Viljakkalan koululla on palattu arkeen – ainakin melkein

Poliisi valvoo koulurauhaa

Pommiuhkausten kohteeksi joutuneen Viljakkalan koulun ovet ovat taas auki. Viime viikolla tavalliseen päivärytmiin palanneen opinahjon arkea turvaa toistaiseksi poliisipartio.
Erityisjärjestelyjen on määrä jatkua ainakin runsaan viikon ajan. Järkyttyneille vanhemmille järjestettiin viime keskiviikkona tiedotustilaisuus, jossa ikävät tapahtumat kerrattiin alusta loppuun.
Jatkuvat pommiuhkaukset ovat sekoittaneet Viljakkalan yhtenäiskoulun arkea jo kuukauden ajan. Niin aikuisia kuin lapsiakin säikäyttäneistä sähköpostiviesteistä on uutisoitu laajasti ympäri Suomen.

Jatkuvat pommiuhkaukset ovat sekoittaneet Viljakkalan yhtenäiskoulun arkea jo kuukauden ajan. Niin aikuisia kuin lapsiakin säikäyttäneistä sähköpostiviesteistä on uutisoitu laajasti ympäri Suomen.

Pommiuhkauksia tutkiva rikoskomisario Pasi Nieminen toisti koululla järjestetyssä tilaisuudessa tutut faktat: uhkaajaa ei ole tavoitettu eikä ehkä koskaan tavoitetakaan. Anonyymiä verkkoyhteyttä käyttänyt tekijä – Niemisen mukaan todennäköisesti yksittäinen henkilö – voi olla oikeastaan kuka tahansa.
Tapausta tutkitaan perättömänä vaarailmoituksena ja laittomana uhkauksena. Maksimirangaistus viimeksi mainitusta on kaksi vuotta vankeutta.
– Rikoksesta saattaa seurata myös huomattavia korvausvaatimuksia, rikoskomisario lisäsi.
Nieminen totesi, että poliisilla on tiettyjä keinoja tekjiän henkilöllisyyden selvittämiseksi. Toistaiseksi virkavalta on tehnyt viesteistä uhka-arvion ja profiloinut epäiltyä. Todennäköisyys jutun selviämiselle on Niemisen mukaan silti pieni.
Siihen, miksi uhkausten kohteena on ollut juuri Viljakkalan koulu, rikoskomisario ei osannut vastata.
– Tämän tietää varmaan ainoastaan tekijä itse, hän arveli.
Pasi Niemisen lisäksi Viljakkalan vanhemmille tietojaan olivat jakamassa Ylöjärven kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti, varhaiskasvatusjohtaja Irma Autio ja opetuspäällikkö Leena Pöntynen. Pöntynen kertoo saaneensa tilaisuudesta jälkikäteen paljon positiivista palautetta.
– Moni viljakkalalainen on sanonut, että uhkauksiin liittyvät asiat oli syytäkin kertoa avoimesti ja kootusti kaikille. Eri medioissa oli liikkunut hyvin erilaisia tietoja siitä, mitä oli tapahtunut, hän puntaroi.

”Rehtoria ei jätetty yksin”

Opetuspäällikkö Leena Pöntysen on täytynyt tehdä nopeita päätöksiä Viljakkalan kriisin vuoksi. (Arkistokuva: Matti Pulkkinen)

Opetuspäällikkö Leena Pöntysen on täytynyt tehdä nopeita päätöksiä Viljakkalan kriisin vuoksi. (Arkistokuva: Matti Pulkkinen)

Pöntysen mukaan on selvää, että Ylöjärven koulutoimi ottaa viime viikkojen tapahtumista jollakin tavoin opikseen. Vanhempien keskuudessa jonkin verran närää herättänyt tiedotus voi olla yksi kehittämiskohteista.
Tietokoneilla ja älylaitteilla käytettävän Wilma-käyttöliittymän lisäksi kriisiviestit saattavat tulevaisuudessa kulkea huoltajille myös perinteisillä tekstiviesteillä. Koulutoimi selvittää mahdollisuutta tähän lähiaikoina.
– Vielä on kuitenkin liian aikaista tehdä jälkipyykkiä. Tilannehan on yhä päällä, koska poliisi päivystää Viljakkalan koululla, Pöntynen huomauttaa.
– Keskustelen tapahtumista kaikkien rehtoreiden kanssa kun tilanne on taas normaali, hän lisää.
Opetuspäällikön mukaan viime ajat ovat olleet raskaita myös ylöjärveläisille opetusalan ammattilaisille. Päätöksiä pommiuhkausten aiheuttamista erityisjärjestelyistä piti välillä tehdä jopa keskellä yötä.
Kokonaisuutena Pöntynen näkee koulutoimen onnistuneen kriisin keskellä sangen hyvin.
– Poliisi antoi meille tietyissä tilanteissa mahdollisuuden tehdä ratkaisuja oman harkintamme mukaan, ja niitä myös tehtiin. Olennaisen tärkeää oli, ettei Viljakkalan koulun rehtori Kaisa Mannersuota jätetty missään vaihessa yksin, hän kertaa.
– Suuret kiitokset kuuluvat ainakin Metsäkylän ja Veittijärven koulujen suuntaan – yhteistyö niihin sujui hienosti. Suurimman työn teki Viljakkalan koulun henkilökunta, joka toimi tilanteessa erinomaisesti.

