On se niin iso asia

Lue tarkasti, mies, koska tämä saattaa pelastaa henkesi. Nainen ja Iso Asia.
Ajatellaan, että nainen kokee tulleensa väärin kohdelluksi. On olemassa tietynlainen kuun kiertoon sidottu sykli, jonka tietyssä vaiheessa nainen kokee enemmän vastoinkäymisiä kuin muulloin. Häntä kohdellaan väärin, ja mikään ei oikein onnistu. Valo näkyy tunnelin päässä, mutta kovin kaukaisena.
Ajatellaan, että nainen tulee kertomaan sinulle, ehkä jopa selviä raivotaudin oireita ilmentäen, että jokin asia on hirveän väärin. Tässä tärkeä huomio sinulle, mies: Se asia on silloin hirveän väärin. Se on ihan sama, miten vähäpätöiseltä asia kuulostaa, mutta kun nainen sanoo hullunkiilto silmissään, että se on väärin, niin se on väärin.
Ole samaa mieltä, nyökyttele vähintään. Sinun ei tarvitse lietsoa itseäsi samanlaiseen tilaan, jossa nainen on, etkä varmaan pystyisikään, mutta osallistu mielipahaan. Sano, että ymmärrät, vaikka et ihan täysin ymmärtäisikään. Sinä voit sanoa vain, että sinä ymmärrät, sinun ei tarvitse sanoa mitä. Voit oikeasti tarkoittaa: ”Ymmärrän, että sinun kuukautisesi alkavat ihan pian, koska olet raivohullu ja turvoksissa.” Sano vain ensimmäinen sana, jätä loput sanomatta. Se ei ole valehtelua.
Se, mitä tässä kohtaa ei sanota, on: ”Onko se nyt noin iso asia?” Se on. Tai siis eihän se ole. Sinä tiedät sen. Nainenkin saattaa syvällä sisimmässään tietää sen, mutta sitä ei sanota ääneen.
Nainen tajuaa asian mitättömyyden jälkeenpäin. Hän ei varmastikaan myönnä sitä sinulle, mutta muutaman päivän päästä, kun kuu on jatkanut kierrostaan maapallon ympäri, nainen näkee asian mitättömyyden koko universumin mittakaavassa – ja oman elämänsä mittakaavassa. Mutta sinä et ole se, jonka tulee asettaa nämä asiat mittasuhteisiinsa. Kuu tekee sen puolestasi.
Äläkä ainakaan väitä, että naiselle iso asia ei olekaan iso asia, ja että se, että hän pitää sitä isona asiana, johtuu hormoneista. Jos lapsi saa silmittömän raivokohtauksen ja kouristelee lattialla sen otteessa, niin hänelle ei saisi nauraa, vaikka miten naurattaisi. Koska se tuska on lapselle ihan todellinen ja juuri sen kokoinen, vaikka aiheena olisi nurinpäin kääntynyt villasukka.
Ihan sama naisen kanssa. Jos alat väittää, että hänen paha mielensä johtuu hormoneista, annat sen kuvan, ettei paha mieli ole oikeaa. Kyllä se on oikeaa. Ja jos uhmaikäistä nolottaa, kun hänen kiukulleen nauretaan,  kyllä se on aikuiselle naisellekin aika nöyryyttävää, kun väitetään, että jokin voima ohjailee hänen käytöstään. Keltarauhashormoni, esimerkiksi. Älä naura. Älä edes hymyile. Älä sano sanaa hormoni.
Jos kuitenkin kysyt: ”Onko se nyt noin iso asia?”, niin varaudu siihen, että se ei ehkä olekaan enää niin iso asia. Sitä isommaksi asiaksi nousee se, että sinä olet kylmä, välinpitämätön ja vähättelevä. Sinä olet kelvoton mies, ja se on sitten iso asia. Tätä sinä et halua, koska siinä, missä alkuperäinen, ylimitoitettu kiukku ei kohdistu sinuun, tämä kohdistuu. Harhauta. Ohjaa raivo muihin kohteisiin.
Ei tämä nyt mieheltä ole niin paljon vaadittu. Eihän? (Harjoittele olemalla samaa mieltä ja sano: ”Ei tietenkään.”)

VEERA NIEMINEN

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?