Jaakko Rouhiainen on ideoinut monikäyttöisen virkistysalueen kirjaston ja S-marketin väliselle pellolle

Tässä olisi oiva paikka liikuntapuistolle

Ylöjärven kirjastotalon ja S-Marketin väliin jäävällä tontilla kasvaa tuuhea nurmikko, jota kaupungin viheralueiden hoitajat käyvät ajamassa. Muuta alueella ei tapahdukaan, ja se on ruvennut harmittamaan muun muassa Kuruntien toisella puolen asuvaa Jaakko Rouhiaista.
– Tuolle tyhjän panttina olevalle nurmialueelle saisi vähällä vaivalla loistavan liikuntapuiston, Jaakko Rouhiainen näyttää Raili Vartioniemelle (vas.) ja Sylvi Mäkelälle.

– Tuolle tyhjän panttina olevalle nurmialueelle saisi vähällä vaivalla loistavan liikuntapuiston, Jaakko Rouhiainen näyttää Raili Vartioniemelle (vas.) ja Sylvi Mäkelälle.

– Tämä olisi loistava paikka liikuntapuistolle – sellaiselle alueelle, jota hyvin monenlaiset ihmiset käyttäisivät kuntoiluun ja virkistäytymiseen, Rouhiainen sanoo.
Hän kaivaa taskustaan hahmotelman, jossa alue rajattaisiin esimerkiksi kivituhkapäällysteisellä kävely-juoksuradalla.
– Kierroksesta tulisi noin kilometrin mittainen, ja se soveltuisi kuntoilun lisäksi eri lajien urheilijoiden vetoharjoituksiin ja koululiikuntaan, Rouhiainen esittelee.
Hieman kumpuilevan alueen tasaisimmalle kohdalle, keskelle hän on piirtänyt pallokentän ja S-marketin puoleiseen päähän lasten leikkikentän.
Kirjaston päähän ”Jaskan” ehdotuksessa tuotaisiin samanlaiset puistovoimailuvälineet, jotka Ylöjärveltä löytyvät Lamminpään urheilumajan pihalta.
– Ne ovat oikein kestävää tekoa ja monikäyttöisiä.
Eteläpäätyyn tehtäisiin myös ”sorsalammikko”, johon vesi virtaisi alueella jo nyt kulkevasta ojasta. Lisäksi alueelle tuotaisiin useita penkkejä ja istutettaisiin puita sekä pensaita.
– Kioski ja vessatkin sopisivat hyvin keskipaikkeille aluetta, Kuruntien puolelle, Rouhiainen näyttää.

Talvella hiihto- ja luistelukäyttöä

Kestävyysjuoksijana tunnettu Jaakko Rouhiainen on kehitellyt ideaansa etelänmatkoillaan.
– Esimerkiksi Inglesissä on tällaisia, ja ne ovat kovassa käytössä. Tietenkin niissä on useita jalkapallokenttiä, mutta tähän riittäisi yksi, koska lähellä on erinomainen Aronrannan alue.
Rouhaisen mallissa alueen virkistyskäyttö ei rajoittuisi kesään. Kävely-juoksurata aurattaisiin ja hiekotettaisiin talvisin, ja pallokenttä jäädytettäisiin luistelijoita varten.
– Olen monena talvena ajanut tälle alueelle hiihtoladut, ja sopivasti kierrellen siihen saakin kahden kilometrin kierroksen, josta löytyy vähän mäennyppylöitäkin Rouhiainen esittelee.
– Moni kuntojuoksija lenkkeilee kevyenliikenteen väylillä polkupyöräilijöiden seassa. Liikuntapuistoon ei pyöräilijöillä eikä rullaluistelijoilla olisi asiaa, ja maastokin olisi helppoa.
– Kivituhka- tai hiekkapäällysteinen rata soveltuisi myös sauvakävelijöille huomattavasti paremmin kuin asfaltti, Rouhiainen visioi.
Ehdotus miellyttää kovasti ahkeraa sauvakävelijää Sylvi Mäkelää, joka hoksaa maisemaa silmäillessään nopeasti yhden käyttäjäryhmän lisää.
– Noissa Leijatien kerrostaloissa asuu paljon vanhuksia, joille liikuntapuisto olisi turvallinen ja rauhallinen ulkoilupaikka.
Myös vanhuksia vapaaehtoisena ulkoiluttava Raili Vartioniemi innostuu asiasta:
– Moni ikäihminen lenkkeilee mielellään Haavistolla, mutta eihän sinne talvella pääse. Tähän olisi helppo tulla.
– Onpa hyvä, että Jaska on myös piirtänyt noin monta penkkiä. Niitä ei Ylöjärven keskustassa ole läheskään niin paljon kuin heikkokuntoiset vanhukset tarvitsisivat, Vartioniemi sanoo.

Myös koirapuisto tarvittaisiin

– Täällä olisi hyvä lenkkeillä ilman sauvoja ja sauvojen kanssa talvellakin, Sylvi Mäkelä (vas.) ja Raili Vartioniemi puoltavat liikuntapuistoehdotusta.

– Täällä olisi hyvä lenkkeillä ilman sauvoja ja sauvojen kanssa talvellakin, Sylvi Mäkelä (vas.) ja Raili Vartioniemi puoltavat liikuntapuistoehdotusta.

Rouhiaisen mallissa liikuntapuisto olisi myös koiraton alue, mutta ei Jaska ole koiranomistajiakaan unohtanut:
– Keijärven puolelle Kuruntietä pitäisi tehdä koirapuisto, jossa lemmikit saisivat juosta vapaasti, hän ehdottaa.
– Sinnehän se luontevimmin sopisi, koska nytkin siellä näkee jatkuvasti todella paljon koiria, Sylvi Mäkelä vahvistaa.
Rouhiainen haluaa herätellä kunnon keskustelua paitsi liikuntapuiston puolesta, myös alueelle rakentamista vastaan.
– Nyt taitavat tosin ajat olla niin tiukat, ettei tähän ihan heti ruvettaisikaan rakentamaan, Jaakko arvelee.
Paikalle osunut Matti Savilahti hyväksyy Rouhiaisen idean, vaikka hänellä on sille vaihtoehtokin mietittynä.
– Nykyisellään tämä on juupelin kallis pelto kaupungille, kun sitä ajetaan ”puimureilla” jatkuvasti. Kasvatettaisiin sitten vaikka viljaa! Savilahti jyrähtää.
– Miksei tähän kaunis viljapeltokin sopisi. Tuolta pitäisi joka tapauksessa viedä tavaroita varastoon, Rouhiainen miettii ja näyttää lähelle kirjastoa jätettyjä kookkaita työkoneita.
Rouhiainen luovuttaa ideansa vapaaseen käyttöön jatkojalostettavaksi ja kommentoitavaksi. Kustannusarviota mallille ei ole laskettu, mutta maallikon silmin se ei näyttäisi olevan aivan kalleimmasta päästä.
– Ruvetaan keräämään nimilistaa kuntalaisaloitteen taakse! Listan voisi sijoittaa vaikka kirjastoon tai jollekin muulle näkyvälle paikalle, Rouhiainen innostuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?