Puuvuori kaipaa ylöjärveläisiä

Uusi maa-aines suo Pinsiön kylässä sijaitsevalle Puuvuori-taideteokselle tulevaisuuden. Teoksen kohtaloa kohottamaan tarvittaisiin myös ylöjärveläisiä, jotka ovat vielä uinahdelleet.
Spiraalimaisissa jonoissa kasvavien puiden juureen levitetään ravinteikasta maata alueilla, joilla puut ovat kasvaneet huonosti.

Spiraalimaisissa jonoissa kasvavien puiden juureen levitetään ravinteikasta maata alueilla, joilla puut ovat kasvaneet huonosti.

Toukokuun lopulla maataideteos Puuvuorelle kokoontui kymmenkunta lapiota heiluttavaa talkoolaista. Neljässä ja puolessa tunnissa puiden juurelle levittyi kuorma-autolastillinen maata.
– Oli ihan mahtava, reipas meininki. Mieluummin lapioi pari tuntia kuin menee punttisalille, ympäristötaideaktiivi ja Pinsiön teoksia vaalivan Strata-verkoston projektipäällikkö Pekka Ruuska kertoo.
Viimesyksyisissä parinkymmenen hengen talkoissa työsarka selätettiin noin kolmessa tunnissa, mutta toukokuun pienelläkin porukalla saatiin valmiiksi se, mitä piti. Urakkaa on silti yhä edessä, sillä maata tuodaan isolle teokselle vielä seitsemän kuormaa.
– Seuraavat talkoot ovat heinä–elokuussa. Tänä vuonna on kolmet talkoot ja ensi vuonna neljät.

Ilman lahjamaata Puuvuori kuihtuisi

Kyse ei ole minkä tahansa hiekan levittelystä. Agnes Denesin suunnittelemalle Puuvuorelle on saatu lahjoituksena sen kipeästi kaipaamaa hyvälaatuista maata.
Tarve selvitettiin viime vuonna maaperätutkimuksin ja näytteenotoin. Asiantuntijat totesivat, että huonosti kasvaneiden puiden juurella maa on liian vähäravinteista ja hiekkapitoista.
Tutkimusten ja jo muutama vuosi sitten aloitettujen kunnostusselvittelyjen myötä lahjoittajaksi saatu Rudus Oy tarjosi paikkaan juuri sopivaa metsänpohjaa Hämeenkyröstä.
– Siinä luonnolliset mikrobit ovat kohdillaan. Ajan myötä ravinteet levittyvät itsekseen alueilta, joille maata on levitelty.
Lahjoitus on Ruuskan mukaan iso juttu.
– Jos Rudus ei olisi mukana, voisimme kyllä heittää hyvästit Puuvuorelle. Resursseillamme emme saisi millään puita kasvamaan. Nyt saamme teoksen siihen kuntoon, josta voidaan muutaman vuoden päästä olla ylpeitä, mies sanoo ja kiittää tärkeästä avusta myös Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluita.

Elpyvät kaipaavat yhä apua

Tällä haavaa Pinsiön teokset ovat vapaaehtoisvoimien varassa. Rahoitettuja projektikokonaisuuksia ei ole. Teoksia elävöittävät Strata ja Pinsiö-seura, mutta osaa voivat ottaa myös vaikkapa kuntalaiset, matkailijat ja harrastajat, kuten paikalla käyvät airsoftaajat.
– Toiminta on verkostomaista.
Nyt eletään vaihetta, jossa Yltä ja Alta on valmis ja tarvitsee ylläpitävää hoitoa kuluessaan ja Puuvuori taas on vielä keskeneräinen. Ruuska toivoo spiraalimuodostelmassa kasvaville puille niin kuntien kuin asukkaiden panosta.
– Tarvitaan suorastaan apua, jotta Puuvuoresta saadaan se wau-elämyksen tuoja, jota se ei vielä ole.
Jo tehty työ on silti saanut herätettyä teoksia horroksesta.
– Viime kesä näytti, että teoksilla käy jengiä ihan hulluna. Maltillinen arvio viime kesältä on 6 000–7 000 henkeä teoksilla. Luulen, että saman verran tulee tänä vuonna, Ruuska intoilee ja kertoo myös kolmen Pinsiöön ulottuvan kunnan markkinointikuvioista, joilla väkeä houkutellaan teoksille.

Herätys, ylöjärveläiset

Teosten haasteena on, että ylöjärveläisten apuhalut ovat vielä kahmaisematta. Naapureilta on liiennyt enemmän intoa.
Syyksi Ruuska arvelee, että Ylöjärven puolella sijaitseva Puuvuori on vielä vailla ihmetysefektin räväyttäviä mittoja. Epämääräisessä tilassa olevasta teoksesta ei ole saatu otetta. Hän myös myöntää, että kenties ylöjärveläiset eivät tunne Pinsiötä yhtä omakseen kuin naapurit, sillä niin pieni osa kylästä on kaupunkimme puolella.
Ruuska kehottaa ylöjärveläisiä näkemään valttinsa.
– Puuvuoresta kuhistaan paljon kansainvälisesti ja valtakunnallisesti. Se on ainutlaatuinen paikka, jota voi tehdä yhteisellä toiminnalla omannäköisekseen. Millainen viesti halutaan antaa ihmisille, jotka tulevat katsomaan Puuvuorta?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?