KuruFest pärisyttää formuloita

Total Cello Ensemblen konsertti värittää Kurun kamarimusiikkitapahtumaa.
Total Cello Ensemble liikkuu liukkaasti tyylilajista toiseen. (Kuva: Jaakko Paarvala)

Total Cello Ensemble liikkuu liukkaasti tyylilajista toiseen. (Kuva: Jaakko Paarvala)

Kun eletään kesäkuun alkua ja KuruFestin alkuun on yhdeksän päivää, taiteellisella johtajalla Heini Lehdolla riittää tekemistä. Ei niinkään tapahtuman järjestelyissä enää, vaan hänen omassa musiikillisessa osuudessaan. Lehto soittaa pianoa festivaalin päätöskonsertissa Ylöjärven kirkossa sunnuntaina.
Konsertissa Lehto, hänen veljensä Tuomas Lehto sekä Ville Koponen esittävät Sibeliusta ja Dvorákia.
Kukin soittaja harjoittelee paljon itsekseen. Tulkinta ja tunnelma muotoutuvat, kun päästään yhteen. Teosten tunnelmaa ei tarvitse määritellä sanallisesti, vaan se syntyy aistinvaraisesti.
− Kun harjoittelemme, emme juuri puhu. Soitamme vain, Heini Lehto sanoo.

Formulakisan kiihkeyttä

Lauantai-iltana Parkkuun seuratalolla koetaan selloshow, kun KuruFestiin saapuu Total Cello Ensemble. Suomalainen kuuden huippusellistin yhtye yhdistelee ennakkoluulottomasti klassista sointia ja yllättäviä efektejä.
Esimerkiksi Hannu Kiisken sävellys Formula Uno välittää formulakisojen kiihkeyden kiihdytyksineen, šikaaneineen ja varikkokäynteineen. Kyllä: tämä siis sellokonsertissa.
Mutta ei hätää – Total Cello Show’ssa saattaa soida myös tutumpia säveliä, kuten Sibeliuksen Jääkärimarssi.
Total Cello Ensemble perustettiin vuonna 1994 Sibelius-Akatemiassa, silloisen selloluokan oppilaille. Sittemmin kokoonpano on muuttunut vähän.
Nykyään Total Cello Ensemblessä soittavat Hannu Kiiski, Tuomas Lehto, Tomas Nuñez-Garcés, Samuli Peltonen, Jussi Vähälä ja Tuomas Ylinen.

Samassa veneessä kaikki

Selloyhtyeen toivottiin antavan vastapainoa klassisen musiikin opiskelijan usein hyvin yksinäiselle työskentelylle. Yksinäisyyden omassa työssään allekirjoittaa myös Heini Lehto.
− Vaikka soitan paljon kamarimusiikkia eli työskentelen yhdessä muiden soittajien kanssa, suurimman työmäärän teen yksin. Jos yksinäisyyttä ei jaksa, tästä työstä ei tule mitään, pianisti sanoo.
Miten hän sitten yksinäisyyttä jaksaa?
− En haluaisi tehdä muutakaan. Sitä paitsi tiedän, että muut muusikot ovat samassa veneessä.
Heini Lehdolla ja hänen puolisollaan, kapellimestari Santtu-Matias Rouvalilla on puolitoistavuotias lapsi. Rouvali on paljon työmatkoilla, ja Lehto soittaa aina, kun saa lapselle hoitajan. Viime kuukausina lapsenhoitoapua on ollut saatavilla niin hyvin, että hän on voinut viipyä pianon ääressä jopa puolet päivästä.
Sisarukset Tuomas ja Heini Lehto ideoivat intiimin kamarimusiikkitapahtuman vuonna 2007 itsensä ja muusikkoystäviensä iloksi. Tänä vuonna KuruFestin järjestää ensimmäistä kertaa Ylöjärven kaupunki. Lehdot pysyvät taiteellisina johtajina, eli he päättävät viikonlopun ohjelman.
Heini Lehto sanoo, että yleisölle organisatorinen muutos ei näy lainkaan. Konsertit ovat vanhoissa tutuissa paikoissa: muun muassa Parkkuun seuratalolla ja Kurun kirkossa.
− Nyt Tuomas ja minä voimme keskittyä siihen, minkä parhaiten osaamme, eli musiikkiin. Palaverit ja sähköpostittelu ovat nyt pääasiassa toisten käsissä.
KuruFestiin tullaan kauempaakin kuin Ylöjärveltä tai Tampereelta. Pari vuotta sitten Heini Lehto sai iloista palautetta turkulaiselta ystäväporukalta, joka oli lähtenyt varta vasten yksittäisen konsertin vuoksi.

KuruFest 12.−14. kesäkuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?