Pinsiössä veistetään nykykansantaidetta

Kansainvälinen joukko taiteilijoita kokoontuu kesäkuun lopulla Pinsiön taidepuistoon veistämään taideteoksia romumateriaalista.
Vuoden 2014 puunveiston SM-kilpailujen yhteydessä taiteilijat Jussi Miettinen ja Antti Pedrozo tekivät jalkapallokentälle ”Maailman suurimman Kekkosen”. (Kuva: Kaapo Manninen)

Vuoden 2014 puunveiston SM-kilpailujen yhteydessä taiteilijat Jussi Miettinen ja Antti Pedrozo tekivät jalkapallokentälle ”Maailman suurimman Kekkosen”. (Kuva: Kari Manninen)

Andorra, Espanja, Itävalta, Italia, Slovenia, Viro ja Suomi – tässä esimerkkejä Pinsiön taidepuistoon 26.–28. kesäkuuta saapuvien taiteilijoiden kotimaista. Ensimmäistä kertaa Pinsiössä järjestettävillä kansainvälisillä veistopäivillä taideteosten aihepiiri on vapaa, mutta tyylisuunnaksi on valittu nykykansantaide, jota outsidertaiteeksikin kutsutaan.
– Tyyliä voidaan kuvata vaikkapa kuvataiteen punkmusiikiksi. Tyypillistä sille on, että taide on ulkona valtavirrasta ja sen tekemiseen käytetään kierrätysmateriaaleja, kertoo kuvataiteilija Jari Antila, joka on toinen Pinsiön taidepuiston perustajista.

Materiaali ohjaa suunnittelua

Viime vuosina Pinsiön taidepuistossa on pidetty puunveiston SM-kisoja, joissa kaikilla osallistujilla on ollut samanlainen puumateriaali veistettävänä. Tänä vuonna puistoon kipataan kuorma-autolastillinen metalliromua sekä toinen lavallinen muun muassa vanhoista ladoista kerättyä puutavaraa.
– Kilpailijat eivät voi etukäteen suunnitella sitä, mitä aikovat tehdä, sillä he eivät tiedä, millaista romua lavoilta löytyy, Antila kertoo.
Lopullinen suunnitelma kansainvälisten veistopäivien taideteoksista syntyy siis vasta sitten, kun osallistujat näkevät käytettävissä olevan materiaalin.

Jäänveistokisoista veistopäiville

Tapahtuman järjestää Pinsiön taidepuisto ry. Osalle taiteilijoista Pinsiö on tuttu jo esimerkiksi viime talvena järjestetystä kansainvälisestä jäänveistokilpailusta.
Yhdistyksen jäsen, taiteilija Marika Walldén on myös kutsunut taiteilijoita mukaan tapahtumaan jäänveisto- ja hiekanveistokisoja ulkomailla ja Suomessa kiertäessään.
– Kaikille ei varmasti ole selvää, mitä nykykansantaide käytännössä tarkoittaa, mutta nyt on hyvä tilaisuus tulla katsomaan! Antila sanoo.

Kansainväliset veistopäivät Pinsiön Taidepuistossa vietetään 26.–28. kesäkuuta osoitteessa Sasintie 402. Lauantaina 27. kesäkuuta kello 11 nostetaan rosvopaisti naapurin tontilta. Rosvolounas on maksullinen, mutta tapahtumaan on vapaa pääsy.

HENNA IKÄVALKO

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?