Antti Laakso kirjoitti kirjan bataateista – ensimmäisenä Suomessa

Makea mukula vei poliisin mennessään

Sanotaan, että eläkkeellä ihmisellä on aikaa toteuttaa itseään. Nokialaisella Antti Laaksolla tämä tosiasia on ilmennyt sangen erikoisella tavalla.
Ikänsä puutarhanhoitoa harrastanut ex-poliisi on jäänyt koukkuun bataatteihin. Maukas väliamerikkalainen mukula vei miehen sydämen vuonna 2010.
– Moni luulee, ettei bataattia voi kasvattaa Suomessa. Minä olen onnistunut siinä Kurussa jo viitenä peräkkäisenä kesänä, maamme ensimmäisen bataattikirjan kirjoittanut mies hymyilee.
Bataattiguru Antti Laakso pitää ruokakauppojen bataattitarjontaa kohtuullisena. Ylöjärven K-Supermarket Linkissä miehen käteen sattuivat beauregard-lajikkeen komeat edustajat. – Tämä on hyvin yleinen, makea lajike. Suomen kauppojen bataatit tuodaan yleensä USA:sta, ja nämäkin ovat todennäköisesti sieltä. Lajikkeita on kuitenkin moneen lähtöön ja makuun, Laakso opastaa.

Bataattiguru Antti Laakso pitää ruokakauppojen bataattitarjontaa kohtuullisena. Ylöjärven K-Supermarket Linkissä miehen käteen sattuivat beauregard-lajikkeen komeat edustajat. – Tämä on hyvin yleinen, makea lajike. Suomen kauppojen bataatit tuodaan yleensä USA:sta, ja nämäkin ovat todennäköisesti sieltä. Lajikkeita on kuitenkin moneen lähtöön ja makuun, Laakso opastaa.

Äkkiseltään Laakson tarina kuulostaa jopa hieman koomiselta.  Miten ihmeessä entisestä lainvalvojasta tuli eksoottisen kasviksen fani?
Laakso naurahtaa. Hän kertoo olleensa koko ikänsä tekemisissä puutarhanhoidon ja pienviljelyn kanssa.
– Bataatista kiinnostuin, kun silmiini sattui eräs Kotipuutarha-lehden vanha juttu, mies muistelee.
– Artikkelissa väitettiin, että bataatti viihtyy Suomessakin, jos sen kasvatuksen eteen näkee vaivaa. Pakkohan sitä oli kokeilla, hän jatkaa.
Utelias puutarhuri meni markettiin, osti muhkean bataatin ja laittoi sen itämään matalaan muoviastiaan. Ikkunalaudalla möllöttänyt mukula sai entiseltä poliisilta hoivaa ja huolenpitoa siinä määrin, että parin viikon kuluttua se alkoi tehdä versoja.
Toukokuussa Laaksolla oli hyppysissään yksitoista bataatin tainta. Kesällä hän istutti ne kotitilansa peltoon Kuruun.
– Sain yhteensä 11,5 kiloa omassa maassa kasvatettua bataattia. Tulos on hyvä, kun ottaa huomioon, että olin täysi aloittelija, Laakso kertaa.
– Olen jatkanut harrastustani näihin päiviin saakka. Se mielihyvän tunne, jonka bataatin kasvattamisesta saa, motivoi vuodesta toiseen, hän kuvailee.

Vaativa kasvis

Onnistunut bataatin kasvatus vaatii Laakson mukaan runsasta kastelua ja paljon lämpöä. Kun näistä huolehtii, trooppinen kasvis kiittää isolla sadolla.
– Istutetut taimet on hyvä suojata harsolla juhannukseen asti. Tämä auttaa maaperää keräämään lämpöä ja suojelee mukuloita alkukesän kylmiltä öiltä, Laakso kertoo nyrkkisäännön.
– Jos kesä on helteinen, taimia pitää kastella usein. Siitä on paljon vaivaa, mutta toisaalta runsas lämpö edistää mukuloiden kasvua. Optimaalisin kasvulämpötila bataatille on 25–30 astetta,  hän jatkaa.
Laakso korostaa, että kukaan ei ole bataattimestari syntyessään. Hän itsekin joutui oppimaan monta asiaa kantapään kautta.
Eräänä keväänä ex-poliisi oli esimerkiksi täysin varma, että taimet kannattaa laittaa juurtumaan pieniin vesikippoihin. Ratkaisu osoittautui erittäin epäkäytännölliseksi.
– Jouduin kuljettamaan Kuruun yhteensä 400 kippoa, joita suojasin kuivumiselta. Se oli aika hankalaa, hän nauraa.
Yhden kerran bataatit tuottivat Laaksolle suorastaan mielipahaa. Vuonna 2011 hankalan kasviksen sato oli mainio, mutta alkusyksyllä suuri osa työstä valui hukkaan.
– Epäonnistuin varastoinnissa, ja bataatteja pilaantui kilokaupalla, Laakso kertoo avoimesti.
– Se otti päähän, mutta murheet kuuluvat puutarhanhoitoon. Seuraavana kesänä kasvatin taas innokkaasti uusia mukuloita, hän virnistää.

