”Kierrätetty tavara on yhtä kelpo kuin uusi”

Ylöjärven kierrätyskeskuksessa on pantu merkille, että kiinnostus tavaroiden kierrättämiseen kasvaa koko ajan enemmän. Kierrätyskeskuksen työntekijät epäilevät, että into kierrätykseen kielii vallitsevasta taloustilanteesta mutta myös ekologisuuden tavoittelusta. Syrjäisestä olinpaikastaan huolimatta kierrätyskeskuksessa kauppa käy hyvin, ja erikoinen harvinaisuus saattaa mennä kaupaksi jo viidessätoista minuutissa.

– Ihmisten kierrätysinnosta kertoo se, että tänne tuodaan tavaraa jugurttipurkeista lähtien. Kehotamme ihmisiä jättämään ne kuitenkin naapuriin jäteaseman puolelle, kierrätyskeskuksen työntekijä Kirsi Tamminen kertoo huvittuneena.
Arvottoman muovijätteen lisäksi kierrätykseen yritetään joskus tuoda huonokuntoisia huonekaluja ja muuta rojua. Kierrätyskeskuksessa vallitsee kultainen sääntö, jonka mukaan sellaista tavaraa ei oteta, jota ei itse suostuttaisi ostamaan.
– Välillä pännii, kun joudumme heittämään todella hyväkuntoistakin tavaraa pois, koska tilat ovat rajalliset, Tammisen kollega Ville Vainionpää harmittelee.
– Hyviä vaatteita tulee paljon, mutta niistä on kieltäydyttävä tilan puutteen vuoksi. Toisaalta asumiseen liittyviä tekstiilejä saapuu paljon, ja ne me otamme kyllä vastaan, Tamminen vahvistaa.
Kesällä ihmiset ovat siivoustuulella, ja se näkyy myös kierrätyskeskuksen valikoimassa.
– Kesällä tavaraa tulee entistä enemmän. Sesonkituotteilla on täällä hyvä menekki, mutta sesongin ulkopuolella on pakko miettiä, mahtuuko tavara oikeasti hyllyyn, työntekijät kertovat.

Ville Vainionpää arvioi, mitä juuri saapuneelle akustiselle kitaralle pantaisiin hinnaksi.

Ville Vainionpää arvioi, mitä juuri saapuneelle akustiselle kitaralle pantaisiin hinnaksi.

Sometus apuna kierrätyksessä

Tamminen on kunnostautunut kierrätyskeskuksen somevastaavana. Hän päivittää keskuksen Facebook-sivuja melkein päivittäin ja lisäilee kuvia mielenkiintoisista löydöistä. Tammisen mukaan aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on tuottanut tulosta.

– Aloitin täällä työskentelyn viime marraskuussa ja samalla aloin päivittää sivuamme. Minusta tuntuu, että asiakaskunta on kyllä kasvanut sen jälkeen.
Parhaimpina päivinä kuvilla on katsojia jopa useita tuhansia.
– Kirsi lisäsi taannoin kymmenen uutta kuvaa, ja kolmessa päivässä katselukertoja kertyi miltei kolmetuhatta, Vainionpää sanoo.
Facebookin kautta asiakkaat voivat bongata kierrätyskeskuksessa olevia tuotteita, joiden hinta olisi kaupassa huomattavasti korkeampi.
– Tänne tuotiin taannoin purjelautasetti, ja olimme täysin varmoja, että se makaa varastossa kesään asti ilman minkäänlaista kysyntää. Laitoinpa sitten Facebookiin kuvan siitä, niin lautahan meni kaupaksi viikossa.
– Pyyntihinta hyväkuntoisesta setistä taisi olla 250 euron tietoilla, kun kaupassa hinta olisi olisi ollut helposti yli tuhannen, Tamminen vertaa.

Kelvollinen ja siivo silmälle

Julkujärveläinen Reima Häyrinen on eksynyt kierrätyskeskukseen Elovainiolle ilman mitään ihmeellisiä hankintoja mielessään. Mies on muuttamassa ja on hankkinut uuteen kotiinsa monenlaista tavaraa.
– Kierrätyskeskuksesta olen hankkinut jo sohvan, sängyn rungon, astioita ja lamppuja, Häyrinen listaa.
– Uuden tavaran hankkiminen tulisi liian kalliiksi lompakolleni, joten ostan käytettyä. Minusta kierrätetty tavara on ihan yhtä kelpo kuin uusi, hän lisää.
Ville Vainionpää on Häyrisen kanssa samoilla linjoilla.
– Itse ostaisin esimerkiksi sohvan mielummin täältä kuin tuhlaisin tuhat euroa uuteen.
Häyrinen paljastaa joskus sortuvansa kierrätyskeskuksen tavarapaljoudessa heräteostoksiin.
– Jos niin käy, mukaan lähtee yleensä jokin hyvä levy tai kirja. Myös mielenkiintoiset esineet saattavat houkutella minua tuhlaamaan.
Pelkkä edullinen hinta ei ole Häyrisen mielestä riittävä syy ostaa tavaraa.
– Kyllähän tämä kierrätys on ekologista. Jos tavaralla on vielä elinkaarta ja se on siivo silmälle, niin miksen ostaisi sitä?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?