Valmetin viehätys

Vanhoissa Valmeteissa, Deutz-Fahreissa ja Massey Fergusoneissa on jotakin hämmentävän kaunista.
Tänäkin vuonna varmasti nähdään traktorikulkueen lipuvan Haverista Viljakkalan kirkonkylän raitille. Viime kesän tapahtumassa kulkuetta johti sinisen Fordinsa kanssa konepäivien idean isä Matti Lettoniemi. (Kuva: Leena-Maija Lindqvist)

Tänäkin vuonna varmasti nähdään traktorikulkueen lipuvan Haverista Viljakkalan kirkonkylän raitille. Viime kesän tapahtumassa kulkuetta johti sinisen Fordinsa kanssa konepäivien idean isä Matti Lettoniemi. (Kuva: Leena-Maija Lindqvist)

Muutamana menneenä kesänä olen ihaillut 1960-luvun kaunottaria Sastamalan Kutalassa hytittömien traktoreiden kokoontumisajoissa. Minulle, ensimmäisen sukupolven kaupunkilaiselle, ne edustavat romanttista nostalgiaa. Moni muu viehättyy traktoreista, koska ne palauttavat mieleen lapsuusajan.
Traktorit ja vanhat koneet esittäytyivät monena vuonna myös Kowan teknologian päivillä Rämsöössä. Sekä Kutalan että Rämsöön tapahtumat on sittemmin kuopattu. Nykyään traktorifanit ottavat suunnaksi Viljakkalan ja Haverin Konepäivät.
Viljakkalalaiset Päivö Uusi-Erkkilä ja Matti Lettoniemi pähkäilivät pari vuotta sitten, että omat kotikulmat sopisivat hyvin tapahtuman miljööksi. Vanha kaivosmaisema tarjoaisi katseltavaa muillekin kuin fanaattisimmille koneharrastajille.
− Viime vuonna Konepäivillä kävi noin 1 500 ihmistä. Ilman paikallisia talkoolaisia emme olisi onnistuneet samassa mitassa, Uusi-Erkkilä sanoo.
Vuosi sitten Haveriin päristeli yli 50 iäkästä traktoria. Tänä lauantaina määrä lienee suunnilleen sama. Traktorien lisäksi esillä on maamoottoreita eli entisajan hyötymoottoreita, jotka pyörittivät esimerkiksi sirkkeleitä.

Zetor saa aiempaaehomman pinnan

Viime vuonna Konepäivien kävijöitä ihastutti rautapyöräinen traktori, jolla oli ikää lähes 70 vuotta. Monen traktoristin mielestä makeimmat menopelit ovat 1950- ja 1960-luvun malleja.
Päivö Uusi-Erkkilän oma lemmikki on Zetor 25A vuodelta 1956.
− Se vaatisi vielä pientä laittoa. Kun kurkistin moottoriin, huomasin, että yhdessä sylinterissä oli enää männän renkaat tallella. Tänä vuonna en saa sitä kentälle, koska tapahtuman järjestelyt vievät nyt aikani, Uusi-Erkkilä sanoo.
Kun Konepäivät ovat ohi, hän saa rauhassa keskittyä Zetoriinsa. Traktori saa pintaansa vihreän sävyn, joka on mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

Haverin Konepäivät 6. kesäkuuta kello 10−17 Viljakkalan Haverissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?