Valtakunnallinen pyöräilyviikko herätti ajatuksia myös Ylöjärvellä

Tärkeintä on asennemuutos

Tanja Niemi pyöräilee arjessaan kaikkialle. Olipa kyse koulumatkasta, kauppareissusta tai matkasta harjoituksiin, Niemi valitsee alleen fillarin.
Jyväskylässä asuva nainen uskoo, että myös Ylöjärvellä olisi mahdollisuudet rakentaa kestävää pyöräilykulttuuria. Tällä hetkellä moinen kuulemma kaupungistamme puuttuu.
– Ylöjärvellä ei oikein pyöräillä minnekään, vaikka täällä on hyvät olosuhteet pyöräilyä varten. Kyse taitaakin olla asenteista, Niemi arvelee.
Soppeenmäestä kotoisin oleva Tanja Niemi aikoi osallistua erääseen pyöräilyviikon tapahtumaan, mutta toisin kävi. – Täällä harjulla piti olla kahden ja puolen tunnin maastopyörälenkki, mutta ilmeisesti se on sateen takia peruttu, hän ihmetteli.

Soppeenmäestä kotoisin oleva Tanja Niemi aikoi osallistua erääseen pyöräilyviikon tapahtumaan, mutta toisin kävi. – Täällä harjulla piti olla kahden ja puolen tunnin maastopyörälenkki, mutta ilmeisesti se on sateen takia peruttu, hän ihmetteli.

Viime viikolla vietettiin kansallista pyöräilyviikkoa. Ylöjärvellä tempaus näkyi alkuviikosta järjestettyinä pientapahtumina.
Tiistaina pääkirjasto Leijan pihalla jaettiin ilmaista fillaritietoutta sitä haluaville. Saman päivän iltana lapset saivat maastopyöräillä ohjatusti Ylöjärvenharjulla.
Keskiviikkona teemaviikko jatkui yhteisellä maantielenkillä. Päävastuussa tapahtumien järjestelyistä oli Ylöjärven kaupunki.
– Minusta tämä on hyvä tapa valistaa ihmisiä pyöräilyn eduista. Polkupyöräilyn edistäminen on ehdottomasti koko kaupungin etu, kaavoitusarkkitehti Arto Huovila perustelee.
Huovila on jokapäiväisessä työssään nähnyt, miten Ylöjärven fillarikulttuuri on viime vuosina kehittynyt. Toistaiseksi suunta ei ole ollut mairitteleva.
– Peräti 72 prosenttia kaupungin kaikista matkoista tehdään henkilöautolla. Luku on valtakunnallisesti verrattuna erittäin korkea, Huovila harmittelee.
Pyöräilyn suosion kasvattaminen on tärkeä tavoite monelle suomalaiskunnalle. Yksityisautojen korvaamista fillareilla tavoitellaan erityisen hanakasti Ylöjärven kaltaisissa kasvukaupungeissa.
Jos liikenteessä olisi nykyistä enemmän polkupyöriä, saasteita olisi vähemmän. Samalla vähenisivät myös ruuhkat.
– Arkipyöräilijät ovat juuri se ryhmä, josta muutos voi alkaa. Heidän asenteensa pitäisi saada pyöräilymyönteisiksi, Huovila sanoo.

”Väylät ovat hyviä”

Tanja Niemelle pyöräilyviikko on tuttu juttu jo monen vuoden ajalta. Eikä ihme – naisen kotikaupunki Jyväskylä on profiloitunut yhdeksi maamme johtavista pyöräilykaupungeista.
– Jos Jyväskylässä ei pyöräile, voi jäädä niin sanotusti porukan ulkopuolelle. Itse poljen päivittäin noin kymmenen kilometriä, Niemi kertoo.
Viime viikolla synnyinmaisemissaan piipahtanut Niemi pitää Ylöjärven pyöräilymahdollisuuksia kaikin puolin hyvinä. Jos kaupungissa olisi nykyistä enemmän polkupyörätelineitä, ei moitittavaa kuulemma löytyisi.
– Jos asuu Ylöjärven keskustassa, kaikki tarpeellinen on pyörämatkan päässä. Ja kevyen liikenteen väylätkin ovat minusta ihan hyviä, hän sanoo.
Kaavoitusarkkitehti Arto Huovilan mukaan töitä pyöräilykulttuurin kohentamiseksi tehdään koko ajan. Lähivuosien asialistalla on muun muassa uuden kevyen liikenteen laatuväylän rakentaminen Soppeenmäen ja Kirkonseudun välille.
Pari vuotta sitten aloitettu kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmakin on jo loppuhuipennustaan vaille valmis.
– Julkaisemme lähiaikoina esitteen, joka summaa kaikki ohjelman olennaiset johtopäätökset. Aiomme jakaa esitettä esimerkiksi kaupungin päättäjille, Huovila kertoo.
– Tällä hetkellä Ylöjärven matkoista 7–8 prosenttia tehdään pyöräillen. Vuonna 2030 luvun pitäisi olla 15 prosenttia, hän suunnittelee.

+++++
Millainen pyöräilykaupunki Ylöjärvi on? Kerro mielipiteesi allaolevassa kommenttikentässä!

Kymmenen syytä työmatkapyöräilyyn

• Pyöräily lisää onnellisuutta.
• Pyöräily virkistää aamuisin ja saa työasiat asettumaan iltapäivisin.
• Pyörällä olet riippumaton ruuhkista ja vapaa aikatauluista.
• Pyörä on nopein kulkuneuvo lyhyillä matkoilla (alle 5–6 km).
• Pyöräily kohottaa kuntoa.
• Pyöräily on hyvä apu painonhallintaan.
• Pyöräily vähentää sairastumisriskiä ja lisää elinvuosia.
• Pyöräily on melutonta ja saasteetonta.
• Pyöräily on helppoa ja edullista.
• Pyöräily on hauskaa.

Lähde: Pyöräilykuntien verkosto ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?