Soppeenmäkeen uusi palvelusetelipäiväkoti

Ensi tammikuussa avautuva 84-paikkainen päiväkoti helpottaa Ylöjärven täysien päiväkotien tilannetta. Palvelusetelipäiväkodin rakentamista kunnallisen sijaan perustellaan kustannussäästöillä ja kaupunkilaisten valinnanvaran lisäämisellä.
Havainnekuvassa näkyy Työnväentalontie 22:een nousevan päiväkodin piha-alue. Uudesta päiväkodista tulee seikkailu- ja luontopainotteinen. (Kuvalähde: Vekara-päiväkodit)

Havainnekuvassa näkyy Työnväentalontie 22:een nousevan päiväkodin piha-alue. Uudesta päiväkodista tulee seikkailu- ja luontopainotteinen. (Kuvalähde: Vekara-päiväkodit)

Entisen työväentalon tontille  nouseva Vekarametsä-niminen uutuus tulee olemaan Ylöjärven kolmas palvelusetelipäiväkoti.
Palveluntuottajaksi valittiin Vekara-päiväkodit oy, jolla on Ylöjärvellä ennestään Satuvekara-päiväkoti Metsäkylässä.
Uuteen päiväkotiin tulee yhteensä arviolta 84 paikkaa. Varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tiina Pajusen mukaan uudet tilat tuovat helpotusta Ylöjärven päiväkotitilanteeseen. Pajusen mukaan vapaita päivähoitopaikkoja on tällä hetkellä päiväkodeista vain Siivikkalan alueella sekä perhepäivähoidossa.
– Vuodenvaihteessa päivähoitoon on aina paljon tulijoita, joten uusi päiväkoti tulee hyvään aikaan, Pajunen sanoo.
– Uusille tiloillehan on jatkuvasti tarvetta, koska väestö lisääntyy ja lasten määrä lisääntyy.

Palveluseteli tullut tutuksi

Ylöjärvellä toimii tällä hetkellä 23 kunnallisen päiväkodin lisäksi kaksi palvelusetelipäiväkotia: Satuvekara sekä Haavistolla sijaitseva Touhula, joka on Touhula-varhaiskasvatus oy:n pitämä. Se avautui elokuussa 2013.
– Kun ensimmäinen palvelusetelipäiväkoti tuli Ylöjärvelle, asukkaille heräsi jonkin verran kysymyksiä siitä, miten se eroaa kunnallisesta. Nyt kun on menty pari vuotta, sapluuna on tullut tutuksi, Pajunen kertoo.
Varhaiskasvatuslaki antaa samat vaatimukset sekä kunnalliselle että yksityiselle päiväkodille. Kummassakin täytyy olla samat henkilöstömitoitukset ja ryhmäkoot ja toiminnan laadun täytyy olla samaa.
– Asiakkaita on rauhoittanut tieto, että kaupunki valvoo yksityisen palveluntuottajan toimintaa, Pajunen sanoo.
Perheet voivat valita kunnallisen päiväkodin tai palvelusetelipäiväkodin välillä. Palveluseteli on Ylöjärvellä tulosidonnainen ja harkinnanvarainen.
– Tähän mennessä se on myönnetty kaikille hakijoille. Jotkin kaupungit eivät myönnä palveluseteliä erityishoitoa tarvitseville lapsille, vaan tarjoavat heille kunnallista hoitopaikkaa. Ylöjärvellä olemme myöntäneet, koska palvelusetelin tulee olla todellinen vaihtoehto perheille hoitopaikkaa valittaessa, Pajunen kertoo.
Päivähoidon asiakasmaksu on sama, käytti sitten palveluseteliä tai kunnallista päiväkotia. Yksityiset päiväkodit voivat kuitenkin veloittaa toiminnastaan lisämaksua. Palveluntuottajaa valitessaan kaupunki käytti Pajusen mukaan yhtenä kriteerinä lisämaksun suuruutta.

Yksityinen erottuu painotuksella

Pajusen mukaan ratkaiseva tekijä palvelusetelipäiväkodin valitsemiseen voi olla sen painotusalue. Esimerkiksi kaikki Touhula-päiväkodit ovat liikuntapainotteisia. Vekara-päiväkotien profilointi vaihtelee: uudesta päiväkodista tulee luonto- ja seikkailuliikuntakasvatukseen painottuva.
– Soppeenharju on ihan vieressä, joten päiväkodin ympäristö sopii hyvin luontokasvatukseen, Pajunen sanoo.
Vekara-päiväkötien pedagogiajohtaja Riitta Elon mukaan luonto- ja seikkailupainotus otetaan huomioon jo suunnittelussa.
– Piharatkaisuissa ja pihaleikkivälineissä on pyritty huomioimaan tämä. Myös sisälle tulee liikuntatiloja. Rekrytoinnissa lähdetään siitä, että työntekijöillä olisi jonkinlaista koulutusta, innostusta ja mielenkiintoa liikuntakasvatukseen ja luontoon.
Yksityinen päiväkoti kustannussyistä
Tiina Pajusen mukaan trendi vaikuttaa olevan se, että varhaiskasvatuksessa mennään entistä enemmän palvelusetelin käytön suuntaan.
– Ainakin nyt näyttää siltä. Tämähän on lähiseudulla tuttu ilmiö: Tampereella on paljon palvelusetelipäiväkoteja. Nokialla, Kangasalla ja Pirkkalassa niitä on myös.
Palvelusetelipäiväkodin rakentamiseen kunnallisen sijaan päädyttiin Pajusen mukaan kustannussyistä ja siksi, että haluttiin lisätä asukkaiden valinnanvaraa.
– Tämä malli sopii tiukkaan taloudelliseen aikaan. Kaupunki säästää rakennuskustannuksista ja henkilöstökustannuksista, kun rakennuttaja vastaa niistä.
Kiinnostuneita palveluntarjoaja-rakennuttajapareja uudelle päiväkodille oli kevään valintaprosessissa kolme. Kaupungin arviointiryhmä pisteytti hakijat esimerkiksi tontin käytön ja arkkitehtuurin sekä pedagogisten ratkaisujen perusteella.
Valituksi tullut Vekara-päiväkodit on oululaislähtöinen perheyritys. Yrityksellä on tällä hetkellä 14 päiväkotia, joista kolme on Pirkanmaalla. Vekara-päiväkotien rakennuttajaparina on Suomen hoivatilat oy.

Paikkoja voi jo hakea

Toiminta uudessa päiväkodissa alkaa näillä näkymin tammikuun aikana. Haku on jo käynnissä.
Yksityisiin päiväkoteihin haetaan niiden omilla hakemuksilla. Päiväkotipaikan varmistuttua haetaan kaupungilta palveluseteliä.

Yksi kommentti

  1. Kuhlberg

    Aivan älytöntä sosiaalikulujen lisäystä on päiväkotipaikkojen lisäys suurtyöttömyyden ja ylivelkaantumisen vaivaamalla aluella. Toivottavasti uusi hallitus rajoittaa tarpeetonta ja väärikäytettyä subjektiivista päivähoito-oikeutta. Lapsia hankkineiden olisi vähitellen alettava huolehtia itse lapsistaan eikä heittää hoito-kasvatusvastuuta jättivelkaantuneelle yhteiskunnalle. Olemme peruuntumattomasti Kreikan tiellä: syömme enemmän kuin tienaamme.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?