Kuraattorilla lisävoimia

Vaikka akuutti uhkatilanne Viljakkalassa on nyt ohi, miettivät vanhemmat varmasti pitkään, onko lapset turvallista päästää koulutielle. Leena Pöntynen ymmärtää huolen, vaikka sanookin uhan olevan aiheeton.
– Lapsiin kohdistuvat uhat herättävät vahvoja tunteita, eivätkä ne välttämättä katoa pitkään aikaan. Se tunne, että vanhempi tai lapsi pelkää, on aina otettava tosissaan, hän muotoilee.
Viljakkalan koulun oppilaille on annettu mahdollisuus keskustella kaikesta viime viikkoina tapahtuneesta kootusti luokissa. Jos huoltajasta tuntuu, ettei lapsi ole saanut purkaa asiaa riittävästi, hän voi pyytää luokanopettajaa tai -valvojaa jatkamaan keskustelua.
Lapset ja perheet saavat myös aiheeseen liittyviä keskusteluaikoja koulukuraattorilta tai -psykologilta. Tukitoimet koskevat Pöntysen mukaan kaikkia Ylöjärven peruskouluja.
– Oppilashuoltohenkilöstö on irrottanut lisää työaikaa Viljakkalan tarpeisiin, jotta tästä tapauksesta varmasti selvitään, opetuspäällikkö sanoo.
Pääosa Viljakkalan koulun oppilaista on jo palannut arkisen koulutyön pariin. Yksittäisiä oppilaita on kuitenkin edelleen jäänyt pelon vuoksi kotiin. Leena Pöntynen toivoo, että vanhemmat päästäisivät lapsensa nopeasti kiinni tavalliseen arkeen.
– Sanoisin, että kotiin koteloituminen ei tässä tilanteessa auta. Lapsille on tärkeää käsitellä vakavia asioita myös vertaistensa kanssa koulussa, Pöntynen näkee.

Viljakkalan kauhun kuukausi

• Viljakkalan yhtenäiskoulua uhattiin helmi-maaliskuussa pommi-iskulla yhteensä neljä kertaa. Kaikki uhkaukset lähetettiin sähköpostitse anonyymistä verkosta.
• Ensimmäisen uhkausviestin sai koulun ulkopuolinen henkilö helmikuun 2. päivä. Viesti toimitettiin aluksi rehtori Kaisa Mannersuolle ja tämän jälkeen poliisille. Poliisin suosituksesta koulupäivä päätettiin pitää normaalisti. Uhkauksesta tiedotettiin koululaisten huoltajille.
• Toinen uhkaus tuli koulun opettajalle, kun hiihtoloma oli jo alkanut. Uhkaus koski hiihtolomaa edeltävää perjantaita. Koska uhkatilanne oli jo ohi, poliisi katsoi, ettei uhkauksesta ollut syytä tiedottaa huoltajille.
• Kolmas uhkaus saapui sunnuntai-iltana 1. maaliskuuta. Poliisi arvioi, että koulupäivä on turvallista pitää. Kaupungin sivistysjohto päätti kuitenkin seuraavana aamuna ilmoittaa huoltajille, että he saavat halutessaan hakea lapsensa pois koulusta.
• Neljäs uhkaus tuli maanantai-iltana 2. maaliskuuta. Tällöin sivistysjohto päätti tiedottaa asiasta välittömästi huoltajille. Kahtena uhkausta seuranneena päivänä oppilaat kuljetettiin opiskelemaan Veittijärven ja Metsäkylän kouluihin.

Lähteet: Ylöjärven opetustoimi ja Poliisi

Asiantuntija: jäljittäminen on mahdotonta

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhosen mukaan anonyymin verkon kautta lähetetyn sähköpostiviestin alkuperää on käytännössä mahdoton jäljittää. Näin ollen Viljakkalan koulua pommeilla uhannut häirikkökin jäänee vapaalle jalalle.
– Anonyymissa verkossa viestit kiertävät useiden palvelimien kautta ympäri maailmaa. Vaikka yhden palvelimen ip-osoitteen saisikin selvitettyä, ei siitä olisi lähettäjän löytämisessä vielä mitään hyötyä, Tarhonen toteaa.
– Jotta tällaisen viestin lähettäjä jäisi kiinni, pitäisi hänen tehdä jotakin todella huolimatonta, asiantuntija tiivistää.
Niin kutsuttuun sipulireititykseen perustuvaa anonyymiä Tor-verkkoa pystyy käyttämään kuka tahansa internetin käyttäjä. Identiteetin suojaaminen verkossa ei vaadi kovinkaan laajaa teknistä erityisosaamista.
Ja vaikka Tor-verkkoa ei käyttäisikään, on anonyymin sähköpostin lähettäminen jopa hämmentävän helppoa.
– Periaatteessa riittää, että luo sähköpostitilin valenimellä, Aleksi Tarhonen sanoo.
– Kaikkien sähköpostiviestien saatetiedoista löytyy vain viestin lähettäneen palvelimen tiedot. Se, kuka on kirjautunut kyseiselle palvelimelle viestin lähettäneellä tunnuksella juuri lähetysaikaan, onkin jo ihan toinen juttu, hän tarkentaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?