Uurnille mars mars

Aika se vaan rientää ja kevät tulee. Tämä teksti ilmestyy sopivasti. Nyt on kaksi viikkoa aikaa ennakkoäänestyksen alkuun. Pitkän ajan kuluessa olen kirjoittanut ylevämmin demokratiasta ja arkisemmasta poliittisesta järjestötyöstä erilaisista näkökulmista. Toivottavasti pohdinnat on nähty toisiaan täydentävinä eikä ristiriitaisina. Vertauskuvallisesti norsu on iso eläin. Jos sitä koskettaa silmät sidottuina yhdestä paikasta, niin kokonaisuutta on vaikea hahmottaa.
Nukkuvien puolue on Suomessa vaaleissa kuin vaaleissa ollut se suurin puolue. Vaikka otokseni on pieni, niin viimeisen parin viikon aikaiset kokemukset sieltä täältä saavat huolestuneeksi. Viesti on ollut yhdensuuntaista. Äänestyspäivänä jäädään entistä useammin kotisohvalle. Nyt koetan hieman provosoida. Siinä lapsellisessa reaktiossa ei ole mitään puolusteltavaa. Mitä siitä seuraa, jos käpykaarti on maailman suurin armeija? Suomi tarvitsee vaaleissa annetun selkeän suunnan. Ajelehtimiseen ei ole varaa.
Äänestämisellä on aitoa vaikutusta tulevan hallituksen koalitioon. Suomen poliittiseen historiaan kuuluu myös toisenlaisia aikoja. Jo edesmenneistä poliitikoista muistuu mieleen kuvateksti tai vastaava selostus. Yksien vaalien jälkeen kokoomuksen Harri Holkeri tarjosi keskustapuolueen Johannes Virolaiselle hallitusohjelmaksi keskustapuolueen omaa vaaliohjelmaa. Sillä kertaa niillä ehdoilla poliittinen naimakauppa jäi tekemättä.
Nykyiseen hallitukseen tuskin kukaan on tyytyväinen. Nyt pientä toistoa. Oma selitykseni ei ole sen kuuluisan ideologisen liiman puuttuminen. Lipposen hallituksissa oli samat puolueet, paitsi kristilliset. Hallituskoalitio ei siis täysin selitä ongelmia vaan vastaus löytyy matelevasta bruttokansantuotteesta.
Jyrki Kataisella oli yksi hyvä sanonta. ”Ei ole sellaista veroa, jota ei joku maksaisi.” Finanssikriisin jälkeinen pitkittynyt taantuma Suomessa tekee hallaa julkisen sektorin verotuloille. Tässä tilanteessa ei ole olemassa mitään muita kuin vaikeita ratkaisuja. Vasta historia tulee antamaan perspektiiviä nykypäivään ja vasta tulevaisuudessa voidaan tehdä lopullinen analyysi. Vastaavasti 1990-luvun lamaa on tutkittu paljon jälkikäteen.
Sijaiskärsijöiksi tässä tilanteessa joutuvat nykyiset eduskuntavaaliehdokkaat. He ovat monta kertaa mainettaan parempia. Poliitikon vaatimustasoksi olen kerran kirjoittanut, että kaikesta kaikki. Ja suurimmaksi osaksi se pitää edelleen paikkansa. Ehdokkaat joutuvat vaalikentillä vastaamaan kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Ellet ole vielä tutustunut ehdokkaisiin, niin nyt vielä ehtii. Ja sen jälkeen vaaliuurnille mars mars.
Idealistisesti olen toivonut, ettei aktiivisuus jäisi pelkkään äänestämiseen, vaan myös tukiryhmätyö nousisi mukaan työkalupakkiin. Ehkä se on ainakin tällä aikataululla liikaa vaadittu. Mutta toivoahan sitä sopii aina. Jos kerran oma ehdokas on löytynyt, niin miksei sitä tekisi vähän aiempaa enemmän.
Vielä yksi toisto vaalirahoituksen osalta. Mikäli fyysinen tukiryhmätyö ei ole suurelle osalle kansalaisista mielekästä toimintaa, niin vielä on jäljellä mahdollisuus tukea omaa ehdokastaan taloudellisesti. Timo Kallin tunnetun sutkautuksen jälkeen vaalirahoitus ei ole ollut erityisen suosittua. Raha-asiansa hyvin hoitanutta ehdokasta pidetään pikemmin epäilyttävänä.
Suomen verojärjestelmä on järkyttävä sekamelska, jossa on vähennyksiä ja poikkeuksia ihan riittämiin. Silti vaalituen verovähennyskelpoisuus olisi demokratian kannalta perusteltu. Nyt maksullisia tilaisuuksia joudutaan naamioimaan yleissivistäviksi ja ties miksi. Avoimuus osaltaan poistaa harmaalla alueella olevaa vaalirahoitusta.
Keskustelut ehdokkaiden kanssa tulevat varmasti yllättämään. Hämmästyttävän laaja-alaisia he ovat. Useimmilla on siviilityö tai peräti oma yritys hoidettavanaan. Aikaa löytyy lisäksi kunnallispolitiikkaan. Kampanjoiminen ei aina ole herkkua, koska tyytymätön kansa ei ole liikkeellä vaalikentillä. Tai sitten äänestäjät ovat yltiökriittisiä.
Onneksi Suomessa naisilla on mahdollisuus suorittaa asepalvelus. Näin sulkeiskomento ”mars mars” on tuttu myös naisille eikä se ole pelkästään miesten etuoikeus. Nyt pitää vaaleissa aktivoitua kaikilla tavoilla.

marko@markotaipale.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?