Ensimmäiset Valon kasvatit ovat kohta ylioppilaita

Abien urakka vihdoin ohi

Koulutuskeskus Valossa tehdään tänä keväänä historiaa. Vuonna 2012 avatun oppilaitoksen ensimmäiset ykkösvuoden opiskelijat ovat tulleet jo siihen ikään, että valmistuminen häämöttää.
Kevään ylioppilaskirjoitukset päättyivät Valossa maanantaina. Historiallisiin yo-kokeisiin osallistui kaikkiaan 133 abiturienttia.
– Aika samalta tämä tuntuu kuin muinakin vuosina. Iloinen pitää tietysti olla tulevien ylioppilaiden puolesta, rehtori Jarkko Tuomennoro naurahtaa.
Pekka Setälä (vas.), Valtteri Kukko ja Joni Lepistö olivat matematiikan kirjoituksen jälkeen rennoin mielin. Ylöjärven lukion abien kirjoitukset lähestyivät viime viikolla jo loppuaan. – Ajattelimme hakea insinööriopiskelijoiksi TTY:lle, nuoret paljastivat.

Pekka Setälä (vas.), Valtteri Kukko ja Joni Lepistö olivat matematiikan kirjoituksen jälkeen rennoin mielin. Ylöjärven lukion abien kirjoitukset lähestyivät viime viikolla jo loppuaan. – Ajattelimme hakea insinööriopiskelijoiksi TTY:lle, nuoret paljastivat.

Vaikka historian lehdet havisevat, on Ylöjärven lukion yo-kevät ollut päällisin puolin hyvin tavanomainen. Kielten kuullunymmärtämistä testattiin helmikuussa ja parin viime viikon ajan abit ovat huhkineet kirjallisten kokeiden parissa.
Virallisesti ylioppilaskirjoitusten viimeinen päivä on tänään, mutta Ylöjärven abien osalta urakka päättyi lopullisesti maanantaina. Osalla – kuten Pekka Setälällä – kirjoitukset olivat ohi jo viikko sitten.
– Joo, mulla hommat loppuivat tähän. Fiilis on nyt hyvä ja rento, abi hymyili pitkän matematiikan kokeen jälkeen.
Ennen viime viikon keskiviikkoa Setälä oli suorittanut pitkän englannin, äidinkielen ja fysiikan kokeet. Näin ollen ylioppilastutkinnon minimivaatimus – neljä ainetta – tuli hänen osaltaan sopivasti täyteen.
Nuori mies ei ottanut arvosanoistaan liikaa stressiä.
– Jos matikasta tulisi E, niin se olisi ihan hyvin. En päntännyt tähän viimeiseen kokeeseen erityisen paljon, koska siitä ei olisi ollut juurikaan hyötyä, hän jutteli.
Valtteri Kukko ja Joni Lepistö olivat Seppälän kanssa samoilla linjoilla. Heidänkin mielestään lukuloman käyttäminen matematiikkaan olisi ollut ajan haaskausta.
– Tämä on niitä harvoja aineita, joissa asiat oli pakko oppia jo kursseilla, nuorukaiset tuumivat porukalla.
Sekä Seppälä, Kukko että Lepistö aloittivat lukiotaipaleensa Ylöjärvellä kaksi ja puoli vuotta sitten. He kuuluvat ensimmäiseen ikäluokkaan, joka on suorittanut koko lukion oppimäärän Koulutuskeskus Valossa.
– Ei tässä ole kovin historiallinen olo. Vaikka kyllähän me tietysti asetettiin nyt rima seuraavien vuosien abeille, Lepistö naurahti viime viikolla.

Opettajat löysin rantein

Ylöjärven lukion opettajakunnalta tämänkeväiset yo-kirjoitukset sujuivat rutiinilla. Rehtori Jarkko Tuomennoron mukaan Ylioppilastutkintolautakunnan valtakunnallinen ohjeistus on pysynyt jo pitkään miltei muuttumattomana.
– Eivät kirjoitukset opettajia erityisemmin jännitä. Opiskelijoilla tilanne voi tietenkin olla toinen, hän hymyilee.
Tämän kevään abien tasosta Tuomennoro ei uskalla vielä sanoa juuta tai jaata. Opettajien ehdottamat alustavat pistemäärät povaavat monessa aineessa hyviä arvosanoja, mutta lopullisia tuloksia pitää odottaa vielä jokunen viikko.
– Minulle tärkeintä on, että kokelaat ovat tehneet kirjoituksissa parhaansa. En epäile hetkeäkään, etteivätkö he näin olisi myös tehneet, rehtori sanailee.
Tämänkeväinen kirjoittajamäärä, 133, on Ylöjärven lukion uusi ennätys. Kaksoistutkinnon suorittajia Koulutuskeskus Valosta valmistuu Tuomennoron arvion mukaan kymmenkunta.

Sähköistä koetta testattiin taas

Parin vuoden kuluttua ylioppilaskirjoitukset on määrä suorittaa kaikkialla Suomessa tietokoneilla. Ylöjärven lukiossa muutokseen on varauduttu hyvissä ajoin.
Viime marraskuussa Valossa testattiin sähköisten ylioppilaskirjoitusten tekniikkaa ykkösvuoden opiskelijoiden kurssikokeessa. 143 oppilaan kanssa liikuntasalissa pidetty koetilaisuus päättyi farssiin, kun tietokoneiden yhteinen palvelinkapasiteetti loppui kesken.
Vahingosta viisastuneena lukiolla testattiin koetta toistamiseen tämän viikon maanantaina. Tulos oli paljon parempi kuin viimeksi.
– Ostimme sellaisen palvelimen, jolla kokeiden järjestäminen onnistuu vaikka 400:lle abille, Tuomennoro kehaisee.
– On todella hyvä, että Ylöjärvellä halutaan satsata tekniikan testaamiseen tällä tavalla. Kun sähköiset yo-kirjoitukset tulevat, olemme niihin valmiit, hän uskoo.

Yo-kevät 2015

• Ylioppilaskirjoitusten viimeinen koepäivä on tänään keskiviikkona, 25. maaliskuuta. Kirjoitukset päättyvät saamen kielen esseekokeisiin.
• Ylöjärven lukiolla yo-kirjoitukset loppuivat jo maanantaina lyhyiden vieraiden kielten kokeisiin. Kaikkien muiden aineiden osalta kirjoitukset päättyivät viime viikolla.
• Ylioppilastutkintolautakunta lähettää tiedot kirjoitusten tuloksista lukioille viimeistään toukokuun lopulla. Käytännössä tulokset saataneen tietoon jo paljon tätä aiemmin.
• Ylöjärvellä uudet ylioppilaat lakitetaan lukion kevätjuhlassa 30. toukokuuta.

Lähteet: ylioppilastutkinto.fi ja lukio.ylojarvi.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?