”Lätsä päässä ja hyvä fiilis”

Tampereen seudun ammattiopiston Valon toimipisteestä valmistui viime perjantaina 75 opiskelijaa. Työssäoppiminen paikallisissa yrityksissä sai kiitosta monelta taholta.
Aatu Mäkelä (vas.) Jere Kallio, Samuli Heinonen, Juuso Nieminen ja Samuli Kinnunen valmistuivat ammattiin kone- ja metallialalta. Porukka lähtee turvallisin mielin Valosta maailmalle: alalla on hyvin töitä ja jatkokoulutusta tarjolla. Ensin kuitenkin odottaa armeija.

Aatu Mäkelä (vas.) Jere Kallio, Samuli Heinonen, Juuso Nieminen ja Samuli Kinnunen valmistuivat ammattiin kone- ja metallialalta. Porukka lähtee turvallisin mielin Valosta maailmalle: alalla on hyvin töitä ja jatkokoulutusta tarjolla. Ensin kuitenkin odottaa armeija.

Yhteistyö ammattiopiston ja yritysten sekä eri koulutusalojen välillä pulpahteli esiin juhlapuheissa ja kahvipöytäkeskusteluissa.
Toimipistevastaava Eija Haverisen mukaan koulutuskeskus Valossa on menneenä vuonna vallinnut hyvä yhteishenki. Tredu ja Ylöjärven lukio etsivät jatkuvasti uusia yhteistyön muotoja.
– Suunnittelemme juuri Valon kolmevuotissynttäreitä yhdessä, Haverinen kertoo.

Vahvuutena työssäoppiminen

– Lätsä on päässä, ja fiilis on hyvä, aloitti 19-vuotias Kimi Vierre opiskelijan puheensa.
Vierteelle jäi Tredun-vuosista mieleen erityisesti tredulaisten ja lukiolaisten yhdessä järjestämä MopoautoExpo, jossa Vierre oli toisena myyntipäällikkönä. Suomen suurin mopoautotapahtuma keräsi Valon pihaan noin 100 mopoautoa.
Yhteistyö yrityselämän kanssa sai myös kiitosta Vierteeltä.
– Vasta työssä oppi ne asiat, joita on opettajan kanssa täällä koneen ääressä päntätty.
Tuore merkonomi vietti työssäoppimisjaksonsa Kirja-Kärkkäisellä.
Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtaja Valto Koivula kehui puheessaan ammatillisen koulutuksen ja yritysten lähentyneen Ylöjärvellä.
– Valo ja Ylötehdas ovat monessa mukana. Tänne on tullut tekemisen meininki.
Valon toimipisteestä valmistui ammattiin yhteensä 75 opiskelijaa kone- ja metallialalta, sosiaali- ja terveysalalta sekä liiketalouden alalta.

Kone- ja metalliala pärjää Valossa

Aatu Mäkelä, 19, sai lauantaina käteensä todistuksen suoritetusta kone- ja metallialan perustutkinnosta. Mäkelä on tyytyväinen alanvalintaansa.
– Meillä on hyvät jatko-opiskelumahdollisuudet. Alalta on jäämässä paljon väkeä eläkkeelle, joten töitä on tarjolla, Mäkelä sanoo.
Eija Haverisen mukaan kiinnostus kone- ja metallialaa kohtaan on laskenut koko maassa.
Valossa alaa opettavan Antti Viitasalon mukaan Valossa on kuitenkin kohtuullisen hyvä hakijatilanne valtakunnallisesti ja Tredun muihin toimipisteisiin verrattuna.
– Positiivista on, että paikalliset yritykset palkkaavat työntekijöitä ja tarjoavat työharjoittelupaikkoja, Viitasalo kertoo.
Työharjoittelupaikoista saatavan palautteen perusteella Tredu jakaa stipendejä opiskelijoille.
– Mielestäni stipendin olisi voinut antaa kelle vain. Kaikista opiskelijoista on tullut hyvää palautetta, Viitasalo kehuu.
Kone- ja metallialalta valmistui tänä vuonna 16 opiskelijaa.
Machinery Oy:llä työharjoittelussa ollut 19-vuotias Juuso Nieminen on yksi stipendin saajista. Erityiskiitoksen syynä on Niemisen mukaan asenne.
– Vaikkei aina riittänyt hommia, tein parhaani aina kun oli mahdollisuus.
Aatu Mäkelä ja Juuso Nieminen ovat molemmat saaneet jo kesätöitä. Alkukesän he paiskivat hommia oman alansa töissä, heinäkuusta alkaen armeijan
harmaissa.

Ensi vuonna uusia tuulia

Syksyllä uudet tredulaiset aloittavat opintonsa uusissa kuvioissa.
– Syksyllä tulevat käyttöön uudet opetussuunnitelmat, joissa otetaan huomioon opiskelijoiden osaaminen. Uudessa mallissa käytetään opintoviikkojen sijaan oppimispisteitä, Eija Haverinen kertoo.
Valossa toimivan Ylötehtaan yritysinnovaattori Kimmo Kumpulaisen mukaan koulutuksen ja yritysmaailman yhteen saattamista tehostetaan entisestään.
– Aiomme ottaa entistä enemmän yhteyttä yrityksiin. Toivomme, että myös yritykset ottaisivat yhteyttä meihin. Opiskelijat ja yritykset voisivat tehdä yhteistyössä pieniä projekteja
– miksei pitkäaikaisiakin.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?