Ylöjärven opetustoimi ei jäänyt tuleen makaamaan, kun kaupungin kouluja uhattiin viime viikolla jälleen väkivallalla. Satojen ylöjärveläisten arkea häirinneen koulu-uhkaajan jäljille pyritään nyt vihjepalkkiolla.
– Palkitsemme tekijän löytämiseen johtavasta vihjeestä merkittävällä rahasummalla. Kyse ei ole kympeistä eikä satasista, sivistysjohtaja Matti Hursti linjaa.
Rikoskomisario Hannu Kallioniemen mukaan vinkkejä on sadellut poliisille jo jonkin verran. Ratkaisevaa tiedonmurusta odotetaan kuitenkin yhä.

Soppeenmäessä sijaitseva Ylöjärven Yhtenäiskoulu oli yksi viime keskiviikkona uhkausviestin saaneista oppilaitoksista. Koululaiset odottivat puolilta päivin ovilla, että heitä tultaisiin hakemaan kotiin turvaan.
Laajalti uutisoitujen koulu-uhkausten tutkintaa viime viikkoina johtanut Kallioniemi toivoo, että poliisille kerrottaisiin rohkeasti kaikki tapauksiin liittyvät tiedot. Koko mystinen vyyhti voi purkautua parhaassa tapauksessa yllättävän nopeasti.
– Toistaiseksi emme ole saaneet selville, kuka uhkausviestien lähettäjä on. Muutama saamamme vinkki on kuitenkin johtanut tutkintatoimiin, vähäsanainen Kallioniemi paljastaa.
Poliisin arvion mukaan viimeviikkoiset viestit lähetti sama taho, joka uhkasi Viljakkalan koulua useaan otteeseen helmi- ja maaliskuussa. Oletuksena myös on, että tekijällä on jotakin kaunaa Ylöjärven opetustointa tai Viljakkalan koulua kohtaan.
– Nämä ovat arvioita, mutta valistuneita sellaisia. Olemme profiloineet tekijää uhkaviestien perusteella ja löytäneet kyseisistä teksteistä selviä yhtäläisyyksiä, rikoskomisario kertoo.
Ylöjärven kaupungin tarjoamaa rahapalkkiota Kallioniemi pitää mukavana lisänä johtolankojen hankintaan. Hän kuitenkin korostaa, että virkavallalla ei ole palkkion kanssa mitään tekemistä.
Tällä hetkellä poliisi tutkii Ylöjärven uhkatapauksia laittomina uhkauksina. Maksimirangaistus niistä on kaksi vuotta vankeutta.
– On erittäin harvinaista, että tämän tyyppistä rikosta pyritään ratkaisemaan palkkion avulla. Mutta totta kai kaikki keinot, joilla kansalaiset saadaan kertomaan tietonsa poliisille, ovat plussaa, Kallioniemi puntaroi.
Koulunkäynti jatkuu – valmiustilassa
Sivistysjohtaja Matti Hurstin mukaan vihjepalkkiosta päätettiin viimeisimmän koulu-uhkauksen jälkeen. Lyhyesti sanottuna: kaupungilta paloi hermo.
– Näille uhkauksille on kerta kaikkiaan saatava loppu. Uskomme, että joku muukin kuin tekijä tietää tapauksista jotakin, Hursti järkeilee.
– Yritämme kaikkemme, jotta tilanne kouluilla palaisi normaaliksi. Opetussuunnitelmissa pysyminen alkaa käydä vaikeaksi, jos perusarki on koko ajan sekaisin, hän jatkaa.
Kevään ensimmäisten koulu-uhkausten jälkeen Viljakkalan koulun turvallisuutta valvoi parin viikon ajan poliisipartio. Tällä hetkellä virkavalta pysyy Kallioniemen mukaan lähinnä tarkkailuasemissa.
Myös kaupungin opetustoimi on – Hurstin sanoin – henkisessä valmiustilassa.
– Jos jokin uhkatilanne vielä tulee, olemme siihen valmiina. Näitä tapauksia on ollut nyt niin monta, että esimerkiksi reagointinopeutemme on kehittynyt huomattavasti siitä, mitä se oli ensimmäisen Viljakkalan uhkauksen aikaan.
– Ehdoton toiveemme kuitenkin on, että uhkauksia ei enää tulisi, sivistysjohtaja sanailee.
Mutta minkä suuruinen kaupungin lupaama vihjepalkkio sitten on? Tätä Hursti ei suostu paljastamaan.
– Summa on merkittävä. Jos kertoisin sen tämän tarkemmin, kaupunkilaiset alkaisivat keskustella yksinomaan summan suuruudesta. Tärkeintä olisi nyt saada uhkaaja kiinni, Hursti muotoilee.
Kaikkea ei voi tiedottaa
Jo lähes kaksi kuukautta jatkuneen koulu-uhkailuepisodin aikana Ylöjärven opetustoimea on kritisoitu kehnosta tiedottamisesta. Moni huoltaja etenkin Viljakkalassa on kokenut, että tiedotusvälineet kertovat heidän lapsiinsa kohdistuvista uhista kaupunkia nopeammin.
Matti Hursti myöntää, että parantamisen varaa on ollut. Kokemus on kuitenkin tuonut tässä asiassa varmuutta.
– Näkisin, että suurin tiedotuksen ongelma on ollut epävirallisen tiedon liikkuminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat tuntuneet uskovan kaikenlaisiin huhupuheisiin, ja tähän kaupungin on vaikea puuttua.
– Me kerromme uhkauksista omien kanaviemme kautta niin nopeasti ja täsmällisesti kuin suinkin pystymme, sivistysjohtaja tiivistää.
Hurstin mukaan kriisitiedotuksesta on vaikea olla saamatta pyyhkeitä. Hädän ja huolen keskellä koululaisten läheiset haluisivat kaiken mahdollisen tiedon välittömästi – vaikka se ei olisi järkevääkään.
– Emme voi kertoa uhkauksista ihan kaikkea julkisuuteen, koska se vaarantaisi tapausten poliisitutkinnan. Tekijä näkee todennäköisesti myös tämän lehtijutun – hänelle ei pidä antaa työkaluja uusiin uhkauksiin.
+++++
Vihjeet koulu-uhkauksista voi ilmoittaa poliisille puhelinnumeroon 02954 45334 tai 02954 45690 (arkisin klo 8-16) tai sähköpostiosoitteeseen keskitettytutkinta.sisa-suomi@poliisi.fi.
Viimeisimmät kommentit