Pöheikön Pölläystä järjestävät Rantajätkien ahertajat eivät laske työtunteja

Tutussa teltassa tärähtää taas

”Tien päällä kiidän jossain. Perseeni alla nuo, janoissaan pollet pensaa juo”.
Näillä sanoilla alkaa Eppu Normaalin legendaarisen Kahdeksas ihme -albumin avauskappale Tien päällä taas. Tämä hienosti kesän ensimmäisille festareille sopiva kappale kajahtaa festarikansan korviin perjantaina Pöheikön Pölläyksen teltassa, kun Eput nousevat pitkästä aikaa lavalle kotikaupungissaan.
Rantajätkien Jani Suntinen, Enni Tervalammi ja Eija Kondelin ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta yleisöllä on huippuoltavat Pöheikön Pölläyksessä.

Rantajätkien Jani Suntinen, Enni Tervalammi ja Eija Kondelin ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta yleisöllä on huippuoltavat Pöheikön Pölläyksessä.

Eput soittavat Pöhärissä 30 vuotta täyttävän Kahdeksas ihme -albumin kokonaisuudessaan. Jo pelkästään tuolta pitkäsoitolta suuri yleisö muistaa taatusti hitit Voi kuinka me sinua kaivataan, Vuonna ’85, Kitara, taivas ja tähdet sekä Vihreän joen rannalla. Luvassa on siis taatusti nostalgisia mutta rokkaavia tunnelmia.
– Täytyy myöntää, että Eppujen saaminen Pöheikköön on meille tosi iso juttu, Rantajätkien aktiivisiin puuhamiehiin kuuluva Jani Suntinen sanoo.
– Odotamme Epuilta loistavaa keikkaa. Teltassa on taatusti hyvä meininki, sillä Eppuja on odotettu Ylöjärvellä pitkään, Rantajätkien tapahtumasihteeri Enni Tervalammi säestää.

Vielä on tilaa talkoolaisille

Ennen kuin Eput tai Pöhärin muut esiintyjät saavat ponkaista yleisön eteen, on Rantajätkien aktiiveilla edessään vielä monta pitkää työtuntia.
– Hommaa riittää. Tänään keskiviikkona alkaa teltan rakentaminen, ja koko festarialue on valmis ehkä noin tuntia ennen kuin portit avautuvat yleisölle, Rantajätkien johtokunnan jäsen Eija Kondelin kertoo.
Jani Suntisen mukaan työtä riittää jokaiselle jäljellä olevalle päivälle aamusta iltaan.
– Voisi sanoa, että jokainen minuutti on meille tärkeä. Tämä on aikamoinen urakka, kun hommia tehdään talkoilla ja talkoilevien ihmisten pitää käydä myös oikeissa töissä, Suntinen muistuttaa.
Enni Tervalammi haluaa vielä kannustaa ihmisiä liittymään mukaan Rantajätkien talkooväkeen uurastamaan onnistuneen Pöhärin puolesta.
– Kuka tahansa voi tulla mukaan. Talkoolistoille mahtuu kyllä nimiä. Jokaiselle löytyy hommia, ja aiemmin toiminnassa mukana olleet kyllä kertovat, mitä pitää tehdä.

Liput menneet hyvin kaupaksi

Festarialueen portit avataan siis sekä perjantaina että lauantaina iltaseitsemältä.
Pääartistit Eppu Normaali ja Popeda ovat luvanneet järjestäjille, etteivät ne aloita keikkojansa ennen iltakymmentä.
Valot sammuvat Räikän rannassa puoli kahdelta yöllä kumpanakin festari-iltana.
Perjantaille oli maanantaina myyty jo reilut 1 800 lippua, joten Eppu Normaali vetää festarialueen tupaten täyteen väkeä. Jäljellä olevia muutamia lippuja voi vielä kysellä Ylöjärven Teboililta. Portilta lippuja lienee perjantaina enää turha udella. Lauantaille sen sijaan on vielä saatavilla kohtalainen määrä lippuja.
– Lauantain liput menevät varmasti kaupaksi loppuviikosta, kun ihmiset odottavat säätiedotusten antia, Jani Suntinen arvioi.

Pöhärin näköiset rokkibändit

Rantajätkien parissa ollaan äärimmäisen tyytyväisiä tämän kertaisen Pöhärin bändikattaukseen. Eput ovat oma lukunsa, ja Popedaa osataan Räikän rantaan jo odottaa.
– Popedalta saamme aina takuuvarmaa laatua. Jos Popeda ei soita Pöhärin lauantaina, ihmiset alkavat ihmetellä,  mikä on mennyt vikaan, Jani Suntinen nauraa.
Eppu Normaalin herrat toivovat puolestaan, että saavat soittaa puutarhakaupungin tutuille kasvoille pitkän keikan. Rantajätkät antavat Epuille avoimen valtakirjan säädellä itse keikkansa pituutta.
– Se on herroista itsestään kiinni, kuinka pitkään haluavat veivata. Tietenkin mitä pidempi keikka, sitä parempi, Suntinen toteaa.
Eppujen ja Popedan konkareiden ohella teltan yleisöä viihdyttävät Nymans, Kormus sekä aina yleisön sydämiin itsensä soittava Aimo Pamaus & Luodinkestävät Liivit.
Sisarusten Mari, Mikko ja Eetu Nymanin muodostama Nymans nousee Pöhärin lavalle toisena vuonna perättäin ja lämmittää yleisön Epuille valmiiksi.
Lauantaina ensimmäisenä lavalle nouseva kolmehenkinen tamperelainen rockbändi Kormus jatkaa suomenkielisen rockmusiikin valtatiellä ja tekee sitten tilaa Aimo Pamaus & Luodinkestävät Liivit -orkesterille. Aimo Pamaus kuuluu eittämättä suomalaisten coverbändien ehdottomaan huippuluokkaan. Aimo Pamauksen viisihenkinen rytmiryhmä irrottaa taatusti yleisöltä hien ennen kuin Popeda pääsee räjäyttämään pankin.

