Tiuranniemeen yksityinen hoivakoti

Myös vanhusten palveluasumisen paletti täydentyy yksityisellä palvelulla, kun   Esperi Care oy:n 30-paikkainen hoivakoti avautuu syyskuussa.
Hoivakoti Vihtoriin tulee 30 yhden hengen huonetta, joihin tulee omat wc:t ja suihkut. Rakennuksessa tulee lisäksi suuri oleskelu- ja ruokailutila sekä sitä pienempiä yhteisiä oleskelutiloja. Suuri piha-alue on aidattu.

Hoivakoti Vihtoriin tulee 30 yhden hengen huonetta, joihin tulee omat wc:t ja suihkut. Rakennuksessa tulee lisäksi suuri oleskelu- ja ruokailutila sekä sitä pienempiä yhteisiä oleskelutiloja. Suuri piha-alue on aidattu.

Ylöjärven kaupunki hankkii  Kaskitielle valmistuvasta hoivakoti Vihtorista ostopalveluna 26 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa.
Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, jotka tarvitsevat jatkuvaa ympärivuorokautista hoitoa. Pääsääntöisesti asiakkaat ovat muistisairaita.
Kaupungilla on pula tehostetun palveluasumisen paikoista, joten asiakkaita on jouduttu sijoittamaan Esperi Caren yksiköihin Tampereelle, Nokialle ja Kangasalle.
– Asiakkaiden ja heidän omaistensa toive on, että asiakkaat voivat asua Ylöjärvellä. Uusi hoivakoti suo mahdollisuuden, että kaikki halukkaat voivat muuttaa takaisin, Ylöjärven vanhustyön johtaja Sirpa Ellala sanoo.
Ellalan mukaan tehostetun palveluasumisen paikkoja täytyy lisätä jonkin verran vuosittain. Muutaman paikan ostaminen on joustavinta ostopalvelun kautta. Nyt ostopalveluun päädyttiin myös kokonaisen yksikön tapauksessa.
– Yksi syy ostopalvelun käyttöön on investointikysymys: tässä kaupungin ei tarvitse investoida rakennukseen. Kaupungille tulee vain palvelun ostamiskustannus.

Palveluissa tavoitellaan monipuolisuutta

Tehostettua palveluasumista on Ylöjärvellä aiemmin tarjottu lähinnä kaupungin omissa yksiköissä.
Sirpa Ellalan mukaan yksityisellä hoivakodilla tavoitellaan paitsi kustannussäästöjä myös monipuolisuutta vanhusten asumispalveluiden tarjontaan.
– Tavoite on, että palvelutarjonta on monipuolista: tarvitaan sekä omaa tuotantoa että yksityistä. Kun on vertailukohta, voidaan palveluiden laatua verrata ja siten myös parantaa, Ellala sanoo.
Ylöjärvellä toimii tällä hetkellä kaksi yksityistä tehostetun palveluasumisen yksikköä: Esperi Caren Katriina-koti Siivikkalassa ja Ylöjärven palvelusäätiö Kaksikon pitämä yksikkö.
Uuden hoivakodin palveluntuottaja Esperi Care oy on valtakunnallinen yritys, jolla on yli 50 ikäihmisten hoivakotia ympäri Suomen. Lisäksi sillä on mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä kehitysvammaisten yksikköjä.
Ellalan mukaan sekä kunnan tuottamille että yksityisille palveluille on asiakkaissa omat kannattajansa.
– On kahdenlaista ajattelutapaa: jotkut kokevat kunnan palvelut ehdottomasti luotettavammiksi, kun taas jotkut ajattelevat, että yksityisellä palvelun laatu on parempaa.
Tehostetulle palveluasumiselle on sama palvelukuvaus niin kunnallisella kuin yksityiselläkin puolella. Se määrittää esimerkiksi palvelun laadun ja hoitajien määrän. Kaupunki valvoo myös yksityisiä palveluita.

Laitoshoitoa halutaan karsia

Ikäihmisten laitoshoitoa pyritään jatkuvasti vähentämään ja kotona asumista lisäämään. Ylöjärvellä kotona asumista tuetaan kotihoidon, omaishoidon, perhehoidon sekä päivätoiminnan palveluiden lisäksi yhteisöasumisella, jota edustaa tällä hetkellä Soppeensydämen yhteisökoti.
Ellalan mukaan palveluasumiseen turvaudutaan vasta siinä tapauksessa, kun omassa kodissa ei pärjää enää kotihoidon tai omaishoidon turvin.
Tehostetun palveluasumisen lisäksi on tavallista palveluasumista, johon ei sisälly ympärivuorokautista valvontaa. Asiakkaan hoidon tyypistä ja sijoituspaikasta tehdään päätös asiakkaan tarpeiden, asiakkaan ja omaisten toiveiden sekä hoitopaikkatilanteen mukaan.
–Tavoitteena on vähentää ympärivuorokautisen hoidon osuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että täytyy olla vastaava määrä korvaavia palveluja, kuten kotihoitoa, omaishoitoa ja perhehoitoa, Ellala kertoo.
Uuden vanhuspalvelulain mukaan laitoshoitoon voidaan sijoittaa vain, jos sille on lääketieteellinen tai potilaan turvallisuuteen liittyvä peruste. Ympärivuorokautista valvontaa tarvitsevat pyritään sijoittamaan tehostetun palveluasumisen yksiköihin.
Ellalan mukaan tehostetun palveluasumisen yksikössä on saman tasoiset palvelut kuin laitoshoidossa, mutta se kuuluu avohuollon piiriin. Laitosmaisen ympäristön sijaan tehostetussa palveluasumisessa tavoitellaan kodinomaista ympäristöä ja toimintatapaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?