Virtuoso juhlii Kurussa

Kurun kirkossa kuullaan heinäkuisena sunnuntaina mieskvartetin laulua ja sooloesityksiä lauluyhtye Virtuoson kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi. Myös Sibeliuksen juhlavuosi näkyy ohjelmistossa.
Virtuoson jäsenistä Roope Pelo (vas.) on tenori, Riku Pelo baritoni, Juhana Suninen tenori ja Topi Lehtomäki tenori tai baritoni tilanteen mukaan. (Kuva: Heikki Tuuli)

Virtuoson jäsenistä Roope Pelo (vas.) on tenori, Riku Pelo baritoni, Juhana Suninen tenori ja Topi Lehtomäki tenori tai baritoni tilanteen mukaan. (Kuva: Heikki Tuuli)

– Jos olen jostakin kotoisin, niin Kurusta. Edelleen olen vapaa-ajan kurulainen, kertoo Virtuoso-kvartetissa laulava oopperalaulaja Juhana Suninen.
Suninen asui Kurussa yksivuotiaasta lähtien ja kävi melkein koko peruskoulunsa Kurussa. Juhlakonserttien paikkakuntia mietittäessä lapsuuden maisemien Kuru oli automaattisesti mukana, koska yhtyeen kolmas levy on äänitetty Kurun kirkossa vuonna 2007 ja miehet ovat konsertoineet siellä usein. Sunisen mielestä tilassa on erityisen hyvä tunnelma.
– Minulla on paljon muistoja Kurun kirkosta. Kävin siellä lapsena päiväkerhossa, kevätjuhlissa ja muissa tapahtumissa. Myöhemmin olin jonkin verran mukana seurakunnan toiminnassa. Siellä on niin kuin kotiin tulisi, hän sanoo.

Faneja laidasta laitaan

Virtuoson matka alkoi vuonna 2005 Helsingin kaupunginteatterin Miss Saigon -musikaalista. Samana kesänä yhtye sai kutsun levy-yhtiöön, ja ensimmäistä Virtuoso-levyä myytiin kuukauden aikana noin 28 000 kappaletta. Nykyään yhtyeellä on faneja nuorista vanhuksiin.
Heinäkuun 12:nnen päivän konsertissa yhtye esittää levyiltä tuttua viihdeohjelmistoa sekä klassisen musiikin helmiä Sibeliuksesta oopperapätkiin. Sibeliuksen kappaleilla kunnioitetaan säveltäjän 150-vuotissyntymäpäivää.
Osa lauluista esitetään kvartettilauluna ja osa sooloesityksinä. Ohjelmistossa on myös ainakin kaksi Juhana Sunisen säveltämää kappaletta. Pianolla säestää yhtyeen vakiosäestäjä, pianotaiteilija Kimmo Ruotsala.

Kokeneita muusikoita

Suninen on leipätyössä oopperalaulajana Suomen Kansallisoopperassa. Hän laulaa ensimmäisenä tenorina kuorossa sekä solistina esimerkiksi tulevalla kaudella ohjelmistoon tulevassa Oopperan kummituksessa.
– Se on minulle unelmatyö, mutta toisaalta se on kyllä vaativaa. Ooppera on mielestäni musiikkimaailman kuninkuuslaji. Musiikissa saa toteuttaa itseään ja tulkita asioita. Olen onnekas, että saan tehdä tätä työkseni, hän sanoo.
Myös kvartetin muut jäsenet ovat kokeneita ja koulutettuja muusikkoja. Riku Pelo on Sunisen tapaan ammatiltaan oopperalaulaja, ja Roope Pelo on laulunopettaja ja luokanopettaja. Topi Lehtomäki on laulanut eri teatteri- ja oopperaproduktioissa ympäri Suomea.
– Toivotamme yleisön kovasti tervetulleeksi konserttiin! Suninen sanoo.

Virtuoso 10 vuotta – laulun juhlaa! -konsertti alkaa Kurun kirkossa 12. heinäkuuta kello 15.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?