Käteistä ja hyvä mieli mukaan

Pöheikön Pölläys järjestetään nyt toisen kerran Räikän rannassa. Alueen haasteet ja hyödyt ovat jo tarkasti Rantajätkien tiedossa.
– Rantaan on melko hankala rakentaa festarialuetta, mutta toisaalta miljöö on erittäin viihtyisä, Enni Tervalammi sanoo.
Eija Kondelin toivoo, että yleisö saapuisi paikalle hyvissä ajoin.
– Ja muistakaa varata käteistä, sillä kortit eivät käy myyntipisteissä, Kondelin muistuttaa.
– Ja jos on lämmin, niin muistakaa juoda muutakin kuin olutta. Ottakaa hyvä mieli mukaan ja nauttikaa! Jani Suntinen lisää.

Eput: Toiveissa pitkä keikka

20 Pöheikkö 1

Eput nousee lavalle Ylöjärvellä. (Kuva: ProPromotion Oy)

Eppu Normaalin kitarisi Juha Torvinen odottaa perjantai-iltaa kuin kuuta nousevaa. – Pöheikön Pölläys on ehdottomasti yksi kesän kohokohdista bändillemme. On aika outo fiilis, kun katsomossa on enemmän tuttuja naamoja kuin millään muulla keikalla, Torvinen sanoo.
Eppujen kesän ensimmäisen keikan kunniaksi 200 ensimmäiselle festarivieraalle jaetaan Eppu Normaali -ämpärit. Juha Torvinen ei kerro, kenen ajatus oli jakaa ämpäreitä.
– Mistä nämä ideat nyt yleensä tulevat…, Torvinen nauraa.
Eput toivovat saavansa viettää Pöhärin lavalla pitkän tovin.
– Tavallisilla kesäfestareilla soittoaika on melko lyhyt, joten jospa nyt saisimme vetää pitkän setin, Torvinen sanoo ja lupaa, että yhteensä 40 minuuttia kestävien Kahdeksas ihme -albumin biisien ohella Räikän rannassa kuullaan monta muutakin Eppujen hittiä.
Torvinen lupaa myös, että Eput kipuavat stagelle kovassa iskussa.
– Kyllä me biisit osataan, mutta talven jäljiltä on pitänyt treenata, jotta olemme saaneet yhteissoiton kulkemaan.
Kesällä säästeliäästi keikkaileva Eppu Normaali aikoo siis esitellä ylöjärveläisyleisölle parasta osaamistaan. Juha Torvisella on festarikansalle kuitenkin yksi pyyntö.
– Älkää lyökö toisianne niillä ämpäreillä!

Popeda: Hienoin takapihafestari

Popeda on tuttu näky Pöheikön teltassa. (Kuva: Harri Hinkka)

Popeda on tuttu näky Pöheikön teltassa. (Kuva: Harri Hinkka)

Pöheikön Pölläyksen konkarikävijä Popeda on jälleen valmis sytyttämään puutarhakaupunkilaiset suoraan huutoon. Ikurin turbiinin keulahahmo Pate Mustajärvi antaa pienen humoristisen piikin perjantain pääesiintyjän suuntaan.
– Ikurin jätkät syttyvät, kun pääsevät näyttämään taas Ylöjärven Epuille, mistä kana pissii! Mustajärvi lataa.
Pöhärin tunnelmaa on jo pitkään pidetty erityisenä. Mustajärvi myöntää, että Räikän rannassa seisovassa teltassa on upea fiilis, joka näkyy ja tuntuu.
– Pöheikkö on tällä hetkellä ehkä Suomen hienoin takapihafestivaali.
Popedalta on taatusti luvassa jälleen kerran tukku toinen toistaan kovempi rockhittejä. Pian jo neljäkymmentä vuotta suomalaista rockkansaa viihdyttäneen yhtyeen solisti Mustajärvi ei kuitenkaan halua paljastaa, mitä yleisölle on lauantaina tarjolla.
– Se selviää paikan päällä. Kannattaa siis ehdottomasti tulla katsomaan, Mustajärvi sanoo salaperäisenä.
Edellisen kerran vuonna 2011 studioalbumin julkaisseelta Popedalta on jo jonkin aikaa odotettu uutta materiaalia. Kun Mustajärveltä kysyy, onko viimeisimmälle Voitto-albumille luvassa jatkoa, on Ikurin kultakurkun vastaus lyhyt ja ytimekäs.
– Kyllä on!

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?