Luovuttamallakin voi pelastaa henkiä

14. kesäkuuta vietetty maailman verenluovuttajien päivä muistutti siitä, kuinka elintärkeää työtä verenluovuttajat tekevät. Vapaaehtoisia hengenpelastajia tarvitaan joka päivä. Ylöjärven viimeviikkoisessa verenluovutustilaisuudessa 66 ihmistä ojensi auttavan kätensä.
Aura Lampi luovuttaa verta viidettä kertaa. Toimenpide voi olla Lammen mielestä vaikka rentoutumishetki.

Aura Lampi luovuttaa verta viidettä kertaa. Toimenpide voi olla Lammen mielestä vaikka rentoutumishetki.

Ylöjärveläinen Aura Lampi käy makaamaan punaisella muovilla päällystetylle pedille Ylöjärven seurakuntakeskuksen salissa. Nainen ottaa rennon asennon ja sulkee silmänsä.
– Harmi, kun tässä menee vain muutama minuutti. Olisin voinut ottaa päiväunet.
Salissa on kahdeksan punaista sänkyä ja kahdeksan punaisiin vaatteisiin pukeutunutta sairaanhoitajaa. Eräs heistä laittaa Lammen vasempaan käsivarteen kiristyssiteen, etsii sopivan suonen ja pistää neulan kyynärtaipeeseen. Verta alkaa valua ohutta letkua pitkin noin puolen litran vetoiseen, keltaisessa heilurilaitteessa lepäävään pussiin.
– Luovutan viidettä kertaa verta. Teen tätä auttamisen halusta. Voisinhan itsekin joutua onnettomuuteen ja tarvita verta joskus, Lampi sanoo.
Verenluovutuksilla autetaan Suomen Punaisen Ristin veripalvelun mukaan vuosittain noin
50 000:tta potilasta. Verta ei voida korvata millään keinotekoisella aineella, joten vapaaehtoiset luovuttajat todella pelastavat henkiä. Tästä muistuttaa myös sunnuntaina järjestetty vuotuinen maailman verenluovuttajien päivä.

Satojatuhansia pusseja vuodessa

Suomessa verenluovutustoimintaa hoitaa SPR:n veripalvelu. Se mitoittaa luovutusten tarpeen sairaaloilta saadun arvion mukaan. Viime vuonna luovutuksia kerättiin noin 221 000.
Tarvittava veri kerätään vapaaehtoisilta luovuttajilta verenluovutustoimistoissa, joita on yhdeksässä Suomen kaupungissa, sekä liikkuvan veripalvelun järjestämissä verenluovutustilaisuuksissa ympäri Suomen.
– Lähetämme aiemmin luovuttamassa käyneille kutsuja tilaisuuksiin veritilanteen mukaisesti, jos he ovat antaneet tähän luvan, kertoo alue-esimies Päivi Metsola Tampereen veripalvelusta.
– Ikinä ei ole käynyt niin, että veri olisi loppunut kesken.
Aura Lampi on saanut verenluovutusta edeltävänä päivänä tekstiviestin, jossa muistutettiin verenluovutustilaisuudesta Ylöjärvellä. Hänen veriryhmänsä on A+, joka on Suomen yleisin veriryhmä.
– Kutsumme suhteessa eniten niitä ihmisiä, joiden veriryhmä on A tai O. A+ on Suomessa potilailla tavallisin veriryhmä, O– veri puolestaan käy hätätilanteessa kaikille. On onni, että muista veriryhmistä käy luovuttajia tasaiseen tahtiin, vaikka toki heitäkin joudumme joskus kutsumaan, Metsola kertoo.

Jännitys ei ole riittävä este

Tatuointi ei ole este verenluovutukselle, jos se on yli neljä kuukautta vanha.

Tatuointi ei ole este verenluovutukselle, jos se on yli neljä kuukautta vanha.

– En ole veri- enkä neulakammoinenkaan, nauraa Lampi, jonka käsivarsia koristavat suuret värikkäät tatuoinnit.
Tatuointi voi olla este verenluovutukselle, jos se on alle neljä kuukautta vanha. Väliaikaisia esteitä ovat myös esimerkiksi EU:n ulkopuolelle matkustaminen sekä uusi seksikumppani.
– Näissä piilee riski saada veren välityksellä leviävä tauti. Vaikka meillä on herkät infektiotestit, kaikki taudit eivät välttämättä näy heti, Metsola selittää.
Paljon puhetta on herättänyt se, että miesten välinen seksi aiheuttaa luovutusesteen. Vuonna 2013 pysyvä luovutuseste vaihtui vuoden karenssiin. Uusi seksikumppani heterosuhteissa tai naisten välisissä suhteissa aiheuttaa neljän kuukauden karenssin.
– Kyse ei ole syrjinnästä tai veripalvelun asenteesta, vaan tutkimukset osoittavat, että miesten välisessä seksissä on kohonnut todennäköisyys hiv-tartuntaan. Miesten välinen seksi on luovutuseste myös muissa maissa, Metsola perustelee.
Kaikkien verenluovuttajien täytyy olla perusterveitä ja täyttää tietyt ikä-, paino- ja hemoglobiinirajat. Jotta ehtojen täyttyminen voidaan varmistaa ja riskitekijät selvittää, Lampi ja muut luovuttajat täyttävät esitietolomakkeen ja käyvät henkilökohtaisessa haastattelussa sekä hemoglobiinin mittauksessa, ennen kuin pääsevät punaiselle pedille.
Metsolan mukaan veripalvelun on huolehdittava siitä, että potilaat saavat turvallista verta, mutta luovutuksen täytyy olla turvallista myös luovuttajalle. Sen vuoksi esimerkiksi sydänsairaudet ovat pysyvä este luovuttamiselle.
Jännitys ei Aura Lammen mielestä ole riittävä este.
– Eihän sitä tarvitse katsoa, mitä siinä tapahtuu, jos jännittää. Voi vaikka selailla puhelinta.

