Lääkäriksi opiskeleva Sini Sutinen luotsaa YIlveksen naisia niin kentällä kuin kentän laidalla

Lääkiksen luennolta luotsiksi

23-vuotias Sini Sutinen oli viime talvena uuden tilanteen edessä. Ylöjärven Ilveksen seurajohto pyysi hieman yllättäen nuorta mutta kokenutta pelaajatarta ryhtymään naisten edustusjoukkueen valmentajaksi. Sutinen ei pelännyt haastetta vaan tarttui vaativaan pelaajavalmentajan tehtävään pienen pohdinnan jälkeen.
Taysin ympäristö on tullut tutuksi tulevalle lääkärille Sini Sutiselle. Nyt haasteita tuovat opiskelujen oheen YIlveksen naisjoukkueen päävalmentajan tehtävät.

Taysin ympäristö on tullut tutuksi tulevalle lääkärille Sini Sutiselle. Nyt haasteita tuovat opiskelujen oheen YIlveksen naisjoukkueen päävalmentajan tehtävät.

– Hyppy tuntemattomaan ei hirvittänyt. Tunnen joukkueen pelaajat hyvin, ja koko seuralla on selkeä suunnitelma siitä, miten jalkapalloa YIlveksessä pelataan. Pelitapaa noudatetaan kaikissa ikäluokissa, Sutinen kertoo.
YIlveksen naisjoukkueen viime kausi oli varmasti ryhmän historian vaikein. Joukkue nousi edelliskaudella riemukkaasti Kakkosesta kivikovaan Ykköseen, jossa vastustajien vauhti ja taitotaso osoittautuivat kuitenkin säälimättömiksi.
– Ykkösen hurja taso ei ollut yllätys. Olimme kuitenkin aiemmin pelanneet Vaasan IFK:ta vastaan Suomen cupissa ja itse kävin haistelemassa Ykkösen tuulia TJK:ssa (Tampereen Jalkapalloklubi) farmisopimuksen myötä. Emme kuitenkaan ehkä olleet henkisesti valmiita Ykkösen asettamaan haasteeseen, Sutinen miettii.
Joukkueessa kävi viime kauden ajan melkoinen turbulenssi. Päävalmentajana aloittanut Mikko Lepistö luopui tehtävästään kesken kauden, kun eripura joukkueen sisällä kasvoi.
– Koko viime kausi oli melkoinen farssi. Joukkueessa tunnelmat eivät olleet kovin korkealla. Toki tappioilla oli osuutensa huonoon fiilikseen, mutta enemmänkin sitä aiheuttivat henkilöiden väliset erimielisyydet. Loppukaudella ilmapiiri vähän koheni, mutta tappioita tuli edelleen, ja ne kaivoivat kaikkien mieltä, Sutinen selvittää.

Äärimmäisen vaikea viime kausi

Alkaneelle kaudelle YIlves lähti puhtaalta pöydältä, kun Sini Sutinen otti valmennusvastuun ja joukkue palasi Kakkoseen.
Sutinen kertoo saavansa tarvittaessa apua ja vinkkejä esimerkiksi Ylöjärven Ilveksen valmennuspäälliköltä Mourad Seddikiltä.
– Valmennuksessa on helppo seurata seuran yhtenäistä pelitapaa. Myös se helpottaa, että naisjoukkueen runkopelaajat ovat pelanneet yhdessä junioreista lähtien. Tiedämme, mitä kukin osaa ja mitä kukin kentällä ajattelee, tuore vastuuvalmentaja kertoo.
Sutinen myöntää jännittäneensä hieman, miten tutut joukkuekaverit ottavat hänet vastaan valmentajana.
– Kaikki on sujunut kuitenkin paremmin kuin odotin. Ehkä se auttaa, että olen toiminut joukkueen kapteenina jo pitkään. En ole valmentajana mikään kenraali, eikä harjoituksissa ole sotilaskuria. Joukkueessa on tällä hetkellä hyvä henki, ja kaikilla on halu oppia. Minun ei tarvitse paimentaa ketään, Sutinen miettii.

