lukion penkiltä. Saarinen piti yhden välivuoden ja opiskeli sen jälkeen ammattikoulussa lähihoitajan tutkinnon. Mäkinen piti kaksi välivuotta, ennen kuin aloitti Turussa kansantaloustieteen opinnot.
– En halunnut lähteä opiskelemaan niin, että minulla on tilillä sata euroa. Halusin pitää ensimmäisen välivuoden ja tehdä töitä. Toisena välivuotena oli kyllä jo olo, että olisi voinut jo päästä opiskelemaan, Mäkinen kertoo.
– Suosittelisin jopa kaikille yhtä välivuotta. Saa vähän pitää lomaa ja elää.
Kaksikko on yhtä mieltä, että lukiosta päästessään moni on vielä epävarma tulevaisuudestaan ja päätöksistään.
– Silloin olin niin juniori vielä. Tässä ajassa olen aikuistunut paljon – nyt tiedän, kuka olen ja mitä haluan, enkä mieti, mitä muut ajattelevat valinnoistani, Saarinen selittää.
Hän on tyytyväinen myös siitä, että suoritti lähihoitajan tutkinnon lukion jälkeen.
– Ammattikoulussa minulle avautui, mitä haluan tehdä. En ajattele, että se olisi hukkaan heitettyä aikaa. Nyt en voisi olla tyytyväisempi!

Mieluisa paikka ei tule aina helpolla

Opiskeluajaltaan Mäkinen ja Saarinen odottavat erityisesti opiskelijarientoja ja -toimintaa.
– Varmasti saa myös uusia kavereita, Saarinen lisää.
Mäkistä ei toinen fuksivuosi peräkkäin hirvitä, päin vastoin.
– Minulla oli sikakiva vuosi Turussa. Toivottavasti on ainakin yhtä hauskaa – odotan jopa hauskempaa!
Molemmat ovat suunnitelleet lähtevänsä jossakin vaiheessa vaihto-opiskelijoiksi. Tuttavapiiristä kuullut positiiviset kokemukset ja mahdollisuus kielitaidon kehittämiseen houkuttelevat ulkomaille.
– Emme ole kuulleet keltään, että vaihtarivuosi olisi ollut huono kokemus.
Hauskanpidon lisäksi nuoret naiset odottavat opintojen selkeyttävän heidän tulevaisuudensuunnitelmiaan. Saarinen uskoo, että koulun penkillä selviää ainakin se, haluaako hän erikoistua johonkin tiettyyn sairaanhoidon alaan. Mäkinen on harkinnut suuntautuvansa kansantaloustieteeseen ja laskentatoimeen, mutta uskoo oikean suunnan löytyvän opintojen myötä.
Kaksikko kertoo odottavansa innokkaasti syyskuussa alkavia opintojaan. Tulevat opiskelijat muistuttavat, ettei unelmien opiskelupaikka useinkaan aukea helpolla.
– Mieluinen opiskelupaikka ei ole itsestäänselvyys. Saa olla ylpeä itsestään, kun on päässyt sinne, minne halusi, Saarinen pohtii.
– Kyllä sen eteen saa tehdä töitä, Mäkinen komppaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?