Ylöjärveläiset ojentavat kätensä

Ylöjärven seurakuntakeskuksen aulassa vuoroaan odottelee toistakymmentä ihmistä.
– Ylöjärvi on meidän parhaita paikkojamme. Täällä käydään todella aktiivisesti luovuttamassa, kehuu kiertävän veripalvelun sairaanhoitaja Päivi Salmijärvi.
Päivi Metsolan mukaan 70–80 luovuttajaa on optimimäärä yhtä verenluovutustilaisuutta varten. Ylöjärvellä määrät yleensä liikkuvat siinä main.
SPR:n liikkuva veripalvelu kiertää Pirkanmaalla neljästä viiteen päivää viikossa järjestämässä verenluovutustilaisuuksia. Ylöjärvellä on tilaisuus noin kahden kuukauden välein.
Aura Lammen anoppi Ritva Vehmas on luovuttamassa verta 56:tta kertaa. Hän on kannustanut mukaan paitsi Lammen myös työkavereitaan.
– Käyn säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Ylöjärvellä on tilaisuus yleensä aina juuri sopivasti, kun saan luovuttaa, Vehmas kertoo.
Naisilla sallittu luovutusväli on vähintään 91 vuorokautta ja miehillä 61 vuorokautta.

Lepoa, leipää ja mehua

Päivi Salmijärvi valmistelee ylöjärveläistä Tony Keviniä verenluovutukseen. – Jokainen luovutettu pussi on lahja luovuttajalta avuntarvitsijalle, sairaanhoitaja sanoo.

Päivi Salmijärvi valmistelee ylöjärveläistä Tony Keviniä verenluovutukseen. – Jokainen luovutettu pussi on lahja luovuttajalta avuntarvitsijalle, sairaanhoitaja sanoo.

Muutaman minuutin jälkeen Aura Lampi nousee punaiselta pediltä side kädessään. Päiväunia hän ei ehtinyt ottaa.
– Ei ole yhtään huono olo, Lampi toteaa.
Sairaanhoitaja Salmijärven mukaan mahdollinen pahoinvointi johtuu yleensä nestehukasta. Siksi luovutuspäivänä kannattaa juoda tavallista enemmän.
Jos on perusterve, sen kummempia valmisteluita ei tarvita.
– Ensikertalaisten kannattaa kuitenkin levätä kymmenisen minuuttia luovutuksen jälkeen, Salmijärvi sanoo.
SPR tarjoaa verenluovuttajille pientä syötävää ja juotavaa. Ylöjärven seurakuntakeskuksella pöydässä on voileipiä, mehua, teetä ja kahvia. Ne ovat panneet tarjolle muutaman vapaaehtoistyöntekijän porukka.
– Vapaaehtoiset ovat meille kullan arvoisia. Emme saisi hoidettua kaikkia näitä järjestelyjä ilman heitä, Salmijärvi kiittelee.

Hengenpelastajaksi jo huomenna

Aura Lammen ja 65 muun luovuttajan veri pakataan kuljetuslaatikoihin. Laatikot lähtevät illalla kohti Helsingin veripalvelukeskusta.
Verestä otetaan aluksi infektiotestit. Jos kaikki on kunnossa, verestä erotellaan punasolut, verihiutaleet ja plasma. Sellaisenaan verta ei käytetä sairaaloissa.
Suhteessa suurin punasoluja tarvitseva ikäryhmä ovat alle yksivuotiaat – punasoluja käytetään keskosvauvojen hoidossa. Punasoluja tarvitaan myös akuuttiin verenhukkaan muun muassa onnettomuuksien uhrien hoidossa.
Verihiutaleita tarvitsevat esimerkiksi syöpäpotilaat sekä paljon verta menettäneet. Plasmasta tehdään lääkkeitä muun muuassa verenvuototaudin ja vaikeiden palovammojen hoitoon.
Punasolut säilyvät käyttökelpoisina viisi viikkoa mutta verihiutaleet vain viisi päivää. Siksi Suomessa tarvitaan päivittäin lähes tuhat verenluovutusta, jotta verentarpeeseen sairaalahoidossa voidaan aina vastata.
Luovutuksesta seuraavana päivänä veren käsittelyprosessi on valmis ja verivalmisteet ovat sairaaloiden käytettävissä.
Hyvällä lykyllä Auran Lammen torstaina lahjoittama veri voi perjantaina pelastaa jonkun hengen.

Ylöjärven verenluovutustilaisuus järjestettiin seurakuntakeskuksella. Seuraavan kerran verta voi luovuttaa kaupungissa elokuussa.

Ylöjärven verenluovutustilaisuus järjestettiin seurakuntakeskuksella. Seuraavan kerran verta voi luovuttaa kaupungissa elokuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?