20 kandidaattia ja yksi primusmaisteri

Ylöjärven Urheilijoiden uintijaosto on jälleen tehnyt vakuuttavaa työtä ja valmentanut 20 nuorta uimakandidaatin tutkintoon ja yhden uimarin jopa primusmaisteriksi.
Nuoret esittelivät ylpeänä uimatutkintojaan Ylöjärven uimahallin rappusilla. (Kuva: Timo Mäkinen)

Nuoret esittelivät ylpeänä uimatutkintojaan Ylöjärven uimahallin rappusilla. (Kuva: Timo Mäkinen)

– Uimataito on ja pysyy, olivatpa talous- ja muut suhdanteet kuinka pielessä tahansa. Eikä tähän taitoon pääse käsiksi verottajakaan, Ylöjärven Urheilijoiden uintijaoston puheenjohtaja Timo Mäkinen naurahtaa.
Uimakandidaatti on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tavoitetaulukon seitsemänneksi vaativin tutkinto. Uimakandidaatin täytyy muun muassa kyetä sukeltamaan 18 metriä, uimaan selkäkroolia, rintauintia ja krooliuintia 300 metriä 10 minuutissa sekä hypätä jalat edellä veteen kolmen metrin korkeudesta.
Primusmaisteri on kymmenestä tutkinnosta vaativin. Tutkinnon suorittajan on kyettävä muun muassa sukeltamaan 25 metriä ja hakemaan kolme esinettä neljän metrin syvyydestä yksi kerrallaan. Lisäksi primusmaisterin täytyy kyetä uimaan 700 metriä kolmella eri uintityylillä sekä hypätä veteen pää edellä kolmen metrin korkeudesta tai tehtävä voltti veteen laudalta.
Kaikkiin tutkintoihin kuuluu myös eri tasoisia pelastamistehtäviä.

Jatkossa vähemmän tutkintoja?

Timo Mäkinen on huolissaan siitä, että Ylöjärven kaupunki aikoo supistaa Ylöjärven Urheilijoiden uintiopetusmahdollisuuksia.
– Liikuntatoimi on ilmoittanut meille, että voimme ottaa nuoria uimareita oppimaan vain 30 nykyisen 50 uimarin sijaan, Mäkinen kertoo.
Hänen mukaansa kamppailu Ylöjärven kaupungin kanssa on jokavuotista.
– Olen yli 30 vuotta johtanut ja valmentanut vapaaehtoistyönä nuoria kohti uimataitoa. Olen myös vienyt nuoria kilpailuihin. Yhtään vuotta ei ole mennyt, etten olisi joutunut taistelemaan kaupungin työntekijöiden kanssa milloin mistäkin asiasta, Mäkinen sanoo.
Hän muistuttaa, että Ylöjärven Urheilijoiden uimarit maksavat kaupungille uimahallin käytöstä enemmän kuin tavalliset hallin käyttäjät.
– En ymmärrä miksi kaupungin taloudenhoitoon ei kuuluisi rahan ottaminen sieltä mistä sen saa, vaikka sitten nuorisotyöstä, Mäkinen ihmettelee ja kertoo olevansa halukas keskustelemaan kaupungin johtavien henkilöiden kanssa asiasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?