Kolme lähekkäistä kauppaa ryöstetty – epäilty saatu kiinni

Rikossarja piinaa Siwoja

Ylöjärvellä ja Tampereella on ryöstetty maaliskuun puolivälin jälkeen peräti kolme lähikauppaa. Kaupoista kaikki kuuluvat Siwa-ketjuun, ja ne sijaitsevat vain muutaman kilometrin säteellä toisistaan.
Rikoskomisario Erkki Walinen ei usko, että yhtäläisyydet jäävät tähän. Hän arvelee, että rikokset on tehnyt yksi ja sama tekijä.
Poliisi otti epäillyn kiinni lauantaina Lielahdessa.
Viimeviikkoinen ryöstö ei ole vaikuttanut Siivikkalan Siwan arkeen juurikaan. Kauppaa käydään entiseen malliin.

Viimeviikkoinen ryöstö ei ole vaikuttanut Siivikkalan Siwan arkeen juurikaan. Kauppaa käydään entiseen malliin.

Ryöstöistä ensimmäinen sattui Vuorentaustassa runsaat kolme viikkoa sitten. Maaliskuun 10. päivän iltana Pohjolantien Siwaan asteli tummiin pukeutunut mies, joka uhkasi myyjää kevyellä käsiaseella.
Kommandopipolla kasvonsa peittänyt roisto sai saaliikseen vähäisen summan rahaa ja pötki nopeasti pakoon. Poliisi ei päässyt miehen jäljille.
Yhdeksän päivää myöhemmin ryöstetyksi joutui länsitamperelainen Lamminpään Siwa. Tälläkin kertaa myyjää uhattiin tummiin pukeutuneena ja kommandopipo päässä. Lähistöllä liikkunut poliisipartio oli vähällä saada tekijän kiinni, mutta hän puikkelehti omakotitalojen pihojen kautta karkuun.
Viime viikon tiistaina ryöstövuorossa oli puolestaan Siivikkalan Siwa. Tekotapa oli hyvin samankaltainen kuin Vuorentaustassa ja Lamminpäässäkin.
– Ei ole harvinaista, että yksi henkilö tai porukka tekee kolme ryöstöä putkeen. Viimeksi vastaavaa tapahtui Pirkanmaalla vain noin kuukausi sitten, Siwa-ryöstöjä tutkiva komisario Erkki Walinen sanoo.
Viime lauantaina ryöstösarja saattoi vihdoinkin saada pisteen. Tuolloin poliisi otti Lielahdessa kiinni vuonna 1995 syntyneen tamperelaismiehen, joka oli murtautunut yksityisasuntoon.
Rysän päältä kiinni jäänyt tekijä oli tuntomerkeiltään hyvin samankaltainen kuin Siwojen ryöstäjä. Häntä epäillään asuntomurron lisäksi ainakin Lamminpään Siwan ryöstöstä.

Tuskin yhteyttä Metsäkylän ryöstöön

Parin viikon sisällä on ryöstetty niin Vuorentaustan, Lamminpään kuin Siivikkalankin Siwat. Teoista epäilty mies on tallentunut valvontakameroiden kuviin. (Kuva: Poliisi)

Parin viikon sisällä on ryöstetty niin Vuorentaustan, Lamminpään kuin Siivikkalankin Siwat. Teoista epäilty mies on tallentunut valvontakameroiden kuviin. (Kuva: Poliisi)

Siivikkalan Siwan ryösti viime viikolla 170–180 senttiä pitkä mustiin vaatteisiin, käsineisiin sekä kommandopipoon pukeutunut mies. Vuorentaustan Siwan ryöstäjän tuntomerkeiksi kerrotaan lisäksi hoikka vartalo, vaalea iho ja nuori olemus.
Poliisi on pyytänyt teoista tai ryöstäjistä jotakin tietäviä vinkkaamaan tiedoistaan sähköpostitse (rikosvihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi) tai arkisin virka-aikaan puhelimitse (029 5448 143). Kaikenlaiset vihjeet ovat olleet Walisen mukaan tarpeen.
Joulukuussa sattuneeseen Metsäkylän Siwan ryöstöön taannoiset tapaukset tuskin liittyvät.
– Se juttu on saatu selvitettyä, ja tekijä istuu telkien takana. Hänet tuomittiin aseellisesta ryöstöstä kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen, Walinen kertoo.

Murtosesonki vielä edessä päin

Jokavuotiset poliisin riesat – mökkimurrot – eivät ole Walisen mukaan aivan vielä alkaneet. Odotettavissa kuitenkin on, että pian kesäasunnot alkavat kiinnostaa rötöstelijöitä.
– Kun viimeisetkin lumet ja jäät sulavat, ihmiset alkavat suunnata taas kesämökeilleen. Samalla paikan päälle tuodaan arvokasta tavaraa, kuten veneiden perämoottoreita. Tällöin alkavat myös mahdolliset murtosarjat, Walinen sanoo.
Mökkimurtoja tehdään toki myös talvikuukausina. Runsas vuosi sitten Näsijärven länsirannoilla liikkui 49-vuotias mies, joka syyllistyi kahden kuukauden aikana yli 40 murtautumiseen. Sisä-Suomen poliisi kertoi miehen käyttäneen mökkejä muun muassa saunomiseen ja asumiseen.
Menneenä talvena kesämökit ovat saaneet olla suhteellisen rauhassa. Pirkanmaan rikostilastot eivät paljasta mitään poikkeuksellista murtovarkauspiikkiä.
Erkki Walinen haluaa muistuttaa, että suurilta omaisuusmenetyksiltä on helppo suojautua. Aivan ensimmäiseksi hän suosittelee arvokkaan omaisuuden turvamerkitsemistä.
– Se lisää ryöstösaaliin takaisin saamisen mahdollisuutta suunnattomasti. Ryöstäjän tavoittamisessa puolestaan auttaa kameravalvonta, Walinen listaa.
– Edullisimmat riistakamerat maksavat nykyään alle 200 euroa. Hinta ei ole hyötyyn nähden todellakaan korkea, hän lisää.
Kaikkein yksinkertaisin tapa suojata arvokasta omaisuutta on ottaa siitä valokuvia. Jos sattuu joutumaan ryöstön kohteeksi, kuvat auttavat ainakin vakuutuskorvausten hakemisessa.

Siwa-ryöstöjen sarja alkoi maaliskuun puolivälissä Vuorentaustasta.

Siwa-ryöstöjen sarja alkoi maaliskuun puolivälissä Vuorentaustasta.

Teinipoika tuomittiin raiskauksesta

Pirkanmaalainen 16-vuotias poika on tuomittu seksuaalirikoksesta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi pojan nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
Rikos tapahtui vuoden 2014 syksyllä. Raiskaushetkellä tekijä oli 15-vuotias. Vankeusrangaistuksen lisäksi poika joutuu suorittamaan 50 tuntia yhdyskuntapalvelua ja maksamaan uhrilleen 5 500 euroa kärsimyskorvauksia.
Edellä olevaa lauselmaa lukuun ottamatta käräjäoikeuden tuomio on salainen. Oikeus ei ole tehnyt tuomiosta edes julkista selostetta.
15-vuotias rikoksen tekijä ei voi koskaan saada yhtä kovaa tuomiota kuin aikuinen. Alaikäisiä ei myöskään yleensä tuomita ehdottomaan vankeuteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?