Reseptejä ja kasvatusniksejä

Pian bataattiharrastuksensa aloittamisen jälkeen Antti Laakso alkoi kirjata viljelykokemuksiaan ylös. Kolmisen vuotta sitten mies hoksasi, että hänhän voisi kirjoittaa saman tien kokonaisen tietokirjan.
Tamperelainen pienkustantamo innostui ajatuksesta, ja niin syntyi Bataatti – kasvisten kuninkaallinen. Suomen ensimmäinen kokonaan bataatille pyhitetty kirja näki päivänvalon tämän vuoden helmikuussa.
– Ajatuksenani oli tehdä kattava perusteos, josta kuka tahansa puutarhanhoidosta kiinnostunut voi hakea vinkkejä bataatin kasvattamiseen, kirjailija tiivistää.
– Kerron kirjassa kaikki omat kokemukseni bataatin kasvattamisesta Suomessa – mokineen päivineen. Mukana on myös hyväksi havaitsemiani bataattireseptejä, hän lisää.
Niin, ne reseptit. Antti Laaksoa kuunnellessa käy nopeasti selväksi, että hän ei ole innostunut bataateista niiden ruoka-arvojen takia. Miehen harrastuksen pääpaino on ollut alusta alkaen nimenomaan mukuloiden kasvattamisessa.
Vireä eläkeläinen kuitenkin tietää, että bataattien suosio ruokien sulostuttajana on kovassa kasvussa. Siksi kirjaan piti ehdottomasti laittaa myös paljon reseptejä.
– Olen nähnyt tilastoja, joiden mukaan Suomen kauppoihin hankitaan joka vuosi aiempaa enemmän bataatteja. Syitä tälle suuntaukselle on varmasti paljon, hän pohtii.
– Bataateissa on paljon vitamiineja ja hivenaineita, ne ovat herkullisia ja sopivat oikeastaan kaikenlaisiin ruokiin. On myös tutkittu, että bataatti edistää suoliston toimintaa, mies alkaa luetella.
Laakso toivoo, että bataatin ilosanoma leviäisi mahdollisimman monen suomalaisen tietoisuuteen. Hän uskoo, että eksoottinen kasvis voi vallata maamme ruokaympyrästä jopa yllättävän suuren osuuden.
– Bataattiahan voi käyttää ruuanlaitossa aivan yhtä monipuolisesti kuin perunaa. Ja ilmastonmuutoksen myötä olosuhteet bataatin kasvattamiselle paranevat täällä koko ajan, lempinimen Bataatti-Antti saanut Laakso järkeilee.

+++++
Antti Laakso esittelee bataatin kasvatuksen saloja Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen Puutarhamessuilla 17.–19. huhtikuuta.

Bataatti-Antin perusvinkit – näin kasvatat bataatteja

1) Hanki helmikuussa vähintään kaksi bataattia. Parhaat mukulat saat ulkomailta, mutta kaupan bataatitkin käyvät.
2) Laita bataatit maaliskuun alussa idätysmullalla täytettyihin muovirasioihin. Laita rasiat ikkunalle aurinkoiseen paikkaan ja kastele bataatteja joka päivä.
3) Toukokuun puolivälissä katko versot ja pätki ne. Laita katkaistut versot veteen juurtumaan esimerkiksi muutaman taimen nippuihin.
4) Istuta taimet maahan toukokuun lopulla. Kasvupaikan tulee olla aurinkoisella paikalla sijaitseva kohopenkki.
5) Kastele taimia runsaasti. Bataatit tarvitsevat lämpöä ja vettä – turvaa hyvät olosuhteet.
6) Korjaa sato syyskuun alussa. Vie bataatit heti nostamisen jälkeen 27-30-asteiseen pimeään tilaan 5-7 vuorokauden ajaksi.
7) Kun bataatit on lämpökäsitelty, siirrä ne viileään varastoon. Parhaita säilytyslaatikoita ovat vihannesten säilytykseen tarkoitetut laatikot.

Lähde: Bataatti – kasvisten kuninkaallinen (Mediapinta, 2015)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?