Pelaamiseen lisää suoraviivaisuutta

Sini Sutinen (oik.) on joukkueensa tukipilari puolustuksen keskustassa. (Kuva: Jari Viitanen)

Sini Sutinen (oik.) on joukkueensa tukipilari puolustuksen keskustassa. (Kuva: Jari Viitanen)

Sutinen luottaa kentällä lyhytsyöttöpeliin. Sitä peliä naisjoukkueen runko on harjoitellut juniorivuosista alkaen. Edustusjoukkueen pelifilosofia noudattelee siis koko seuran pelitapaa.
– Tavoite on edetä pelaamalla palloa nurmen pinnassa. Vältämme turhaa roiskimista, vaikka pitkien pallojen viljely voisi tuodakin tällä tasolla joitakin maaleja.
Vaikka syöttöpeli on kaiken toiminnan ytimessä, Sutinen haluaa suoraviivaistaa joukkueensa peliä.
– Aiemmin olemme pyöritelleet palloa jopa pelkästä pyörittämisen ilosta. Nyt yritämme mennä aiempaa suoremmin kohti maalia. Toivon näkeväni iloista ja hyökkäävää jalkapalloa.
Joukkueen treeneissä pelitapaa hiotaan tietynlaisilla harjoitteilla.
– Pelaamme pienpelejä kovalla tempolla. Se vaatii pelaajilta nopeaa reagointia ja paljon pallokosketuksia, Sutinen kertoo.

Futsalista tukea kesäkaudelle

Keväällä naisjoukkue on päässyt harjoittelemaan vain noin kahdesti viikossa, koska harjoitteluolosuhteet ovat Ylöjärvellä edelleen kovin heikot.
– Olemme käyneet treenaamassa Nokialla hallissa. Soppeenharjun tekonurmelle ei oikein mahdu, kun vapaat vuorot ovat vähissä. Tilanne helpottuu, kun nurmikentät aukeavat.
Vaikka harjoitukset ovat jääneet joukkueelta kohtalaisen vähiin, ei YIlves ole tyhjän päällä. Naisten edustusjoukkue pelasi jälleen talvikaudella Futsal-Liigaa. Se antoi hyvät lähtökohdat kesän jalkapallokaudelle.
Futsalkaudelle YIlves sai vahvistuksia Parkunmäen Apasseista Hämeenkyröstä. Naapurikunnasta tulleet pelaajat jatkavat YIlveksen ringissä myös kesäkaudella. Naisjoukkue on siis jonkin verran vaihtunut viime kaudesta, jolloin Ykkösessä pelanneessa ryhmässä oli 21 pelaajaa.
– Onneksi runko on säilynyt samana jo vuosia. Pelaajarinkimme ei ole kovin laaja, mutta saamme silti vietyä pelit läpi menestyksekkäästi. Täytyy toivoa, että vältymme loukkaantumisilta, Sini Sutinen sanoo.
Yksi joukkueen mielenkiintoisimmista nimistä on huippulupaava, vuonna 1999 syntynyt Rosa Siren, joka pelaa myös YIlveksen B-junioreissa.
– Vähän hirvittää, miten Rosa jaksaa pelata kahta sarjaa. Toivotaan, että hän pysyy ehjänä, Sutinen miettii.

Kehittyminen tärkein tavoite

YIlveksen naisten edustusjoukkueen tavoitteet ovat tällä kaudella maltilliset. Tavoite paluusta Ykköseen on haudattu ainakin toistaiseksi.
– Suurin tavoite on pelitapamme kehittäminen ja pelimme hitsaaminen kasaan. Meidän pitää saada kommunikaatiota kentällä entistä paremmaksi, Sutinen linjaa.
Hänen mukaansa joukkue ei ole asettanut varsinaista tulostavoitetta.
– Kakkonen on tällä kaudella kova sarja, sillä niin moni joukkue tuli sarjaan Ykkösestä. Emme kuitenkaan halua jäädä sarjan häntäpäähän. Jos saamme pelimme toimimaan, tulokset tulevat varmasti sen myötä. Lähdemme voittamaan jokaista ottelua.

Jatkosuunnitelmat hämärän peitossa

Tavoitteiden täyttämiseen tarvitaan tietysti myös Sini Sutisen omaa panosta kentällä. 12-vuotiaana jalkapallon aloittanut Sutinen on pelannut käytännössä koko uransa ajan topparina.
Vielä tällä kaudella Sutinen ei ole päässyt auttamaan joukkuettaan kentällä.
– Sain lonkan seudulle jonkinlaisen lihasrepeämän alkukeväästä. Toivottavasti pääsen kuitenkin pian pelaamaan, vaikka lihasvammat voivat olla pitkäkestoisia.
Valmentamisen ja pelaamisen ohella Sutisen päivät kuluvat opiskelun merkeissä.
Kolmatta vuotta Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksella opiskeleva Sutinen ei tiedä, miten kauan hän satsaa täysillä myös jalkapalloon.
– Junioreiden valmentaminen kiinnostaa, mutta en tiedä, onko siihen lähivuosina aikaa. Opiskelun vaatima aika kasvaa koko ajan.
Joka tapauksessa Sutinen haluaa kehittyä yhä myös pelaajana.
– Haluan tulla entistä paremmaksi pelaajaksi. Se on aina ollut päämääräni, vaikka jalkapallo onkin hauskanpitoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?